Lovesong on rakkaustarina lopusta ja alusta

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Brittikirjailija Abi Morganin näytelmää Lovesong (2011) on verrattu superhittiin War Horse (Sotahevonen). Se on yhtä koskettava ja henkeäsalpaava.
Oulun kaupunginteatteriin Lovesongin ohjaa vierailija Snoopi Siren (s. 1968).
Kyseessä on näytelmän Suomen kantaesitys.
"Lovesong on pieni helmi, kaunis puro. Jos Jaska (Jaakko Saariluoma) naurattaa yleisöä, niin minä muutan sen naurun elämänmyönteiseksi itkuksi", Siren lupaa.
"Ei pidä käsittää väärin: tämä on siis erittäin positiivinen teos. Tässä maistuu elämä."
Ohjelmistoon ei löytynyt halutun kaltaista tekstiä helposti.
"Mikko Kouki esitti toiveen, että hitto kun ei löydy hyviä rakkausnäytelmiä", Siren kertoo.
"Tartuin ideaan ja aloin haarukoimaan. Olin nähnyt Abi Morganin näytelmästä puolentoista minuutin trailerin. Se oli aivan upea. Olin lukenut tekstin joskus ja otin sen uudestaan lukuun."
"Lovesong on rakkaustarina lopusta ja alusta, sillä lailla syksyinen ja melankolinen teos, että tämä lähtee liikkeelle vanhasta pariskunnasta, jotka ovat olleet yhdessä 40 vuotta ja toinen tekee kuolemaa. Näytelmässä palataan heidän rakastumisensa alkuhetkiin ja käydään läpi koko heidän elämäntarinansa, rakkauden kaikki vaiheet."
Siren ei halunnut kääntää näytelmän nimeä suomeksi.
"Rakkauslaulu ei vaan kuulosta niin hyvältä. Siinä on liikaa kovia konsonantteja", hän perustelee.
Snoopy Siren kuvaa Lovesongia lyyriseksi.
"Jotta tästä saataisiin semmoinen, haluan kokeilla toisenlaista työtapaa. Minulle tulee työkaveriksi koreografi Milla Virtanen Oulusta."
Lontoossa Morganin näytelmän ohjasivat ja koreografioivat yhdessä Scott Graham ja Steven Hoggett.
"Tarkoitus olisi viedä näyttelijäntyössä sensitiivistä ja herkkää ilmaisua myös fyysisen teatterin puolelle. En tarkoita sanan hikisessä tai pusertavassa merkityksessä. Kenties mennään enemmän Pina Bauschin alueelle. Se tarkoittaa ihan pieniä asioita, millä eri keinoilla esimerkiksi voi osoittaa ihmiselle hellyyttä: koskettaa poskea tai poimia persikan maasta", Siren luonnehtii.
Edesmennyt saksalainen tanssija-koreografi Pina Bausch oli merkittävä tanssiteatterillisen kerronnan kehittäjä.
Näytelmän vanhaa pariskuntaa esittävät Jorma Koho ja Liisa Toivonen ja nuorta paria Anne Syysmaa ja Tomi Enbuska.
Eläkkeellä oleva Koho nähtiin viimeksi näyttämöllä Heta Haanperän ohjaamassa Kultalammessa 2010.
"Lovesongin tarina on kiinnostava ja tietysti ohjaaja, jota en tunne. On aina mielenkiintoista tehdä töitä semmoisen henkilön kanssa", Koho kertoo paluustaan.
"Emme pyri mihinkään nykytanssiin tai tehokkuuteen tai hollywoodilaiseen ilmaisuun. Liike on vaan ajatuksellisen ja lyyrisen ilmaisun jatke", Siren pohtii. "En itsekään vielä tiedä, miten se jäsentyy. Mutta mielikuva on tosi vahva. Jos se onnistuu, näette jotain niin kaunista, että serlaa voi myydä sitten alakerrassa."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva