Tyrnävän ilmiö koottiin käsikirjaksi

Marja Leskinen Kaleva
Tyrnävä Tyrnävä on ensimmäisenä maaseutukuntana laatinut arkkitehtuuripoliittisen ohjelman. Tyrnäväilmiö-nimeä kantavan käsikirjan on tarkoitus toimia oppaana viranomaisille, päättäjille, rakentajille sekä asukkaille.
Käsikirjassa täsmennetään esimerkiksi asumista ja ympäristöä koskevia tavoitteita maankäytön ja kulttuuriympäristön osalta.
Kirja ei kuitenkaan ole tiukka ohjeistus rakentamisesta tai arkkitehtuurista, vaan siinä pohditaan esimerkiksi uuden ja vanhan tyrnäväläisen identiteetin yhdistämistä, joukkoliikenteen kehittämistä ja ennakkoluulottomuutta.
49-sivuisen kirjan on koonnut aiemmin kunnan aluearkkitehtina toiminut Marja Kuisma. Hän korostaa, että käsikirjan teemoissa kuuluu ennen kaikkea kuntalaisten ääni.
"Käsikirjan teemat nousivat asukkaiden toiveista, tarpeista ja ideoista. Keräsin ja kirjasin niitä ylös kahden vuoden ajan, jolloin hankkeessa järjestettiin työpajoja, tapaamisia ja kulttuuritoimintaa. Lisäksi tein asukaskyselyn", sittemmin Pälkäneen aluearkkitehdiksi siirtynyt Kuisma kertoo.
Kirjoittajan mukaan kirja ei anna yhtä ainoaa kuvaa tyrnäväläisyydestä, vaan sen tarkoitus on toimia pikemminkin keskustelunavaajana kuin loppuyhteenvetona.
"Tämä on alku prosessille, jonka toteuttaminen jatkuu edelleen. Käsikirja kertoo kehityssuunnan."
Kuisman mukaan kirja on tarkoitettu tietopaketiksi asukkaille sekä viranomaisille ohjenuoraksi seutuyhteistyöhön.
"Suunnittelu ja kulttuuriympäristö jäävät monesti kuntalaisille vieraaksi. Tämä on tosin monissa kunnissa muuttumassa", hän sanoo.

Käsikirjan kokoaminen
oli Marja Kuismalle antoisa urakka.
"Vastuu ympäristöstä elää Tyrnävällä voimakkaana. Kunnassa on pyritty satsaamaan laatuun, mikä näkyy myös."
Tyrnäväilmiön dokumenttiprojekteissa mukana ollut kuvataiteilija Pia Hentunen kehuu kirjaprojektia siitä, että se tarjosi kuntalaisille tavanomaisesta poikkeavan tavan lähestyä asioita ja vaikuttaa ilman politiikkaa. Kirjan teemoihinkin kuuluvat vuorovaikutus ja vaikutusmahdollisuudet saavat Hentuselta kehuja.
"Täällä voi oikeasti vaikuttaa melkein mihin vain, jos itse haluaa. Aina löytyy myös ihminen, joka tietää asiasta ja jonka kanssa voi neuvotella. Se on ehkä pienemmän paikkakunnan etuja."
Kehujen lisäksi löytyy myös pientä petrattavaa.
"Pyörätiet tai itse asiassa pyörätiettömyys. Lisäksi pienessä pitäjässä voisi kiinnittää huomiota siihen, että uudisrakentaminen olisi mielenkiintoista."
Tyrnävän kunnanjohtaja Tuomas Lohi pitää tuoretta käsikirjaa tärkeänä asiakirjana myös kunnan kannalta.
"Tarkoitus on jatkaa sitä käytännöksi ja toimenpideohjelmaksi. Sehän antaa isoja linjauksia esimerkiksi kaavoitukseen ja ympäristörakentamiseen."
Lohen mukaan käsikirjan tekeminen on luontevaa jatkoa lakeusmaiseman vaalimiselle.
Käsikirjoja saa Tyrnävän kunnantalolta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva