Hautalöytö paljasti mysteerin

Marja Leskinen Kaleva
Ii Suutarinniemen kalmistosta löydettyjen vainajien joukossa on kaksi vastasyntynyttä tai muutaman kuukauden ikäistä lasta sekä 8-12-vuotias ja alle 17-vuotias lapsi.
Lisäksi kolme vainajista on ollut kuollessaan alle 25-vuotiaita. Tämä on selvinnyt löydettyjen hampaiden kuluneisuutta ja polttohaudoista löytyneitä luita tutkimalla.
Tutkiminen on ollut haastavaa, sillä kiinteää luuta haudoissa oli jäljellä vain vähän. Luuta paremmin Suomen happamassa maaperässä säilyvät kiilteen suojaamat hampaat.
Erikoisin löytö on muutaman sentin mittainen maatuma, jota tutkijat epäilevät sikiön haudaksi.
"Koostumukseltaan maatuma vastasi muiden ruumishautojen vainajien jäännöksiä", kertoo luita arkeologian laboratoriossa tutkinut arkeologi-osteologi Rosa Vilkama.
Sen sijaan mysteeri arkeologeille on hauta, josta löytyi yhden vainajan lisäksi osa toista vainajaa. Jari-Matti Kuuselan mukaan selityksiä on tarjolla useampiakin, mutta arvoitus jäänee silti ratkaisematta.
"Voi olla, että paikalla on ollut vanha hauta, jonka paikalle on haudattu uudelleen. Tai sitten sinne on haudattu samaan aikaan toinen vainaja, jonka ruumis on ollut kappaleina."
Kiinnostava tutkijoille on myös lapsen hauta, sillä niitä ei tunneta kovin paljon.
"Lasten luut säilyvät huonommin. Mielenkiintoista on, että lapsia on Suutarinniemessä haudattu omiin hautoihinsa."
Koska vainajista on säilynyt niin vähän, heidän kuolinsyytään on mahdoton arvioida. Jotakin kuitenkin tiedetään.
"Kovin vanhoiksi ihmiset eivät tuolloin eläneet, synnyttämiseen liittyi riskejä ja nykyistä väkivaltaisempikin maailma oli."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva