Urastaan ylpeä kuvataiteilija

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe "Olen päässyt omalla nimelläni Aku Ankkaan ja saanut yhdestä taidekirjastani sähköpostilla kiitosviestin kuningatar Margareetalta Tanskasta", tiivistää raahelainen taiteilija Jari Jansson 45 vuotta kestäneen taiteilijauransa.
Vaikka mainitut asiat ovatkin totta, ei Jansson onneksi täysin vakavissaan ole. Taiteilijaura on tarjonnut hänelle paljon muutakin, ja osan siitä Jansson on koonnut nyt kirjaksi.
Suomeksi ja englanniksi julkaistu juhlakirja satoja ja sarkoja (words and works) on läpileikkaus uraan, joka ei taiteilijan mukaan ole suinkaan vielä päättymässä.
"Ei minulla ole ajatustakaan, että lopettaisin taiteen tekemisen. Haluan tehdä yhä vain enemmän. Toivoisin, että vielä 20-30 vuotta pystyisin tätä tekemään. Olisihan se hieno juttu", hän sanoo.
Juhlakirjan julkaisemiselle kesken uran on selkeä syy, mutta koska Jari Janssonilla on suuri halu ja palava kiire sivuuttaa 60-vuotissyntymäpäivänsä, puhuu hän vain kunnioitettavat
45 vuotta jatkuneesta taiteilijaurastaan.
"Ikä on vain numeroita. Tosin 45 on myös vain numeroita, mutta niihin numeroihin sisältyy paljon, kuten mukavia hetkiä töiden parissa", hän sanoo.
Jyhkeä 270-sivuinen juhlakirja koostuu Jari Janssonin maalauksista ja runoista. Varhaisimmat kirjaan valikoituneet maalaukset ovat 1970-luvun alkuvuosilta ja tuoreimmat tältä vuodelta.
"Kirja ei ole missään nimessä kattava katsaus kuluneisiin vuosiin. Olen valinnut mukaan sellaiset työt joista itse tykkään, jotka ovat olleet itselle tärkeitä ja ainakin kohtalaisesti onnistuneet."
Miksi raahelaispojasta tuli aikoinaan taiteilija, sitä Jari Jansson ei tiedä itsekään. Hän muistaa kuitenkin jo pienestä pitäen omanneensa kauhean halun piirtää ja maalata.
Valitsemaansa tietä hän ei ole katunut, eikä kadu vieläkään. Ensimmäinen 5,5 neliömetrin kokoinen ateljee, jossa Jansson myös asui, ei enää ahdista miehen istuessa asuttamassaan persoonallisessa satojen neliöiden galleriakodissaan Raahen Piehingissä.
Arvioidessaan rehellisesti tähänastista taiteilijauraansa Jansson ei esitä vaatimatonta eikä lyö leikiksi nimensä saamisella Aku Ankkaan.
"Hieno ura. Olen ylpeä siitä."
Erityisesti Jansson sanoo olevansa ylpeä siitä, että on pystynyt taiteilijana elättämään perhettä, rakentamaan entisestä nuorisoseurantalosta näköisensä gallerian ja vieläpä auttamaan muita taiteilijoita eteenpäin urallaan.
"Jos joku sapettaa, niin esimerkiksi se, että läänin taidetoimikunnalla ei ole ollut mitään mielenkiintoa minua kohtaan. Apurahahakemuksiinkin on vastattu vain kysymällä, että onko mitään näyttöä?"
Aku Ankassa Jari Jansson on siis ihan oikeasti esiintynyt. Hän arvelee olevansa yksi niistä harvoista, jotka ovat päässeet Aku Ankka -tarinaan omalla nimellään.
Eräässä Aku Ankan taskukirjassa Iines toteaa Akulle kolmijalkaisesta jakkarasta: "Tämähän on Jari Janssonin moderni veistos!"
"Tiesin siitä, koska taskukirjoja kääntänyt raahelainen Renne Nikupaavola oli kysynyt minulta luvan. Olin jo unohtanut koko asian, kunnes tutut alkoivat soitella, että olet Aku Ankassa", Jansson kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva