Jämptiä hirvi-romantiikkaa

Kantaesitys
H.I.R.V.I.-työryhmä: Hirvenmetsästys. Koreografia ja ohjaus Alexandra Rustamova. Koreografin assistentti ja ohjaus Aino Raiskila. Pukusuunnittelu Heidi Valjus-Lindeman. Valosuunnittelu Iivari Karjalainen. Valvesali 27.11. Seuraavat esitykset 30.11. kello 16 ja 18 Oulun Tähtisirkus (Kurkelantie 2).

Aluksi hirvenmetsästys voi baletin aiheena kuulostaa perioululaiselta kahjoilulta. Lähemmin tarkasteluna jahtiakti tarjoaa kuitenkin loistavat lähtökohdat balettiteokselle.
Luonto ja eräromantiikka mahdollistavat viitekehyksen, johon klassisen baletin tarulla ja todella leikittelevä dramaattinen kerronnan tyyli hulahtaa kotoisasti kuin patruuna metsämiehen kivääriin.
H.I.R.V.I -työryhmän kunnianhimoinen tuotanto on visuaalisesti eheä, hyvin harjoitettu ja rakenteeltaan tiheä.
Näyttämöllä nähdään erityislaatuista harrasteosaamista, joka välttää naiiviuden, tyypittelyn ja nykyään jo pakonomaisena roihuavan hauskuuden tavoittelun.
Aikuiset ovat tässä oikeasti asialla. Kunnon miehen turjakkeita karvaleukoina ja hirven olemuksen taitavasti kahlinneita naisia.
Alexandra Rustamovan ja Aino Raiskilan ohjauksessa baletin perusliikkeisiin tartutaan kursailematta, paikoin ehkä hieman totisen suoraviivaisesti, mutta valtaosin suurella antaumuksella.
Henkilöohjaus on vankkaa ja koreografiassakin on omalakista vetävää kipunaa.
Kysymysmuotoon otsikoidut kohtaukset rakentavat balettinäyttämöille usein kaivattua oikeaa sutinaa miesten ja naisten välille.
Parityöskentely onkin teoksen parasta antia, ja loppuosan perinteisestä baletin liikemateriaalista irtoava raivokas taisto on jo suorastaan loistelias.
Naistanssijoiden vahva olemus vinksauttaa perusasetelman yllättäen kiinnostavaan kulmaan.
Metsästääkö loppupelissä mies hirveä vai hirvi miestä?
Vastaus voi löytyä ainoastaan menemällä itse paikan päälle passiin.
Petri Kauppinen
Teoksessa tanssivat: Johanna Aromaa, Jenni Harju, Anna Kemppainen, Antti Kivimäki, Minna-Johanna Korpi, Pekka Nevala, Kosti Niemelä, Nina Ollikainen, Joni Pekkala, Ari-Matti Pelttari, Päivi Penttilä, Sinipii Pickett, Aino Raiskila, Jarmo Salonen, Elisa Svärd, Jouni Tähtinen, Heidi Valjus-Lindeman, Sari Vertanen ja Minna Viinikka.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva