Oulun Multipolis sai miljoonapalkinnon

Heino Ylisipola

HELSINKI Oulun seudun osaamiskeskus selvisi voittajaksi osaamiskeskusten kilpaillessa ensimmäistä kertaa Vuoden huippuhankkeen tittelistä.

Tunnustuksesta kilpaili 14 osaamiskeskusta eri puolilta Suomea.

Oulun seudun osaamiskeskus palkittiin sen ehdotuksesta Multipolis-verkoston kansainvälistämiseksi. Oululaiset saavat voitostaan miljoona markkaa.

”Olette olleet auran asemassa ja vieneet hankkeita eteenpäin. Multipolis edustaa uutta ajattelua ja uutta tapaa viedä asioita eteenpäin”, kiitteli alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen voittajahankkeen edustajia.

Kunniakirjan ja rahapalkinnon vastaanottivat Oulun seudun osaamiskeskuksen johtaja Martti Launonen ja Multipolis-koordinaattori Ilkka Frederiksen.

Korhonen muistutti, että Multipolis-verkostossa oli viime vuoden lopussa lähes 500 yritystä, joissa työskenteli noin 17 000 huipputekniikan ammattilaista.

”Tavoitteena muutaman vuoden päästä on 30 000 työpaikkaa Multipolis-verkostossa. Pohjois-Suomen korkean teknologian yritykset osaltaan pitävät maata tasapuolisesti asuttuna. Tunnustus kertoo myös siitä, että Pohjois-Suomestakin löytyy koulutettua ja osaavaa työvoimaa.”

Korhonen jakoi kiitosta myös Oulun kaupungille ja yliopistolle.

Maailmallemeno seuraava tavoite

Launosen mukaan Multipolis-verkoston seuraava haaste on verkottua valikoitujen kansainvälisten huippukeskusten kanssa.

”Tähän asti Multipolis on toiminut kansallisella tasolla. Nyt meidän pitää kytkeä verkostomme Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan huippukeskuksiin, joita ovat teknologiakeskukset, tiedepuistot ja bisnes-keskukset. Kansainvälistyminen lähtee liikkeelle Technopoliksen kautta”, kertoo Launonen.

Miljoonan markan voittosumma kuluu juuri kansainvälistymiskuluihin.

Sisäministeriön ylijohtaja Veijo Kavonius lupaa tästä eteenpäin vuosittain miljoonan markan tai 120 000 euron tunnustuksen parhaalle osaamiskeskushankkeelle.

Oulun seudun kanssa voitosta kilpaili Varsinais-Suomen osaamiskeskus Turussa. Palkinnosta jouduttiin äänestämään.

”Kaikki hakemukset olivat tasokkaita. Oulun Multipolis oli ykkönen ja Turun seudun lääketeollisuus selvä kakkonen ja sitten olikin jo pitempi väli seuraaviin kilpailijoihin”, kertoo osaamiskeskustyöryhmän puheenjohtaja, Nokia Mobile Phones'in tutkimus- ja kehitysjohtaja Yrjö Neuvo.

Neuvo kiitteli Oulun seudun osaamiskeskusta erityisesti siitä, että se on ainutlaatuisella tavalla alkanut levittää osaamista hyvin laajalle maantieteelliselle alueelle.

”Pohjois-Suomeen on syntynyt hyvää yritystoimintaa, joka on saanut alkunsa Oulun säteilystä. Nyt Multipoliksen yrityksiä pitää viedä kansainvälisille markkinoille, jotkut yritykset siellä jo ovatkin. Mielenkiintoista on, että Technopolis on laajentamassa toimintaansa pääkaupunkiseudulle ja Ruotsiinkin.”

Neuvon mukaan hyvä saavutus on, jos puoletkin Multipolis-verkostosta onnistuu.

Korhonen katselee jo Luoteis-Venäjän suuntaan ja toivoo, että Multipolis levittäisi lonkeroitaan myös itärajan taakse. Korhonen myös toivoo, että muutkin yliopistokaupungit kuin Oulu soveltaisivat jollain tavoin Multipolis-mallia.

Launosen mukaan yliopistokaupungin pitää olla myös kasvukeskus, jotta se pystyy säteilemään vaikutustaan ja osaamistaan muualle maakuntaan ja naapurilääneihin.

Multipolis-verkosto on nyt laajenemassa myös Norjaan, sillä Tromssa on kiinnostunut tulemaan mukaan verkostoon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva