Kalajoen musikaali kurottaa valoon

Liisa Lehto-Peippo Kaleva
Kalajoki Kalajoen lukiolaiset, pääosin toisen vuoden opiskelijat, ovat vaikuttaneet lukionsa valmistaman musikaalin sisältöön alusta alkaen.
Opiskelijat valitsivat suosittuja pop- ja rocksävelmiä, joiden pohjalta he ja ohjaaja Raimo Hentunen miettivät, millaisia tarinoita niihin voisi kätkeä. Ohjaaja kirjoitti ideoista kohtauksia, mutta muutama kohtaus on nuorten itsensä tekemiä.
Musikaaliin valittiin noin kymmenen sävelmää.
Musikaalin työnimenä oli Varjoutuneet, josta lopulliseksi nimeksi syntyi Valoon.
Raimo Hentusen mukaan punaisena lankana musikaalissa on, että nuoret ovat elämässään jossakin pisteessä.
"Nuoret ovat hakeutunet vapaaehtoisesti varjoon nuolemaan haavojaan. Vahvana uskona on, että he ovat menossa kohti valoa. Elämässä on vaiheita, joissa ei mene hyvin, mutta se on vain väliaikaista. Syrjäytyneet-sanaa haluttiin kaihtaa", Hentunen sanoo.
Yhtenäistä juonellista tarinaa musikaalissa ei ole.
Valoon-musikaali on Kalajoen lukion historian ensimmäinen musikaali.
Ajatus sen tuottamiseen lähti teemallisista vanhojen päivistä, joita lukiossa on ollut jo pitkään. Ne ovat olleet näyttämöllisiä kokonaisuuksia, joissa tanssit ovat olleet osa tarinaa.
Musikaalin tuottaminen on rehtori Riku Saksholmin mukaan osa koulutyötä. "Siinä yhdistyvät draama, tanssi, musiikki ja kuvataide, jotka ovat lukion oppiaineita. Lukion erityiskurssit osallistuvat musikaalin tekemiseen."
Kuvataidelinjalla on puvustus- ja lavastuskurssi, joka on suunnitellut ja tehnyt puvut ja lavasteet on suunniteltu ja tehty.
Myös tekniikka toimii opetustilanteena valo- ja äänitekniikan ammattilaisen johdolla.
Lukiolaisilta ei intoa puutu. Joukko on käynyt viimeisen kahden viikon aikana kotona vain nukkumassa.
Jenna Leppäharjusta on hienoa seurata, miten musikaalin teko etenee. "Olemme tehneet kaiken itse. On syntymässä oikea ja hieno juttu", hän sanoo.
Jemina Moilanen kertoo oppineensa yhteistyötaitoja, sillä kaikki pitää saada toimimaan yhdessä.
"Olemme oppineet toisenlaisia asioita, mitä koulutunneilla oppisi", Oskari Nivala sanoo.
Kuvataideopettaja Marja Sydänmetsä toteaa, että musikaalin teossa on mukana paljon monilahjakkuuksia, jotka taitavat sekä kuvataiteen, soittamisen, laulamisen että tanssin.
Käsikirjoitusta alettiin koota vuosi sitten, ja ensimmäiset harjoitukset pidettiin huhtikuun alussa. Harjoituksia on jatkettu viikonloppuisin, iltaisin sekä aamuisin parina päivänä viikossa syksyn ajan.
Musiikkiin tarvittiin ulkopuolista apua. Sitä saatiin Ylivieskan seudun musiikkiopistosta, joka on viime vuosina tehnyt laajaa yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa eri projekteissa.
Musiikkiopiston apulaisrehtorin Katriina Leppäsen mukaan opisto otti yhteistyöpyynnön innolla vastaan.
"Voimme tehdä normaalin opetustyön ohella virkistäviä projekteja. Bändi on tukipilarina, mutta sitä on vahvistettu klassisilla soittimilla."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva