Pienet museot siirtyvät verkkoon

Timo Myllykoski Kaleva
Raahe Rantsila-seuralla oli pitkään ongelma. Sillä ei ollut mahdollisuutta pitää Rantsilan raitilla sijaitsevaa kotiseutumuseotaan avoinna kuin kerran kesässä, yhden viikonlopun vuodessa.
Sitten syntyi kuningasidea virtuaalimuseosta. Museo siirrettiin nykyaikaisesti internetin verkkomaailmaan.
Nyt kotiseutumuseon esineistöön voi tutustua milloin tahansa, vaikka omalla kotisohvalla istuen.
Suomen museoliiton projektisuunnittelija Eeva-Liisa Taivassalo pitää verkkomaailmaan rakennettua virtuaalimuseota erinomaisena ratkaisuna erityisesti Rantsilan museon kaltaisille harvoin avoinna oleville museoille.
"Eihän museoesineiden katseleminen tietokoneelta ole sama kokemus kuin mennä fyysisesti museoon, mutta se on hyvä ja helppo tapa esitellä esineitä ympäri vuoden", hän sanoo.
Museot eivät ole juuttuneet menneeseen. Eeva-Liisa Taivassalon mukaan Suomen museot ovat löytäneet verkkomaailman ja ryhtyneet hyödyntämään sen mahdollisuuksia kiitettävästi.
"On jo aika yleistä, että museot ovat verkossa. Ei välttämättä niin yleisesti kokoelmillaan, mutta ainakin kotisivuillaan. Valtaosa museoista, jopa kotiseutumuseot, rakentavat itsensä jollakin tavalla verkkoon."
Taivassalo sanoo verkkomaailman olevan tulevaisuuden väylä etenkin pienille museoille. Internet tarjoaa museoille mahdollisuuden tavoittaa uutta yleisöä.
"Käsittääkseni museot voivat hakea myös tukirahoja esineistönsä dokumentointiin viedessään kokoelmiaan verkkoon. Virtuaalimuseo sopii erityisesti sellaisille museoille joita suuri yleisö ei välttämättä muuten löytäisi."
Uusimpana villityksenä museoiden verkkomaailman hyödyntämisessä on Facebook. Eeva-Liisa Taivassalo kertoo jo lukuisten museoiden luoneen oman sivunsa Facebookiin.
"Siellä niitä fanitetaan ja käydään keskustelua. Tämäkin kertoo, että verkkomaailman hyödyntäminen lisääntyy koko ajan."
Rantsilan virtuaalimuseosta löytyy yli tuhat valokuvaa kotiseutumuseon esineistä. Rantsila-seura kuvautti museotavarat nimenomaan verkkoon laittamista varten.
Virtuaalimuseossa kuvat on jaettu viiteen ryhmään. Yhteen ryhmään kuuluvat kirkolliset esineet, toiseen työvälineet ja kolmanteen keittiön esineistö. Neljännen ryhmän muodostavat yleiset esineet ja viidennen muut esineet. Kuviin on liitetty myös perustiedot esineistä.
Rantsila-seuran toiveena on, että verkkoelämään tottuneet nuoret löytäisivät museokokoelmat paremmin juuri virtuaalimaailmasta.
"Samalla helpotetaan kaikkien muidenkin ikäpolvien museovierailuja", seuran sihteeri Eija Tuomaala sanoo.
Tulevaisuuden suunnitelmissa on liittää verkkomuseoon tehtäviä, jolloin koululuokat voisivat hyödyntää virtuaalimuseota tehokkaammin.
"Kouluille suunnatut erilaiset tehtäväpaketit ovat jo hyvin yleisiä museoiden verkkosivuilla", Eeva-Liisa Taivassalo kertoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva