Oulu lähtee pilvimarkkinoille

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Oulu ICT Oy eli entinen Oulun Puhelin Holding perustaa Oulu Data Center -pilvipalvelun Ouluun. Oulu D.C.:n konesalipalvelu aloittaa toimintansa joulukuussa.
Mihin pilvipalvelua tarvitaan, ohjelmajohtaja Christian Sundell Business Oulusta?"Sähköistä tietoa on maailmassa yhä enemmän ja määrä vain kiihtyy. Aina kun menet verkkoselaimella jonnekin, joku taustalla pyörittää palvelua. Jokainen käyttää sähköistä tietoa, oli sitten kyse suuresta potilastietojärjestelmästä tai paikallisesta ravintolapalvelusta. Älypuhelimissakin käytetään paljon pilvipalveluita. Palvelut täytyy istuttaa alustalle, josta niitä voidaan käyttää, käsitellä ja välittää turvallisesti. Tämä on niin iso markkina ja vasta alkutekijöissään. Me haluamme olla siinä junassa mukana."
Miten Oulu aikoo erottua muista?"Tietoturvaosaaminen on vahvaa. Olemme yritysläheisiä ja rakennamme tukipalveluita liiketoiminnan kehittämiseen. Ulkomailtakin on yllättävää kiinnostusta. Lähdemme pienemmällä mallilla kuin Euroopan suurin konesalihanke Facebook Luulajassa, mutta osoitamme isoille investoijille saavamme pystyyn konkreettisen palvelukeskuksen. Emme lähde kilpailemaan massamarkkinoiden kanssa."
Miksi Oulu tarvitsee paikallisen palvelun, Oulu D.C. -liiketoimintayksikön johtaja Petri Hyyppä?"Oulussa on noin 30 konesalia julkisella sektorilla ja yrityksillä. Vain muutama varautuu vaikka sähkökatkoihin. Täällä on markkina palvella tuotekehitystä, pk-yrityksiä sekä julkista puolta. Osalla on tarvetta hybridiratkaisulle, jossa tietyt osat ovat omia ja tietyt ostettuja. Tulee liikaa viivettä, jos palvelimet sijaitsevat vaikka Helsingissä."
Pilvipalvelut ovat itsepalveluita, miten malli toimii?"Me tarjoamme perinteisiä konesalipalveluita. Voi tuoda omaa rautaa, palvelimia ja tallennusratkaisuja. Myymme tallennus- ja laskentakapasiteettia, käytännössä meidän prosessorien aikaa."
"Toimimme tukkurina. Hinnoittelu perustuu käytön mukaiseen laskutukseen. Käyttäjä pystyy itse määrittämään tarpeen. Neuvottelemme suuryritysten, julkisen alan edustajien, tuotekehitystalojen sekä jälleenmyyjien, siis it-palvelutalojen kanssa, jotka palvelevat pk-yrityksiä."
Mitä hyötyä pilvipalvelusta on pk-yrityksille?"Erittäin alhaiset aloituskulut. Jos esimerkiksi verkkokauppa saa yhtäkkiä tuhansia asiakkaita, sen pitäisi etukäteen investoida tuhansia euroja. Meillä on volyymiä, josta myydään paljon pieniä yksiköitä."
Miten paljon Oulu ICT investoi?"Lähdemme liikkeelle nopeasti mutta maltillisesti. Toimimme dna:n vuokratiloissa Torikadulla ja alkuun puhutaan sadoistatuhansista. Kun oma konesali rakennetaan, se tarkoittaa usean miljoonan euron investointia. Emoyhtiö, josta lähes puolet omistaa Oulun kaupunki, on vakavarainen ja kykenee tekemään investointeja ilman, että tarvitsee ottaa lainaa.
Tavoitteena on, että meillä olisi uusi konesali 2014. Se voi olla Hiukkavaarassa, mutta muitakin hyviä paikkoja kartoitetaan. Myös yhteistyö muiden rahoittajien ja operoijien kanssa on työn alla."
Mitkä ovat suurimmat haasteet?
"Teknisiä haasteita en näe. Meillä on kymmenkunta hyvää osaajaa. Tämä on liiketoiminnallinen haaste, miten nopeasti pääsemme kasvavaan markkinaan kiinni ja onko ajoitus kohdallaan. Odotamme, että olemme kannattavia 2014."

Mikä on oma taustasi?
"Olen toiminut 15 vuotta tietoliikenne- ja verkkopuolella, Nokialla, Ixonosilla ja viime vuodet konsulttina."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva