Silmälle ja mielelle - sarjakuvaa!

Carita Forsman
Jarmo Kontiainen kuvat
Kaleva
Oulu "Sarjakuvaharrastusta ei tarvitse enää hävetä. Sen uskottavuus taidemuotona alkaa olla jo tunnustettu", myhäili Oulun sarjakuvaseuran puheenjohtaja Harri Filppa, joka lauantaina ilokseen seurasi kulttuuritalon Valveen sarjakuvaihmisten kuhinaa.
"Kyllä minua vielä tänäänkin aamupäivällä jännitti, että tuleeko esimerkiksi tänne lasten ja nuorten työpajaan yhtään osallistujaa. Eipä tartte jännittää enää", hän virnisti.
Samalla työpajan vetäjä Esa Holopainen kantoi lisää tuoleja uusille piirtäjille.
Oulun ensimmäiset sarjakuvafestivaalit alkoi perjantaina Sarjakuvamusteklubin ja Soiva Silli meets Kiroilevan Siilin merkeissä. Lauantai oli festivaalin pääpäivä ja tapahtumia riitti Valveella iltaan saakka. Päätösjuhlat vietettiin Never Grow Oldin Sarjakuvaklubilla.
Festivaalin perustamisen alkuajatukset lausuttiin jo vuonna 2006, eikä ajatuksesta luovuttu matkan varrella.
"Viime vuonna kaikki tuumivat kuin yhdestä suusta, että nyt tämä järjestään, ja nyt ollaan tässä", sanoi puheen-johtaja.
"Olen todella mielissäni, että tavalliset sarjakuvaharrastajat ovat löytäneet nämä festivaalit. Se oli oikeastaan tarkoituskin, ettei tästä tule pelkästään alan ’ammattilaisten’ kohtaamispaikka", Filppa lisäsi.
Festivaalin järjestäjät olivat varovaisesti arvioineet, että toiveet täyttyvät, jos tapahtumiin saadaan noin parisataa kävijää.
"Jo eilen Musteklubilla tajusin, että tavoitteet taitavat toteutua ja nyt näyttää yhä vahvemmin siltä. Kävijöissä on kaiken ikäisiä meidän ammattilaisten lisäksi, joten samalla uudet harrastajat näkevät kuinka pitkälle tässä harrastuksessa voi edetä. Minäkin olin pitkästi yli parikymppinen ennen kuin tajusin, että tästä voi tulla jopa ammatti", väitöskirjaa sarjakuvasta valmisteleva Filppa
kertoo.
Iltapäivällä avattiin Valveella myös sarjakuvanäyttely, joka antoi kattavan kuvan oululaisen sarjakuvan tilasta. Esillä on huippusarjakuvaa Mari Ahokoivulta, Lauri Ahtiselta, Harri Filpalta, Esa Holopaiselta, Jussi Hukkaselta, Mika Kolehmaiselta, Ilpo Koskelalta, Aapo Kukolta, Reijo Kärkkäiseltä, Jyrki Mäeltä, Pentti Nuortimolta, Pentti Otsamolta, Jii Roikoselta, Jari Terholta ja Keijo Ahlqvistilta.
Viimeksi mainittu sarjakuvaneuvos Ahlqvist sai myös perjantaina festivaalin avajaisissa Oulun sarjakuvaseuran myöntämän tunnustuspalkinnon Skrew you.
Ahlqvist on pitkänlinjan sarjakuvavaikuttaja, aiemmin Kemissä ja nykyisin Oulun seudullla, jossa hän on opettanut vuodesta 2000 Limingan taidekoulussa sarjakuvaa.
"Vuosien varrella sarjakuva on edennyt voimakkaasti sekä laadussa että suosiossa. Sen edistäjät kautta linjan ovat olleet fiksua porukkaa, esimerkiksi Helsingin sarjakuvaseuran vaikutus on ollut suuri koko Suomessa", hän sanoi.
"Sarjakuvan salaisuus piilee epäkaupallisuudessa, joka houkuttaa enemmän ajattelijoita kuin bisnesmiehiä. Harrastus on helppo aloittaa, siihen ei tarvita kalliita välineitä eikä edes hirveästi taitoa. Siksi se on taidemuotona erittäin demokraattinen ja opettaa ajattelemaan", Ahlqvist kuvaili.
Filppa näkee sarjakuvan voimaa myös sen visuaalisuu-dessa.
"Sarjakuvassa voidaan yhdistää hienosti kuvataidetta ja kirjallisuutta. Siinä lienee osasyy sen koukuttavuuteen."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva