Nimi lentelevistä lautasista

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Ravintola Lentävän lautasen nimen synnystä liikkuu ainakin kaksi tarinaa.
Toisen mukaan 1940- ja -50-lukujen ufojutut Yhdysvaltain Roswellista olivat pinnalla Suomessa ravintolan perustamisen aikoihin. New Mexicon erämaassa lennelleet lautaset olivat sitten innoittaneet perustajia antamaan kuppilalleen nimen.
Ravintoloitsijana 1970-90-luvuilla toiminut Sirkka-Liisa Järvenpää muistaa kuulleensa toisin. Lentävä lautanen aloitti vuonna 1958 nykyisessä paikassaan itsepalvelubaarina.
"Nimi tuli siitä, että lautaset suorastaan lentelivät itsepalvelupaikassa", Järvenpää sanoo.
Hänen omistaja-aikanaan ravintolaa sisustettiin nimen hengen mukaisesti muun muassa noihin aikoihin taivaalla lentelevien venäläisten sputnikien kuvilla.
Ravintola perustettiin Vakuutustorni-talon alakertaan samaan aikaan, kun talo valmistui. Siellä tarjottiin ensimmäiset parikymmentä vuotta kahvia ja ruokaa.
Lounastajia oli päivisin paljon. 1970-luvulle tultaessa oululaiset nuoret ottivat paikan omakseen.
Keskioluen vapauduttua 1970-luvulla siitä tuli monelle ensimmäisten alkoholijuomien nautintapaikka. Jossakin vaiheessa ovella seisoi portsari.
"Coca-Colaa meni iltaisin aivan valtavasti silloin, kun nuoret tykkäsivät istua siellä", Järvenpää sanoo.
Ruokapaikkana Lentävä lautanen toimi pitkälle nykyvuosiin saakka. Sen aika oli väistyä syrjään reilut kymmenen vuotta sitten, kun keskustasta lähti joitakin yrityksiä, ja työpaikkalounastajat vähenivät.
Reilut kymmenen vuotta Lentävä on ollut rock-henkisen väen iltaelämäpaikka. Viikonloppuisin pienellä lavalla on esiintynyt monenlaisia bändejä.
13 vuotta Lentävän ravintolapäällikkönä toiminut Jari Vieruaho kertoo, että ravintolan toiminnan tyylistä on ollut kiistaa kerrostalon taloyhtiön kanssa koko ajan.
2000-luvun puolivälissä kovaäänisimmät bändit eivät enää voineet soittaa Lentävässä.
"Se oli käännekohta, mutta homma jatkui. Seuraava käännekohta oli tupakkalaki. Siitä tuli isot kustannukset, ja toiminta hankaloitui", Vieruaho sanoo.
Lentävän lautasen lorun loppu on vuoden viimeisenä päivänä. Omistaja Tommi Autio halusi luopua ravintolasta osin edellä mainittujen kiistelyjen ja tupakkalain muutoksen takia.
Rakennuksen omistaja vakuutusyhtiö Tapiola neuvotteli uusien omistajatarjokkaiden kanssa ravintolan jatkosta. Lopputulos oli, että kiinteistön omistaja ei halua tiloihin entisen kaltaista, aamuyölle asti jatkuvaa ravintolatoimintaa.
Alustava sopimus omistajanvaihdoksesta raukesi. Autio sanoo, että ei ala etsiä uutta paikkaa Lentävälle lautaselle.
Tapiolan kiinteistöpäällikkö Jussi Roine kertoo esittäneensä, että Lentävän lautasen vuokrasopimusta ei jatketa.
"Me haluamme siihen ruoka- ja kahvilatyylistä toimintaa, ei kapakkaa. Yksi vaihtoehto toimijaksi on olemassa, mutta sopimusta ei ole tehty."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva