Oulun koulujen kuopus juhlii hallitun oppilasmäärän kanssa

Antti Ervasti

OULU Oulun koulujen kuopus, Maikkulan yläaste, juhlii kymmentä toimintavuottaan hallitun kasvun tunnelmissa. Hurjaa vauhtia kasvaneen lähiön koulussa elettiin aikoinaan todella ahtaasti.

Vuosina 1996-1997 oppilaita oli enimmillään 391. Tänä vuonna määrä on ensimmäistä kertaa alle 330:n, mitä rehtori Anna-Liisa Hirvenoja pitää hallittavissa olevana määränä.

Tosin Heikkilänkankaalta on tulossa lähivuosina suuri joukko oppilaita Maikkulan yläasteelle, kunhan alueelle asettuneiden lukuisien nuorten perheiden lapset varttuvat Madekosken koululta.

Maikkulan koulu on alusta saakka pyrkinyt yhteisöllisyyteen. Hirvenoja sanoo, että se on vastareaktio yhteiskunnassa lisääntyneille koville arvoille ja kilpailumielen korostamiselle.

”Koulussa pitää toteutua tasa-arvo mutta ei tasapäisyys. Jokainen oppilas voi tavalla tai toisella olla hyvä. Emme erottele lahjakkaita oppilaita”, sanoo Hirvenoja.

Maikkulassa yhteisöllisyys näkyy hänen mukaansa kaikkien aikuisten paneutumisena opetukseen. Keittiö- siivoushenkilökuntakin ovat kasvattajia. Tukioppilastoiminta on erityisen voimakasta, ja koulussa arvostetaan koulun omia tapahtumia.

”Itselleni jäi 1950-luvulta omalta kouluajaltani parhaiten mieleen kaverit, tunnelma ja elämykset. Niitä ovat kaikki juhlat ja koulun yhteiset hetket.”

Hirvenoja sanoo, että tällaiseksi ikimuistoiseksi hetkeksi jäänee koulun draamaryhmän yökoulu, joka pidettiin maanantaina.

Oppilaiden vapaaehtoisiin tunteihin kuului Alakko nää mua -kurssi, joka pidettiin viime viikolla. Kurssin 42 oppilasta saivat kysyä mieltään kaihertavia kysymyksiä seurustelun, seksin, ystävyyden ja yhdessäolon alueelta. Kurssia vetäneen liikunnanopettaja Saila Romakkaniemen mukaan nuoria kiinnosti eniten se, kuinka kauan pitää seurustella ennen seksiä tai miltä isyys tuntuu.

”Paljon epäiltiin ja arvuuteltiin pitkää parisuhdetta. Kysyttiin esimerkiksi sitä, kuinka vaikea on katsella samaa puolisoa vuosikymmenestä toiseen. Tässä heijastuu se, että monella on avioerotausta. Ollaan epävarmoja pitkien suhteiden kestävyydestä”, Romakkaniemi pohtii.

Maikkulan 10-vuotisjuhlallisuudet alkoivat maanantaina Markus H. Korhosen pitämillä tapakasvatustunneilla. Tänään tiistaina ja torstaina tukioppilaat järjestävät toimintaa välitunneilla. Koulun nykyiset ja entiset kyvyt esittäytyvät keskiviikkona.

Keskiviikkoiltana pidetään oppilaiden vanhemmille ja entisille oppilaille juhla, johon alkuviikosta harjoitellaan kiivaasti ohjelmaa. Samansisältöinen tilaisuus on perjantain pääjuhla oppilaille ja kutsuvieraille.

Tapio Maikkola

Juhlaohjelmaa hiotaan. Maikkulan yläasteen seitsemännen, kahdeksannen ja yhdeksännen luokan tytöt valmistelevat vauhdikasta esitystä, joka huipentuu ihmispyramidiin.

Tapio Maikkola

Vauhdikasta menoa. Voimisteluesityksen harjoituksessa ilmalennossa kahdeksasluokkalainen Krista Hanhela.

Tapio Maikkola

Lava juhlakuntoon. Puutöiden opettaja Eero Nikkilä valmistelee esiintymislavan lavasteita.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva