Hirviä ja äijiä baletissa

Eeva Kauppinen
Jukka-Pekka Moilanen kuvat
Kaleva
Oulu Hirvitornissa passissa. On hiljaista, ja kylmyys hiipii jäseniin. Äijäbaletin harrastaja Joni Pekkala ojentaa toisen jalkansa taakse. Kädet kohoavat kannatettuun harmoniseen allongé-asentoon. Syntyy uljas pitkä linja sormenpäistä varpaisiin.
Asennon nimi on arabesque.
"Hirvipassiin mennään aamuhämärissä ennen seitsemää. Siellä ei voi tehdä mitään. Ei saa meluta eikä muuta. On hyvää aikaa lämmitellä hiljaa ja tehdä balettiharjoitteita", Pekkala sanoo.
"Tornissa tuntitolkulla seistessä tuli usein tehtyä plié-liikkeitä pyssy selässä tai käsissä."
Pekkala on pari kertaa päässyt ampumaan hirveä, mutta ilman osumaa. Pekkalan seura on Korvenkylän Erärengas ry.
"Kerran olin tornissa ja vieressä oli hakkuuaukio. Hirveä odottaessa mietin, että olisi siistiä, jos mimmejä tulisi usvan takaa tyllistä tehdyt tutu-hameet päällä."
Tämä näky oli alkusysäys baletille Hirvenmetsästys.
Joni Pekkalan ideaan tarttuivat tanssinopettaja-koreografi Alexandra Rustamova ja hänen assistenttinaan toimiva Aino Raiskila.
Kansanperinteestä ja mytologiasta vaikutteita saaneessa koko illan baletissa kohtaavat perisuomalainen metsästyskulttuuri ja klassisen baletin romanttinen perinne.
Hirvi on mystinen ja myyttinen eläin. Kalliomaalausten hirvijumala kykeni šamaanien tavoin kulkemaan alisen ja ylisen maailman väliä.
"Kun hirvi hyppää kahdelle jalalle, se on aikamoinen näky. Eläin on kyllä iso, muttei kömpelö. Hirvi säikähti meitä kerran, lähti juoksemaan ja katosi tiheään ryteikköön. Emme kuulleet ääntäkään, kun se meni", Pekkala ihmettelee.
Baletissa tarvitaan samoja avuja. Kun tehdään hyppyjä kovakärkisillä tossuilla, tavoitteena on laskeutua pehmeästi. Näyttämöllä ei ähistä ja tömistellä vaan luodaan keveyden, helppouden ja painottomuuden illuusio.
Näyttämöllä hirvet ovat naisia - sekä hirviä että naisia.
"Hirvellä on kauniit sorkat", Pekkala toteaa.
"Esityksestä löytyy aika paljon myös romantiikkaa."
Koreografi Alexandra Rustamovaa kiinnosti tuoda esiin myös hirven näkökulma. Miltä tuntuu eläimestä, jota metsästetään. Teos koskettelee siis myös metsästämisen etiikkaa.
Hirvenmetsästys-baletti kertoo metsästysreissusta, mitä hirviporukka tekee keskenään yön yli metsässä. Porukkaan kuuluu myös yksi nainen, mikä on Joni Pekkalan mukaan nykyaikaa.
"Voisin kuvitella balettiryhmän äijät oikeasti myös hirviporukkaan. Baletti on hieno harrastus. Ryhti on parantunut ja keho pysyy hyvässä kunnossa", Pekkala ruotii.
"Olemme jo iäkkäämpiä. Ei meistä tähtitanssijoita tule. Mutta on saatu hyvä polemiikki aikaiseksi, että miehetkin voivat tanssia."
Hirvenmetsästys, Valvesali 27.11. kello 18 ja 20, Oulun Tähtisirkus (Kurkelantie 2) 30.11. kello 16 ja 18. Yli 5-vuotiaille.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva