Lapset tekivät yhteistä kaappitaidetta

Susanna Kemppainen Kaleva
Oulu Sitä on naarmutettu!
Ritaharjun koulun 2E-luokan oppilaat ovat tarkkasilmäisiä. He huomaavat nopeasti, että koulun viereisen sähkökaapin kylkeen liimatulle julisteelle on tehty ilkivaltaa.
Samaisen koulun 9A-luokan Emmi Kyllösen huolella syksyn mittaan suunnittelemaan ja piirtämään kuvaan on ilmestynyt vaaleita rantuja. 15-vuotiaan taiteilijan harmi on ilmeinen, muttei painokelpoinen.
"Luokanvalvoja sanoi, että aiheen pitäisi olla luonnonläheinen. Se ei ollut minulle ongelma. Tykkään piirtää eläimiä, joissa on inhimillinen piirre", Kyllönen kuvailee teoksen taustoja.

Maalaamisesta
ja piirtämisestä pitävä neito yllättyi iloisesti kun luokanvalvoja Marika Kerola pyysi häntä alkusyksystä suunnittelemaan teoksen, joka pantaisiin esille.
Nyt yllätys on vähemmän iloinen. Julisteita kiinnitettäessä toiveena kun oli, että sähkökaapit saisivat niiden liimaamisen jälkeen olla rauhassa.
Toisen kaapin juliste onkin koskematon. 2E-luokan opettaja Juho Schroderus kertoo, että oppilaiden suunnittelema ja toteuttama työ antoi luokalle mahdollisuuden pohtia yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä.
Sitä tehtäessä puitiin myös sääntöjen ja niiden noudattamisen merkitystä.
"Siihen piti saada yhteistä henkeä", lapset selittävät yrittäen saada kupruilevan rivinsä ojennukseen.

Oulun kaupungin
turvallisuusasiantuntija Pasi Rissanen sai idean sähkökaappien koristelemisesta taideteoksin noin vuosi sitten. Hänen silmiinsä sattui Ritaharjussa tuhrittuja sähkökaappeja ja häntä kiinnosti kokeilla, säästyisivätkö ne moiselta sotkemiselta jos ne koristeltaisiin taideteoksin samaan tapaan kuin Oulun Energian suuret sähkömuuntajat. Maalaamisen jälkeen niitä ei ole enää töhritty.
Hän ryhtyi pohjustamaan yhteistyötä, johon lähtivät lopulta mukaan Ritaharjun koulu, Oulun kaupungin katu- ja viherpalvelut, rakennusvalvonta, Painatuskeskus, Oulun Energia ja Oulun Vesi. Lopputuloksena Ritaharjun koulun läheisyydessä komeilee nyt kaksi värikästä sähkökaappia.

Koulun rehtorin
Pertti Parpalan mukaan julisteprojekti oli yksi tapa sulauttaa koulun toimintaa ympäröivään yhteisöön ja saada alue pysymään viihtyisänä. "Ritaharjun monitoimitaloa suunniteltaessa yhdeksi arvoksi otettiin yhteisöllisyys. Se on aika haasteellista uudisalueella, jonne muuttaa perheitä eri ilmansuunnista."
Parpalan mukaan kokemukset olivat niin hyvät, että vastaavankaltaista tempausta kaavaillaan myös ensi keväälle laajemmalle kokoonpanolle.
"Kun lapset tekevät itse taidetta ja se kiinnitetään paikoilleen, en usko, että ainakaan nämä samat lapset olisivat joskus itse sotkemassa sähkökaappeja."
Oulun Energia aikoo seurata julisteprojektin etenemistä ja jos kaapit säästyvät ilkivallalta, on taide tervetullut muuallakin kuin Ritaharjussa sijaitseviin kaappeihin.
Parhaimmillaan sillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Yritys käyttää vuosittain toistakymmentätuhatta euroa töhrittyjen sähkökaappien puhdistamiseen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva