Erikoistuminen on kannattanut

Ergonomiastaan palkittu raahelaisyhtiö sai ratkaisujaan jopa EU-standardiin

Arto Murtovaara

RAAHE Maanantaina valtakunnallisen ergonomiapalkinnon saanut R-Taso Oy on monella tapaa oman tiensä kulkija. Vuonna 1985 perustettu raahelaisyhtiö käyttää terveettä maalaisjärkeä.

Hoitotasoja teollisuudelle rakentava yhtiö tekee erinomaista tulosta, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja pitkäjänteinen satsaus suunnitteluun on saanut hyvän vastaanoton.

”Strategia on ollut aika poikkeuksellinen. Nyt voi jo sanoa, että me olemme onnistuneet siinä”, myhäilee yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja Tapio Törmänen. Palkinnonkin suhteen hän kehottaa katsomaan kokonaisuutta, eikä palkittua kohdetta.

”Taittuva valaisinkannike on looginen jatko R-Taso Oy:n vuosia jatkuneelle käyttäjäystävälliselle ja työturvallisuuden huomioon ottavalle suunnitteluotteelle, joka tulee nyt huomioiduksi kokonaisuudessaan”, kiittää myös Suomen Ergonomiayhdistyksen puheenjohtaja, professori Clas-Håkan Nygård.

Suomessa kukaan muu ei ole perehtynyt hoitotasojen rakentamiseen. Törmänen sanoo, että kaikki hoitotasot ovat lähellä ihmistä, mutta perinteisesti ne on tehty täytetyönä, eivätkä ne ole kuuluneet sen enempää teollisuuskohteiden rakentajien kuin kone- tai laitevalmistajienkaan vastuulle.

”Ihminen on samanlainen Suomessa, Indonesiassa ja Italiassa”, Törmänen tähdentää. ”Me ei tehdä kiloja ja tonneja, vaan tuotteita, joita ihmiset käyttävät.”

Edelläkävijä Euroopassa

Yhtiö on pyrkinyt olemaan tiukasti mukana oman alansa kehitystyössä aina standardisoinnista alkaen. Oulun yliopiston työtieteen jaos on esimerkiksi tehnyt tutkimustyötä, joka on hyödynnetty työturvallisuuskeskuksen pai­namassa oppaassa.

”Olemme nähneet hyvin tärkeänä, että tähän tulleet standardit ovat ajan tasalla”, Törmänen sanoo. ”Olemalla mukana me olemme pystyneet vaikuttamaan.”

Vuonna 1992 perustettiin EU:n standardityöryhmä ja siihen R-Taso on osallistunut alusta asti - jopa niin, että yritys itse esitti Suomen mukana oloa. Niinpä Suomi oli tämän kuun alussa voimaan astuneessa standardin valmistelussa mukana ainoana pohjoismaana. Raahelaisyhtiö pääsi antamaan siihen oman panoksensa ainoana alan valmistajana, mikä on ainutlaatuista yhtiön kokoluokan huomioiden.

”Yrityksen kannalta oli mielenkiintoista, että me huomasimme olevamme koko Euroopassa edelläkävijä. Me pystyimme viemään sinne jopa suoraan meidän omia ratkaisujamme.”

Muun muassa yhtiön kehittämä tikkaiden yläosan turvaportti on nyt standardina kaikkialla Euroopassa. Törmänen on syystäkin ylpeä siitä, että R-Taso pystyi valvomaan valmistajan näkökulmaa ja esittämään perusteltuja kehittämisehdotuksia. Toisaalta Törmänen kertoo heidän saaneen vastavuoroisesti paljon hyödyllistä tietoa, jota he ovat pystyneet siirtämään suoraan omaan valmistukseensa.

”Se oli hyvin turvallisuuskeskeistä, eikä siellä lähdetty mihinkään pikkumaisuuksiin,” Törmänen tähdentää. ”Standardi ei ole nyt myöskään rajoitteena kehitystyölle.”

R-Tason historia on sikälikin merkillinen, että Törmänen yhdessä yhtiön toisen perustajan Vesa Pehkosen kanssa ajoi suomalaisen standardin muutoksen vuodelle 1985 silloisen työnantajansa Rautaruukin kautta, koska standardi rajoitti selkeästi kehitystyötä. Yhtiö perustettiin samana vuonna standardin vahvistamisen kanssa, ja parivaljakko lähti tuotteistamaan ajatuksiaan.

Kiistaton asiantuntija

R-Taso on saavuttanut omalla, suppealla alallaan kiistattoman asiantuntijuuden. Yhtiötä pyydetään usein mukaan työturvallisuuspuolen koulutustilaisuuksiin. Viimeksi puolustusvoimien työsuojelupäälliköt kuuntelivat Törmäsen parituntisen puheenvuoron.

R-Tason tuotteina ovat hoitotasojen ohella erilaiset kulkutiet, poistumistiet, porrastornit, tasokaiteet, tikkaat ja turvaportit, joita se myy paperi-, puu-, kemian-, metalli- ja muun muassa elintarviketeollisuuteen. Sen hallussa on koko valmistusketju suunnittelusta kuljetuksiin, asennukseen ja käyttöön tai niin kuin nykyään hienosti sanotaan, elinkaareen. Yhtiön tuotteet voidaan purkaa ja käyttää uudelleen 90-prosenttisesti.

”Loppuvaiheessa on romuttaminen eli kysymys siitä, voidaanko se kierrättää.”

Vanhassa tyylissä on tuotettu suunnittelematta kalliita ja raskaita sekä hankalasti asennettavia ratkaisuja. R-Tason ajattelu on toisenlainen: kuumasinkityt rakenteet kestävät, osat mahtuvat pieneen tilaan kuljetusta varten ja kaikki osat kootaan paikan päällä ruuvi- tai niittiliitoksin. Työ pystytään tekemään helposti ja nopeasti. Asiakas ostaa asiantuntemusta, ei pelkkää rautaa. Yhtiö tunnetaan hyvin teollisuudessa.

”Meidän ei tarvitse enää markkinoida, tehty työ on parasta markkinointia.”

Myös yhtiön työskentelymalli on omaperäinen. Sillä ei ole tarvetta lisätä työvoimaansa, vaikka nykyinen noin 10 miljoonan markan vuosiliikevaihto kasvaakin. Se käyttää vahvasti alihankintaverkostoa valmistuksessa, koska bisneksen ydin ei ole tekeminen. Yhtiössä ei ole sihteereitä, eikä toimistotyöntekijöitä, vaan nekin palvelut ostetaan. Organisaatiossa kaikkien pitää tietää kaikesta. Tietopankkina toimii kahvitunti, joka kokoaa kaikki kahdesti päivässä.

”Talo tarjoaa kahvit. Se on tärkeä viestintätapahtuma meille kaikille. Kaikkien täytyy olla läsnä”, Törmänen sanoo.

Suunnittelijat keittävät kahvit vuorotellen, toimitusjohtajaa myöten. Törmäsen mukaan ei ole järkeä, että hallilta tullaan keittotöihin.

Neljällä metallityöntekijällä on kahden viikon periodi, jonka jälkeen he siirtyvät toiseen työpisteeseen. Kaikki tietävät kaikesta ja he järjestelevät omat työnsä itse, ilman johdon puuttumista. Johto ei päätä edes heidän kesälomistaan.

arto murtovaara

Oikeita valintoja. ”Me osasimme jo silloin nähdä asia oikein, kun 1982 lähdimme kehittämään ajatusta. Se on toteutunut täysin. Kaikki valinnat olivat oikeita”, Tapio Törmänen sanoo.

arto murtovaara

Erilainen konepaja. R-Tason filosofiaan kuuluu, että olosuhteiden ja työvälineiden pitää olla riittävän hyvät. Siksi menossa olevat muutostyöt antavat julkisivussakin tavanomaisesta poikkeavan leiman.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva