Miehet vanhenee ja ääni paranee

Mari Hautamäki

OULU Viidentoista vuoden ikään ehtinyt Oulun Sotaveteraanikuoro pysyy nuorekkaana korkeasta keski-iästään huolimatta. 65-jäsenisessä kuorossa, josta 40 prosenttia on kannatusjäseniä, vanhin laulaja on 92-vuotias Paavo Kiviharju. Nuorinta kaartia edustaa kuoron taiteellinen johtaja ja kuoronjohtaja Lauri Heikkinen. Tuoreus säilyy, sillä lauluriveistä syrjään siirtyvien tilalle saadaan nuorennusta Pohjan Laulusta, Ynnin Pojista sekä poliisin ja rautatieläisten kuoroista.

”Voisi ajatella, että kun laulaja lähtee vakinaisesta kuorostaan antaakseen tilaa nuoremmille, hän tulee meille, kun muualla ei ole enää tilaa”, heittää Olavi Myllykangas, ykköstenorin viskaali.

Mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä komeasti kumahtavalla esitykselle lämpenee kylmempikin sielu.

”Kuorolaisten innostus laulamiseen on miehillä keskivertoa kovempi, eikä lauluharjoituksissa turhia höpötellä”, lisää vuoden alusta miesporukkaa johtanut Heikkinen.

Jäsenmäärältään historiansa runsaimpana esiintyvä Sotaveteraanikuoro harjoittelee kerran viikossa puolitoista-kaksi tuntia. ”Tässä jäsenmäärässä halutaan pysyäkin. Musiikkilautakunta esittelee uuden tulokkaan kuoron hallitukselle, joka järjestää laulukokeen, ellei tulija ole entuudestaan tuttu”, kuoron puheenjohtaja Kauko Makkonen huomauttaa.

Ihan millä tahansa lauluäänellä ei sijaa kuorossa ole.

Kakkostenoriin tarvittaisiin lisää vahvistusta. ”Muut äänet ovat hyvin kunnossa”, Makkonen lisää.

Syksyisellä Baltiankiertueella Pärnussa kuoro sai runsaasti kehuja.

”Esityksen jälkeen meitä kiitteli tuntemattomaksi jäänyt mies, joka sanoi, että vain todella hyvin harjoitellut kuoro pääsee tuollaisiin saavutuksiin. Hän tituleerasi meitä Oulun poikakuoroksi”, kuoron sihteeri Viljo Kaartinen muistelee.

Joka toinen vuosi järjestettävät valtakunnalliset sotaveteraanikuorojen tapaamiset päättyvät vuonna 2004, kun kuorojen rivit harvenevat. Oulun Sotaveteraanikuoron tarina ei pääty.

”Ilmeisesti kuoroista tulee perinnekuoroja, sillä sotalauluille ja isänmaallisille esityksille on tilausta. Miehet vanhenee ja ääni paranee”, Kaartinen nauraa.

Virallisesti joulukuun ensimmäinen päivä 15-vuotisjuhlaansa viettävä kuoro julkaisee uunituoreen historiikkinsa kuoron vaiheista. Teoksen on koonnut Oulun yliopiston opiskelija Kaisa Heikkilä yhdessä kuoron historiatyöryhmän kanssa.

Jukka Leinonen

Miesvoimaa. Oulun Sotaveteraanikuoron kajahtavaa laulua voi kuulla seuraavan kerran itsenäisyyspäivän juhlassa Madetojan salissa joulukuun 6. päivä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva