Arto Kiuru
Oulu Pertti "Kalle" Fält nousee ulos Savon pikajunasta loppusyksyn lauantaina.
Asemalaiturilla Fältiä odottaa The Ballantines ja Express -yhtyeissä Fältin kanssa yli neljäkymmentä vuotta sitten rumpuja soittanut Lyly Rajala.
"Oululaiset muusikot halusivat jo 1960-luvulla soittaa hyvin, omasta mielestään parhaiten koko maassa", Fält naurahtaa vanhaa bändikaveriaan tervehdittyään.
Saksofonistin uransa Fält aloitti Erkki Taluksen nuoriso-orkesterissa.
"Musiikkiin tutustuin rumpali Jouni Kestin kotitalon vintillä, jossa kuuntelimme ahkerasti Jounin sedän jazz-levyjen kokoelmaa", hän kertoo
Yksi hänen varhaisia idoleitaan oli myöhemmin iskelmälaulajana menestynyt Jarmo "Jamppa" Tuominen.
"Kyttäsin Pertti Haipolan nuoriso-orkesteria lavan reunalla jo kolmetoistavuotiaana, voi sitä Jampan laulun ja Vinkki Hiltulan saksofonin harmoniaa", hän hehkuttaa.
Fältin ensimmäiset rock-vaikutteiset yhtyeet olivat vuonna 1965 perustettu The Hooks, Homma sekä vuonna 1969 lyhyen aikaa koossa ollut Ballantines.
"Hooksien kanssa soittaminen oli enemmän hakuammuntaa, soitimme sellaisia kappaleita jotka siihen aikaan tuntuivat kuusitoistavuotiaista poikasista hyvältä soittaa."
Fält oli mukana oululaisyhtye Expressissä, kun yhtye vuonna 1970 voitti EMI:n järjestämissä bändikisoissa.
Vuotta aiemmin oli Vaasassa järjestettyihin Yleisradion järjestämiin Pop SM-69 -kisoihin osallistunut jo haukiputaalainen Porkkanas Unlimited.
Palkinnoksi Express sai studioaikaa levyn tekoa varten. Sille luvattiin myös bändikamoja 5 000 markan arvosta.
"Yhden tuhannen markan hintaisen Marshall-kitaranupin sentään saimme."
Express on ensimmäinen levyttämään päässyt oululainen rockyhtye. Se äänitti vuonna 1970 ilmestyneelle Ilmansuunnat-kokoelmalle kaksi cover-kappaletta.
"Ajoimme Volkswagenin Kleinbusilla Helsinkiin, jossa soitimme levylle sovitut kaksi raitaa kolmessa tunnissa livenä purkkiin", Fält sanoo.
Oulu on ehtinyt muuttua sen jälkeen, kun Fält muutti Helsinkiin vuonna 1970 .
Tyylikkäästi leikattuun pitkään takkiin ja värikkääseen rastatyyppiseen pipoon pukeutunut muusikko huokuu leppoisaa kuusikymmenlukulaista henkeä.
"Soittaminen oli Flintstonesin, Bachelorsin tai The Hooksien kaltaisille varhaisille oululaisille rockyhtyeille aina poseeraamista tärkeämpää", laulava saksofonisti sanoo.
Expressin jälkeen Fält liittyi Pepe & Paradiseen, joka oli taitavien laulajien bändi.
"Lauloimme hotellin keittiölle vanhoja saksalaisia kuoroliedejä, mikä takasi hyvät safkat."
Kahdeksanmiehinen yhtye kiersi Suomen seuraintaloja ja kitsaasti varustettuja tanssilavoja hengästyttävään tahtiin.
"Ei sitä osannut muusikkona siihen aikaan minkäänlaista erityiskohtelua vielä kaivata", hän tunnustaa.
Fält oli mukana Pepe & Paradise- yhtyeen jäsenten muodostamassa studiokuorossa, jota vahvistivat usein myös Irina Milan ja Maarit Hurmerinta.
Fält laulaa taustoja monilla Tapani Kansan ja Frederikin levyillä, sekä Tauno Palon, Otto Donnerin ja Erkki Melakosken Yleisradiolle äänittämille kantanauhoilla.
Fält on soittanut puolen vuosisadan aikana saksofonia kymmenissä bändi- ja studiokokoonpanoissa. Sooloartistina hän on levyttänyt jatsia sekä roisia suomenkielistä rockia.
Viimeiset kymmenen vuotta Fält on puhaltanut saksofonia Sonkajärvellä jo neljäkymmentä vuotta sitten perustetussa Pax Romana -progeyhtyeessä. Hän soittaa myös pohjoissavolaisen progeyhtyeen kolmella tuoreimmalla studiolevyllä.
Yksi Fältin tunnetuimpia sävellyksiä on Kalle Fält Bandin vuonna 1977 ilmestyneelle Tehtiinpä lauluja uusia -levylle äänitetty progevaikutteinen balladi Saari.
Fältin harvinaista vuoden 1975 soololevyä Hey-baba-re-bop tai Kalle Fält Bandin levyä Tehtiinpä lauluja uusia ei ole julkaistu uudelleen.
Ilmansuunnat-kokoelma julkaistiin kuitenkin cd:nä 2011.
Artikkelin lähde Kaleva