Herraseurue sen aloitti

Peerit Tähtinen Kaleva
Kun herraseurue kokoontui 1.6.1960 tuolloisen Typpi Oy:n rantasaunalle pääjohtaja vuorineuvos Jaakko Lehmuksen kutsusta, löylyttelyn jälkeen ryhdyttiin parantamaan maailmaa ja huolenaiheeksi tuli tieto mustan emmentalin puutteesta.
Asian kuntoon saamiseksi Kaarlo Hillilä ehdotti vaikkapa yhdistyksen perustamista juuston merkeissä, kertoi Juustoseura ry:n Oulun alueseuran puheenjohtaja opetusneuvos Markku Tapper seuran 50-vuotisjuhlassa.
Kun esitys sai heti kannatusta, tämä johti ilmeisesti seuraavana vuonna juustoseuran perustamiseen Helsingissä ja seuraavana vuonna 1962 Oulun alueseura aloitti oman toimintansa, Tapper jatkoi.
Juustoseuran perustavan kokouksen pöytäkirjaan on kirjattu yhdistyksen tarkoitukseksi edistää jäsentensä juustojen ja juustonvalmistuksen tuntemusta sekä kehittää juustokulttuuria Suomessa.
Lisäksi seuran tehtävänä on selvittää juustojen osuutta oikeassa ravitsemuksessa, juustojen merkitystä kansanterveyden kohottamisessa sekä toimia neuvoa antavana elimenä uusia juustolajeja ja niiden pakkauksia kehitettäessä.
Perustajajäsenet olivat ehdottomia siitä, että Juustoseura on miesten juttu, kunnes vuonna 1992 naisetkin äänestyksen tuloksena alkoivat päästä mukaan.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva