Aina ei ole pakko hylätä vanhaa


Timo Myllykoski
Usein sanotaan, varsinkin vanhojen talojen kohdalla, että kokonaan uuden rakentaminen olisi tullut halvemmaksi ja ollut helpompaakin kuin entisen korjaaminen. Kaiken lisäksi tuo on varsin usein totta.
Raahen idyllisessä puukaupungissakin on korjattu paljon vanhaa, mutta on rakennettu kokonaan uuttakin.
Viimeaikainen uudisrakentaminen on onneksi ollut ulkoasultaan alueen hengen mukaista ja vanhan joukkoon sopivaa.
Ensimmäistä kertaa puu-Raahessa ollaan nyt rakentamassa vanhaa uusiksi vanhan mallin mukaan, ja kerralla useamman talon verran.
Käyttämättömien tonttien ja ränsistymään jääneiden rakennusten hyödyntäminen asuinkortteliksi vanha katunäkymä ja rakennusten rytmitys säilyttäen on kunnioitettava teko.
Kun puheena olevaa Koulukadun katunäkymää katsoo Raahessa juuri nyt, voi vanhan hengen ja näkymän säilyttämisen sijasta puhua suorastaan palauttamisesta. Olipa lopputulos millainen tahansa, ei se ainakaan nykyistä näkymää huonompi voi olla.
Aina ei ole pakko korvata vanhaa idylliä tiili- tai betonilaatikolla. Ainakin Oulussa tiedetään miten maisema muuttuu, kun niin kuitenkin tehdään.
Jos hyvin käy, Raahessa on ensi vuoden lopulla valmiina uniikki asuinkortteli, josta käydään ottamassa mallia muuallekin.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva