Suu nappasi keiton syöjillä

Antti Ervasti
Jarmo Kontiainen kuvat
Kaleva
Kempele Lauantaina Kempele-päivän tarjoilupaikalla Kempele-keittoa uskaltaa ensimmäisten joukossa maistaa Riku Seppälä lastensa Oton, 5, ja Viljan, 3, kanssa. Tapahtuma pidettiin Oulun seudun ammattiopistolla Pirilän alueella.
"Tämä on erittäin syötävää. Jännittävän näköistä, kun on tuota puolukkaa tuossa. Aluksi ajattelin, että miten se voi siihen sopia, mutta yllättävän hyvin. Liha on erinomaista ja raaka-aineet hyviä", hän makustelee.
Koululaisraati valitsi muutama viikko sitten reseptikilpailun voittajaksi Marja-Kaisa Varosen Kempele-keiton, joka sisältää lisäksi perunaa, naudan paistisuikaletta, porkkanaa, selleriä, lanttua ja karpalorouhetta. Kaikki ainekset ovat lähiruokaa.
Lapset kauhovat soppaa suihinsa innokkaasti. Isä sanoo heidän olevan yleensä melko ronkelia sorttia. Kempele-päivän tapahtumista heitä kiinnosti lisäksi taikuri Simo Aallon esitys.
"Me olemme varmaan aika tyypillinen kempeleläinen perhe. Molemmat olemme muuttaneet tänne muualta, vaimo Kuusamosta ja minä Keski-Pohjanmaalta Vetelistä. Tänne on mukava tulla katsomaan muita kempeleläisiä ja viettämään aikaa", Seppälä sanoo.
Hän luonnehtii, että suurella osalla kempeleläisistä ei ole juuria omalla paikkakunnalla samalla tavalla kuin monessa muussa kunnassa.
"Olemme asuneet vuodesta 2005 täällä, ja vasta nyt alkaa olla enemmän semmoisia tuttuja, jotka tuntee nimeltä. Tämmöinen tilaisuus on hyvä tapa tutustua omaan paikkakuntaan."
Peruskempeleläiset Aino Jylhä ja Tuulikki Alaräihä pitävät itsestään selvänä, että he tulevat Kempele-päiville aina, kun niitä vain on tarjolla. Nyt tapahtuma järjestettiin toisen kerran kymmenen vuoden tauon jälkeen.
"Etsimme joulukortteja ja kaikkia mahdollisia uusia ideoita. Minä kun olen isomummu, löysin tämmöisen tyttären tyttären tyttärelleni", Alaräihä esittelee virkattua vauvan pukua.
Kempele-päivillä oli kaikkiaan 40 näytteilleasettajaa Kempeleestä ja lähikunnista. Mukana oli käsitöiden ja syötävän myyjiä sekä järjestöjen esittelypisteitä.
Varsinaista lähituotetta kauppasi Eija Eskola. Hänen rieskansa on leivottu aivan vieressä vanhan Nelostien toisella puolella sijaitsevien peltojen ohrasta.
"Juuri lähiruokateema sai minut tulemaan tänne. Rieskat ovat kyllä menneet aika hyvin kaupaksi", hän esitteli jo aamupäivällä vähentyneitä leipiään.
Kempele-päiviä järjestävät kunta ja paikalliset yhteisöt sekä yhdistykset yhteistyössä. Myyntitorien lisäksi väkeä houkuttivat paikalle muun muassa kempeleläisten kuorojen yhteiskonsertti, yhteislaulutilaisuus sekä ponilla ratsastus ja kasvomaalaus.
Lauantain päivätapahtumassa kävi väkeä puolisen tuhatta. Osallistujat antoivat palautetta näkemästään ja kokemastaan.
"Enimmäkseen ihmiset tykkäsivät tapahtumasta kovasti. Pirilän aluetta sanottiin sokkeloiseksi, ja paikkoihin oli vaikea osata. Siitä otetaan opiksi ensi vuonna ja pannaan vaikka lippunaruja opasteiksi", sanoo Kempele-päivien projektikoordinaattori Tiina Stjerna-Kinnunen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva