Museo kiinni tilapulan takia

Minna Akimo Kaleva
Oulu Oulun yliopiston geologisen museon ovet sulkeutuvat kuluvan vuoden lopussa.
Valtakunnallisesti merkittävän kivimuseon lopettamispäätös yllätti museon johtajan, professori Jouni Aspin.
"Päätöksenteon nopeus on yllättänyt meidät kaikki. Museon pitäisi olla tyhjillään vuoden loppuun mennessä, mutta tässä ajassa kokoelman siirtäminen on erittäin haastavaa", biologian laitoksella museoiden ja kasvitieteellisen puutarhan johtajana työskentelevä Aspi sanoo.
Yliopiston kivimuseon kokoelmat ovat jopa kansainvälisesti mitattuina ainutlaatuiset.
"Helsingin yliopiston Arppeanum-museolla on Oulun museota vaatimattomampi mineraalikabinetti, mutta tilasäästöjen takia tehtävän museon todennäköisen lopettamisen myötä sekin sulkeutuu", Aspi sanoo.
Geologian ja mineralogian dosenttina yliopistolla työskennelle Juhani Paakkolalle yliopiston kivimuseo on kuin toinen koti. Ei ole liioittelua sanoa, että museo on osa hänen elämäntyötään. Museon lopettamispäätös saa hänet surulliseksi, muttei suikaan sanattomaksi.
"Päätös on järjetön. Ei ole mitään mieltä, että tällainen kokonaisuus puretaan ja hävitetään", hän puuskahtaa.
Paakkola kertoo, että museon kokoelmia on koottu systemaattisesti, geotieteiden laitoksen opintokokonaisuuksista käsin. "Museo ei ole erikoisuuksiin pyrkivä, vaan kokoelmaa on rakennettu siten, että se tukee tutkimusta ja opetusta", Paakkola sanoo.
Yliopiston K-siivessä, geotieteiden laitoksella sijaitsevan museon tyhjentäminen on täydessä vauhdissa. Keltaisia lasivitriinejä kuljetetaan museon tiloista pois ja varastossa olevat kivi- ja malminäytteet pitäisi käydä lävitse.
"Arvokkaimmat kokoelmat, kuten korukivet sijoitetaan eläinmuseon yhteyteen ravintola Julianin eteen. Muut näytteet sijoitetaan eripuolille yliopiston käytäviä, mutta suurin osa joutuu varastoon", Aspi kertoo
Kivimuseon näyttelytilojen sulkemisen syynä on raha. Geotieteiden laitoksen professori Vesa Peuraniemi kertoo, että museon vuokrakustannukset ovat vuodessa 120 000 euroa.
"Yliopisto on tähän asti maksanut museon vuokran. Laitoksemme omat resurssit ovat pienet, joten sen ylläpitämiseen meillä ei ole varaa", hän sanoo.
Kun geologisen museon tilat ovat tyhjentyneet ja lasivitriinit sijoitettu uusille paikoille, tilat vuokrataan toiseen käyttöön.
Yliopiston rehtorin Lauri Lajusen mukaan yksi vaihtoehto on, että tiloihin tulee ympäristöalan laboratorioita.
"Tämä liittyy suurempaan kokonaisuuteen, jossa suunnittelemme miten koko kampusalueen tilat saadaan tarkoituksenmukaiseen käyttöön."
Kivimuseon sulkeminen kirpaisee paitsi alan opiskelijoita, myös useita koululaisryhmiä. Vuosittain museossa käy noin 10 000 vierasta.
"Koululaisryhmät tulevat tutustumaan sekä tekemään koulutehtäviä ja oppimaan uusia asioita. Heistä moni on meidän tuleva opiskelijamme. Kun tämä museo sulkeutuu, sulkeutuu meidän laitoksemme ikkuna ulospäin", Peuraniemi sanoo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva