Torin Gasthaus jälleen työn alle

Liisa Laine Kaleva
Oulu Vuosikausien valituskierre ei ole uuvuttanut Oulun kauppahallin kylkeen suunnitellun Gasthausin vetäjää ja rahoittajaa MGP-Services Oy:tä.
"Kyllä, ilman muuta aiomme yhä toteuttaa hankkeen", kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tarja Hallikainen.
Parhaillaan etsitään yhteistyökumppaneita suunnitteluun ja rakentamiseen.
Rakennuslupa yritetään saada vireille viimeistään ensi vuoden joulukuussa. Rakentaminen alkaisi luvan myöntämisen jälkeen, mahdollisesti jo seuraavana keväänä 2015.
Myös Oulun kaupungin kanssa on käyty tuoreita neuvotteluja. "Hanke etenee yhteistyössä", korostaa Hallikainen.
Gasthaus-tyylisen hotellin, ravintolan, monitoimitalon ja pysäköintitilojen kaava sai lainvoiman syyskuussa, kun korkein hallinto-oikeus ei antanut valitusoikeutta torialueen asemakaavasta.
Asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa jo kesäkuussa 2011, joten viivytystä on tullut kaksi vuotta.
"Totta kai tämä on harmittanut. Meillä oli henkilökuntaakin jo varattu tähän, muun muassa rakennusinsinööri, joka oli mukana kaupungin kanssa käydyissä neuvotteluissa", Hallikainen sanoo.
"Jututimme siinä vaiheessa jo joitakin rakennusliikkeitäkin, mutta kukaanhan ei voi sitoutua sellaiseen, josta ei tiedä, tuleeko siitä koskaan mitään."
Parissa vuodessa yleiset taloussuhdanteet ovat rajusti heikentyneet, mutta Hallikaisen mukaan MGP-Services Oy:n tilanne ei ole muuttunut. Sillä on edelleen rahaa Gasthausin rakentamiseen.
MGP-Services Oy:n toimialaa on kiinteistöbisnes. Taustalla vaikuttaa Microcell-yhtiön myynnillä 2003 rikastunut Jyrki Hallikainen. Belgiassa asuva Hallikainen piipahti itsekin vastikään Oulussa.
Tiedotusvastuu on kuitenkin yhtiön hallituksen puheenjohtajalla Tarja Hallikaisella.
Hän korostaa, että lopullinen Gasthaus on jotain muuta kuin asemakaavaan tehty suunnitelma, jossa esitettiin vain neliöt ja tilaratkaisut.
Varsinainen rakennussuunnittelu alkaa vasta nyt, kunhan suunnittelija on palkattu.
"Tämä vaihe hyvin tärkeä ja varaamme siihen aikaa, vaikka muuten pyritäänkin toimimaan nopeasti."
Talon lopullisesta ulkonäöstä tai edes materiaaleista ei tässä vaiheessa voi sanoa mitään. Hallikainen kuitenkin korostaa, että sen on istuttava hyvin ympäristöönsä.
"Torista tulee näin entistä hienompi ja kaupunkilaisilla on siellä mukavampi olla."
Hänen omia suosikkipaikkojaan torilla ovat kauppahalli ja aittaravintolat.
"Nehän ovat ihania varsinkin kesällä. Talvella tori tahtoo vain niin kylmä paikka, ettei sinne mielellään aina mene. Toivottavasti siitä näin tulisi ympärivuotinen."
Gasthausin ja kauppahallin väliin on tarkoitus rakentaa katettu puolilämmin tila, jota voidaan käyttää talvitorina. Kauppahalli säilyy entisellään.
Entinen ympäristöviraston punatiilinen rakennus voidaan purkaa ja rakentaa tilalle enimmillään kolmikerroksinen hotelli-ravintola, kooltaan noin 7 500 kerrosneliömetriä.
Siitä 2 300 kerrosneliötä on kellarissa. Rakennus vie osan aittatorista.
Kauppahallinaukio säilyy ennallaan autojen parkkipaikkoina. Sen alle voidaan rakentaa maanalainen pysäköintipaikka. Kyseessä on arkeologisesti mielenkiintoinen alue.
Rannan aitat ovat rakennussuojelualuetta (SR-2). Kolme aittaa vaihtaa paikkaa. Bergbomin aitta siirretään torin kulmaan vastapäätä kaupunginteatteria.
Kaavan tavoitteena on palvella kaupunkilaisten lisäksi matkailua.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva