Viljantuojat istahtivat ansaitulle tauolle

Helge Murtovaara Kaleva
Raahe Raahen hieman yli kaksi viikkoa sitten avatussa Kruununmakasiinissa kävi keskiviikkona iltapäivällä sellainen hulina, että museota ei millään voi luonnehtia kuolleeksi paikaksi.
Samanaikaisesti, kun koulujen oppilaat harjoittelivat torstaina käynnistyviin -draamakierroksiin, ammattikorkeakoululaiset suunnittelevat näyttelytilan sisältöjä, vierailuryhmät ja vierailijat tutustuivat Raahen museolle saneerattuihin tiloihin.
Alakerrassa lukiolaiset Kim Kontio ja Sindre Johansen harjoittelivat viljantuojiksi pukeutuneena vuoropuheluansa äidinkielen ja ilmaisutaidon lehtorin Paula Salon johdolla.
Harjoituksia Salo luonnehtii viimeiseksi voiteluksi ennen loppuviikon aikana esitettäviä draamakierroksia.
Draamakierrosta johtaa rooliasuun pukeutunut opas. Puolentoista tunnin draamakierroksella esiintyjät sukeltavat kaupungin historian käännekohtiin näytelmän, liikeilmaisun ja multimedian keinoin.
Alakerrassa näytelmät kertovat seppä Sarkkilasta ja Kruununmakasiiniin viljantuojista, yläkerrassa aiheina ovat Krimin sota ja 1918 sota. Kierros huipentuu siirtolaisuudesta kertovaan videoesitykseen.
"Kaikki esitykset liittyvät jollakin tavalla tämän talon historiaan", Salo kertoo.
Käsikirjoituksen näytelmiin ovat tehneet Saloisten koulun oppilaat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin Satu Kallion johdolla. Multimedian ovat toteuttaneet Raahen lukion oppilaat. Kuvataiteen lehtori Aki Pulkkanen kertoo oppilaiden vastanneen puvustuksesta, lavastuksesta, äänitehosteista, julisteesta ja dokumentoinnista.
Kysymys ei pelkästään ole visuaalisen puolen opiskelemisesta, vaan myös yhteistyön oppimisesta ja vastuun kantamisesta.
"Tällaisia projekteja pystyy tekemään oppiaineiden sisällä, nyt meillä on museokin mukana", Pulkkanen sanoo.
Raahelaisen historian henkiin herättämisen on ideoinut raahelaislähtöinen teatteri-ilmaisun ohjaaja Toni Kettukangas. Hän otti ideastaan yhteyttä Raahen museoon ja kouluihin.
Museonjohtaja Eija Turusen mukaan idea sai vastakaikua.
"Kouluissa on paljon lahjakkaita kirjoittajia ja esittäjiä."
Tukea on tullut Kordelinin säätiöltä ja Raahe-seuralta.
Raahen museon 150-vuotisjuhlapäivänä 21. lokakuuta yleisölle avatussa Kruununmakasiinissa on muutenkin käynyt melkoinen vilske. Museonjohtaja Turusen mukaan jo ensimmäisellä viikolla, jolloin uusittuihin tiloihin oli vapaa pääsy, siihen tutustui 2 000 ihmistä.
"Muutenkin Kruununmakasiinissa on käynyt tasaisesti väkeä. Päivittäin meillä on käynyt kymmenkunta ihmistä ja vieraillut myös koululaisryhmiä ja työpaikkoja. Iltakäyttöäkin on ollut kokoustilana", sanoo Turunen.
Draamakierrokset yleisölle perjantaina kello 18., lauantaina kello 12.ja 14. sekä sunnuntaina kello 12. Adams on Dayton konsertoi sunnuntaina kello 18.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva