Palava halu takaisin töihin

Kari Sankala Kaleva
Oulu "Minulla on palava halu töihin. En tykkää olla eläkkeellä. Tässä laiskistuu ja lötkistyy", eläkkeellä oleva toimittaja Tuulikki Ukkola valittelee ja heläyttää hersyvän naurunsa.
Ukkola toivoo mielensä säilyvän virkeänä. Siksi hän on ryhtynyt käymään miehensä Jukan kanssa viikoittain kuntosalilla, uimassa ja kävelylenkeillä.
Tuulikki Ukkolan vuosikymmenten ansiokas toimittajaura keskittyy sanomalehti Kalevaan.
Ukkola palkittiin jo vuonna 1989 Valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Kalevan lukijat muistavat Tuulikki Ukkolan ennen kaikkea tunteita herättäneenä kolumnistina.
"Kyllä ihmiset tuntevat minut vieläkin."
Miksipä eivät tuntisi, sillä Tuulikki Ukkola valittiin kaksissa vaaleissa kansanedustajaksi.
"Kyllä minä kaipaan eduskuntaankin. Kansanedustajan työ on mielenkiintoista ja antoisaa."
Erityisesti Ukkolalla on ikävä Euroopan neuvostoa.
"Siellä tärkeitä asioita olivat sananvapaus, ihmisoikeudet ja oikeuslaitoksen riippumattomuus. Joskus raportit olivat hirveää luettavaa."
"Sananvapaus on tärkeä asia. On järkyttävää, kuinka Suomen oikeuslaitos on tuominnut sananvapauden käytöstä tavalla, joka on todettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa vääräksi."
Ukkolan mukaan Suomessa tällaisia vääriä tuomioita on annettu ainakin 18, kun Ruotsissa kertoja on vain kaksi.
"Venäjälläkään ei ole kuin 27 vastaavaa tapausta."
"Yhteen aikaan meillä saattoi saada yksityiselämän loukkausta koskevan tuomion pienestä arvostelusta. Minusta julkisuuden henkilöllä ei voi olla kovin vahvaa yksityisyyden suojaa."
"Toinen oikeuslaitosta koskeva huoli ovat pitkät, 10 vuotta kestävät oikeudenkäynnit. Näin ei saisi olla."
Päivänsankarissa on aina ollut idealistia. Osin siksi hän lähti 1990-luvun alussa sitoutumattomana kansanedustajaehdokkaaksi liberaalien listalle.
"Kuvittelin, että voisin pelastaa LKP:n. En edes itse päässyt toiselle kaudelle. Itkuhan siinä tuli."
Toisella kerralla Ukkola tuli valituksi eduskuntaan kokoomuksen listalta 2007.
"Puolueen valinta oli helppo. Kataisen aatemaailma on hyvin liberaali."
Ukkola päätti kuitenkin luovuttaa viime vaaleissa.
"Kansanedustajan työ on muuttunut 1990-luvulta. Nyt keskeistä on tietojen haku. En varmaankaan olisi jaksanut uutta vaalikampanjaa. Se olisi vienyt mehut."
Vuoden 2007 kampanja oli Ukkolan mukaan hirveä.
"Seisoin jossakin kaupan edessä tuntikaudet 30 asteen pakkasessa. Juttusilla kävi vain kaksi kolme ihmistä. Ymmärrän hyvin aikeita siirtää vaalit myöhemmälle keväälle."
"Oulun vaalipiiri on yhtä laaja kuin Lappi. Menestys vaatii valtavaa kulkemista. Nyt kun Jukka on jäänyt eläkkeelle, on hyvä olla muuta aikaa."
Tuulikki Ukkola antaa kritiikkiä tämän päivän menolle.
"Meille on tullut aivan hirveä säätely EU:n kautta. Me olemme niin lainkuuliaisia, että jokaiselle asialle on oltava lait ja asetukset."
"Siksi kuntien hallintoa on vaikea purkaa. Mistä tämä järkyttävä säätelyvimma on tullut? Suomi ja kunnat vaativat uudistuksia, mutta ei se tule onnistumaan."
"Kunnissa ei haluta luopua saavutetuista eduista. Vähempikin riittäisi. Ihmisten pitäisi oppia huolehtimaan itsestään. Kuinka nuori voi haluta töihin, kun toimeentulo- ja asumistukena tulee 1 100 euroa kuukaudessa? Lapsilisä on ainoa, joka pitäisi olla."
"Auttaminen on liiallista, aivan ylenpalttista. Osa ihmisistä syrjäytyy jo tästä syystä. Nuorten pitäisi antaa itse yrittää huolehtia omasta tulevaisuudestaan."
"Säätely, ohjaus ja pykäläviidakko on pahentunut. Pitääkö joka asiaan olla laki ja valtuutettu? On tasa-arvovaltuutettu, tietosuojavaltuutettu, vähemmistövaltuutettu, lapsiasiainvaltuutettu ja heillä kaikilla hirveät byrokratiat."
"Kohta ei voi edes kotona olla, kun on pykälä pykälän perään. Näitä hullutuksia löytyy."
Tämä haastatteluhan alkaa kohta muistuttaa Tuulikki Ukkolan kolumnia.
Ukkolaan itseensä on kuulemma iskenyt laiskuus kirjoittaa.
"On minulla kyllä yksi kirjaprojekti. En kerro enempää. Niin ja on toinenkin idea."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva