Tyrnävän viinaa jo teollisuuteen

Liisa Laine

OULU Tyrnävän perunaviinatehtaalla on koekäytön lisäksi jo teollistakin tuotantoa. Viime keväästä lähtien ovat Primalcon autot pyörähtäneet tehtaan pihalla imaisemassa tankkiin teollisuuskäyttöön tarkoitettua etyylialkoholia. Sitä tarvitsevat muun muassa sairaalat, apteekit, pienpanimot ja tilaviinien valmistajat.

Edelleenkin on kuitenkin tarkoitus luoda myös oma tyrnäväläinen tuotemerkkiperhe, Lakeuden perunoista syntynyt ”Pottuviina”, jota tavalliset kuluttajat voisivat ostaa Alkosta.

Alunperin toiveissa oli ”pottuviinan” saaminen Alkon hyllyille jo vuosi sitten, mutta loppujen lopuksi tuotantotilatkin saatiin valmiiksi vasta viime maaliskuussa.

Tehtaan taustalla on Shaman Spirit Ltd -niminen osakeyhtiö. Sen puuhamies, projektipäällikkö Esa Leimi olisi tässä vaiheessa tehtaan toiminnasta mieluiten hiljaa. Ylimääräisiä vieraita ei toivota jalkoihin pyörimään. Tehtaalla keskitytään nyt tuotekehittelyyn.

”Mitään kummempaa ei ole tapahtunut, homma sujuu kuten on suunniteltukin. Tuotteet menevät teollisuuteen, mutta toivotaan senkin päivän koittavan, että niitä myydään viinakaupasta.”

Tuotantomääriä Leimi ei myöskään vielä halua kertoa, koska ”monta muutakin kilpailijaa näyttää olevan näköpiirissä. Koko ajan sitä kuitenkin menee.” Alunperin tavoitteena oli tuottaa vuodessa 300 000—400 000 lit­raa puhdasta, 97-pro­senttista etyy­ialkoholia.

Pottuviinatehdasta perustettaessa se oli vielä ainoa ylijäämäperunaa käyttävä teollisuusmittakaavan etyylialkoholin tislaamo.

Tyrnävän keskustassa sijaitseva tehtaan ensimmäiset koetislaukset tehtiin tilojen valmistumisen jälkeen viime maaliskuussa. Tuotekehittely jatkuu ja prosessilaitteistoja trimmataan tuotantokuntoon.

Prosessilaitoksen kehittämiseen ja tuotteistamiseen Shaman Spirits on saanut tukea yhteensä runsaat puoli miljoonaa markkaa. Se oli osin kansallista ja osin EU:n tukea. Alkuvaiheessa mukana oli nyt jo toimintansa lopettanut ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimi Tyrnävän kunnaninsinööri Kalevi Sarsila.

”Jo alussa oli tiedossa että noin kaksi vuotta menee, että tuote on valmis. Kun kyseessä on prosessilaitos, ei ole yksinkertaista saada laatua kohdalleen”, kertoo Sarsila.

Viinatehdas käyttää raaka-aineenaan ylijäämäperunaa, joka muuten menisi kaatopaikalle. Mitään jätettä se ei kuitenkaan ole, vaan täysin syömäkelpoista perunaa.

Valmistuksessa käytetään pelkästään Tyrnävän, Limingan ja Temmeksen tuottajien perunoita. Ne ovat saaneet ainoana Suomessa EU:n High Grade -luokituksen.

Lakeuden kuntien alueella jää vuosittain yli 3-4 miljoonaa kiloa perunaa. Tavoitteena on koko ylijäämän hyödyntäminen viinan tuotantoon.

Etyylialkoholin valmistuksen sivussa syntyy suoraan myös karjan rehuksi soveltuvaa mäskiä.

Perunan jatkojalostukseen keskittynyt yritys, Oy Shaman Spirits Ltd. on perustettu Tyrnävän perunantuottajien aloitteesta. Pottuviinatehtaan rakentamista varten kerättiin varat osakeannilla, joka oli aluksi suunnattu tyrnäväläisille perunantuottajille, mutta jota jouduttiin myöhemmin laajentamaan ja jatkamaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva