Majakka historian merellä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Valoteokset Oulun linna ja Sydän syttyivät perjantai-iltana Linnasaaressa ja Franzénin puistossa. Valosuunnittelija Tarja Ervasti viritteli omaa teostaan Tähtitornin kahvilassa ja sen ympärillä tiistaista saakka.
"Tähtitorni on oikein antoisa kohde, kuin pieni helmi", Ervasti iloitsee.
Tähtitornin kahvilarakennus sai ylivoimaisesti eniten oululaisten ääniä kyselyssä, mikä Oulun tilakeskuksen hallinnoimista rakennuksista tulisi valaista.
Ervastin Oulun linna -teos nostaa esiin kolme vaihetta Oulun ja Linnansaaren historiassa. Reilut 12 minuuttia pitkä video näkyy led-näytöllä tornin yläkerroksen ikkunoista. Valotilanteet rakennuksen ympärillä vaihtuvat. Ne on ohjelmoitu yhteen videon kanssa.
Tähtitornin kahvila loistaa kuin majakka Oulun historian merellä.
"Tällaisen teoksen kohdalla paikan historiatausta, dramatiikka ja dokumentaarisuus ruokkivat työskentelyäni", Ervasti kertoo.
Genrenä teos edustaa kulttuurisesti paikkasidonnaista ympäristötaidetta, johon Tarja Ervasti on teatterityön lisäksi erikoistunut.
Ervasti painottaa työnsä viitteellisyyttä ja graafisuutta.
"Katsojille näkyvässä teoksessa vaikutteet ilmenevät kuvien ja värien dramaturgian kautta hyvinkin abstraktissa muodossa."
Led-näytössä on pikseleitä tosi vähän vaikkapa televisioon verrattuna. Jokainen valopallukka on yksi pikseli. Vaakasuunnassa pikseleitä on vain 50 kappaletta.
"Eli se on hyvin harvaresoluutioinen näyttö", Ervasti sanoo.
"Vihaan sitä mainosmaisuutta, mikä teokseen tulisi, jos kuva olisi tarkka. Olen lähtenyt siitä, että haen harvaresoluutioisen ratkaisun. Tietenkin myös talous tulee teknisessä toteutuksessa vastaan."
Oulun linna -teoksen ensimmäinen jakso liittyy puurakenteiseen Oulun linnaan 1600-luvulla ja linnan ruutikellarin räjähdykseen 1700-luvulla.
"Tässä jaksossa on paljon tuleen viittaavaa väritystä. Videomateriaalissa johtavana teemana ovat hevoset: ratsuväki tulee ja hevoset kulkevat. Sota-aihe on siinä taustalla."
Toinen aikapiste on 1800-luvulla Oulun merikoulussa. Merikoulun tähtitorni perustettiin Oulun linnan raunioille 1875.
"Videolla näkyy merellistä kuvastoa, merenkulkua, sinisen sävyjä. Itse tähtitorni on silloin vaaleampisävytteisenä. Välillä käydään yömaisemissa", Ervasti valaisee.
"Ursan tähtiharrastajalta Pekka Kokolta Ylikiimingistä olen saanut käyttöön viime talvena kuvatun revontulivideon."
Kolmas vaihe on lottien kahvilatoiminta 1900-luvun puolella.
"Maisema on muuttunut virkistysalueeksi ja puistomaiseksi. Videolla on kesäisiä aiheita ja jonkun verran lottia."
Oulun linna on aiheena hyvin rikas ja värikäs. Valosuunnittelijan piti suorastaan suitsia itseään.
"Pidin pohjamateriaalin aika tiukasti näissä kolmessa vaiheessa. Ainahan sitä sitten hullaantuu ja haluaisi ottaa käyttöön kaikkea muutakin materiaalia. Mutta rajoitin itseäni, että nyt pysytään tässä", Ervasti kertoo.
"Valoteosten jännittävä puoli on siinä, että lopullinen teos näyttäytyy vasta silloin kun se on valmis."
Tarja Ervasti kertoo tekevänsä rinnakkain teatteritöitä ja ympäristötaidetta.
Ervastille myönnettiin valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuoden 2013 alusta.
Apuraha mahdollistaa pidempijänteiset ympäristötaideprojektit ja asian eteenpäin kehittämisen.
"Nämä teokset liittyvät jollain tavalla enemmän kuvataiteen alueeseen. Vastaavantyyppinen kuin Oulun linna oli Nosturitaidehankkeessa Turussa 2011 toteuttamani teos Mater marium. Sekin oli ympäristöteos, jonka aihemaailmaan nousi tärkeänä sen paikan oma historia. Toteutus on sitten valotaidetta."
Oulun linna -teoksen tilaajana on Liikelaitos Oulun Tilakeskus Oy. Toteutuksesta vastaa Sun Effects Oy.
Tarja Ervastin valoteos Oulun linna (Linnansaari) sekä Ainu Palmun ja Priit Tiimusin valoteos Sydän (Franzénin puisto)
ovat nähtävillä 28.11. saakka
kello 17-22 joka ilta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva