Vanhat puutalot kopioidaan

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe Vanhan puu-Raahen laidalle rakennetaan uusia asuintaloja varsin poikkeuksellisella tavalla. Uusien talojen alta purettavat ja jo puretut vanhat puutalot korvataan ulkoasultaan saman näköisillä taloilla.
Raatinpuiston seitsemän talon muodostaman asunto-osakeyhtiön taloista neljä Koulukadun varren rakennusta tulevat olemaan kopioita paikalle aikoinaan rakennetuista yksikerroksisista puutaloista.
"Vanhan Raahen arvo ja idylli halutaan tuoda tähän taloyhtiöön. Se on meidän kuningasajatus tässä kohteessa. Se on modernia ja uutta, mutta silti vanhaa", Rakennusliike LapTi Oy:n myyntipäällikkö Jorma Juurikka sanoo.
Raaheen valittu toteuttamistapa on Jorma Juurikan mukaan ainutkertainen. Ideana on säilyttää korttelin rakennusten ulkoasu ja rytmitys katunäkymässä sellaisena kuin se on ollut ennenkin.
"Ei tosiaankaan jokapäiväistä rakennusliikkeen arjessa. Itseäkin tällainen kohde innostaa ja jalat kuopivat maata, että tämä pitää päästä toteuttamaan", hän sanoo.
Uusvanhojen puutalojen toteutuksessa käytetään elementtejä. Elementtirakentamisesta huolimatta muodoiltaan yksilöllisten talojen toteutuksessa joudutaan kuitenkin turvautumaan normaalia elementtirakentamista huomattavasti suurempaan käsityön määrään.
Vanhojen puutalojen kopiointi lisää Jorma Juurikan mukaan myös jonkin verran rakentamiskustannuksia sekä haastaa etenkin kohteen suunnittelijat.
"Rakennusten muodot asettavat arkkitehdille ja muille suunnittelijoille valtavat haasteet. Siellä on kapeita runkosyvyyksiä ja pitkulaisia tiloja, jotka on liitetty toisiinsa 90 asteen tai jopa 45 asteen vinkkelissä."
Rakennusliike on tehnyt suunnitteluvaiheen aikana tiivistä yhteistyötä Raahen kaupungin rakennusvalvonnan kanssa. Myös museovirastoa ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskusta on kuultu.
"Kaikki ovat näyttäneet vihreää valoa. Lopputulos on kuulemma sellainen, miltä tuollaisen arvoalueen pitääkin näyttää", Jorma Juurikka sanoo.
Hän kertoo rakennusliikkeelle olevan suorastaan harvinaista herkkua päästä kehittämään kaupunkikuvaa näin ytimeen ja vielä vanhaan historialliseen ympäristöön.
"Vaikka mekin toimimme eri puolilla Suomea, niin aikaisemmin ei ole ollut paikkaa, missä pääsisi tällä tavalla uudisrakentamista toteuttamaan."
Raatinpihan ennakkomarkkinointia hoitava kiinteistönvälittäjä Markku Kyllönen Raahen Kiinteistökanava Oy:stä sanoo kohteen olevan myynnin näkökulmasta täysin uniikki.
"Parasta tässä on se, että säilytetään vanhan ajan henkeä. Olen ollut 2003 lähtien näissä hommissa Raahessa, eikä kertaakaan ennen tätä ole ollut myynnissä uudiskohdetta, jossa vanhat rakennukset rakennetaan uudestaan", Kyllönen sanoo.
Kohde on herättänyt kiinnostusta ja asuntoja on jo varattu. Jorma Juurikan mukaan rakentamispäätöksen tekemiseen tarvitaan vielä muutamia varauksia.
"Rakentaminen venyy varmaan ensi vuoden puolelle. Jos kaikki menee hyvin, voi vanhojen talojen purkutyö alkaa mahdollisesti jo tämän vuoden puolella. Kohteen arvioitu rakentamisaika on 10-12 kuukautta."
Raatihuoneen naapuriin rakennettavaan asuinkortteliin tulee kaikkiaan 23 asuntoa. Vanhojen kopioina rakennettavien kadunvarsitalojen lisäksi kortteliin tulee kaksikerroksisia luhtitaloja.
"Luhtitaloista poikkeuksellisen tekee se, että niihin tulee on hissit. Määräysten mukaan hissi pitää olla vasta kolmannesta kerroksesta ylöspäin, mutta näissä taloissa pystyy hissin ansiosta asumaan pitkään, jos niin ha-luaa", Juurikka kertoo.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva