Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja elokuvaksi

Oululaiskirjailijan Joni Skiftesvikin esikoisnovelli kuvataan Haukiputaalla

Eeva Kauppinen

OULU Oululaisen kirjailijan Joni Skiftesvikin esikoisteoksen niminovellista Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) tehdään elokuva. Kuvaukset alkavat Haukiputaalla helmikuussa.

Käsikirjoituksen ovat hioneet yhdessä ohjaaja Raimo O. Niemi ja kirjailija itse.

”Niminovelli on minulle tärkeä, koska se on ensimmäinen koskaan kirjoittamani novelli. Sen aihe oli mielessäni pitkään”, kertoo Joni Skiftesvik.

Ensimmäisen kirjansa Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja Skiftesvik kirjoitti lehtimiehen työnsä ohessa neljän vuoden aikana.

Kirja sai J.H. Erkon palkinnon 1983 vuoden parhaana esikoisena.

Novellikokoelman novelleista Valtuuskunta on tehty tv-elokuvaksi jo aikaisemmin, ohjaajana toimi Pauli Virtanen.

Uudessa elokuvassa Raimo O. Niemen kuvaajana toimii Kari Sohlberg. Sama työpari teki myös Posiolla ja Ranualla kuvatun, kansainvälisestikin menestyneen elokuvan Poika ja ilves.

Kirjailijat mukaan elokuvaprojekteihin

Puhalluskukkapojan ja taivaakorjaajan alustava castingin eli henkilökartoituksen tekee Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus POEM Oulusta. Pääosiin tarvitaan kaksi toisellakymmentä olevaa poikaa, isä, äiti ja uittomiehiä.

POEM on myös elokuvan osa-rahoittaja 20 prosentin eli noin 160 000 markan rahoitusosuudella.

Novellikokoelman niminovellista valmistuu lyhyt, 20-30-minuuttinen elokuva.

”Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on henkilökohtainen ja voimakas tarina. Kirjailijalla on aiheeseen voimakas suhde, mikä näkyy tekstistä”, kuvailee POEMin toiminnanjohtaja Markku Flink.

POEM on houkutellut ja kaivellut alueelta esiin käsikirjoittajia koulutuksen ja työpajojen avulla. Seuraavaksi aktivoidaan elokuvan pariin muitakin paikallisia kirjailijoita.

”Myös Kempeleessä ensi keväänä aloitettavan, it-maailmaan sijoittuvan tv-sarjan Headhunters (Kykyjenetsijät) käsikirjoittajatiimiin kaivataan mukaan alueen kirjailijoita”, kertoo Flink.

Headhuntersin tuottaa ruotsalainen Svarvar & Esngström Ltd Suomen Neloskanavalle.

Äiti ja Seija vuorossa syys-lokakuussa

Oulun seudulla kuvataan myös Skiftesvikin uusimman novellikokoelman Gagarin kinoksessa (2000) novellista Äiti ja Seija tehtävä tv-elokuva. TV 2:n tuotantoa olevan elokuvan ohjaa Kalle Pursiainen ja tuottajana toimii Jussi Niilekselä.

Sama tiimi teki muutama vuosi sitten oululaisilla näyttelijöillä miehitetyn kolmiosaisen tv-sarjan Ammattimies. Nytkin käytetään oululaisnäyttelijöitä. Tv-elokuva kuvataan Oulun seudulla syys-lokakuussa 2002.

Moskuun halukkaita jo toistasataa

Oululainen POEM on osarahoittajana ja FantasiaFilmi Oy:n yhteistyökumppanina myös Tapio Suomisen ohjaamassa ja Olli Soinion käsikirjoittamassa Mosku-elokuvassa.

Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja sekä Mosku ovat POEMin suurimmat yhteistuotannot.

Mosku kuvataan Kuusamossa ja Sodankylässä maaliskuulta alkaen.

Joulukuun 1. päivänä ohjaaja saapuu Kuusamoon tekemään näyttelijävalintoja. Elokuvaan on ilmoittautunut jo toistasataa halukasta avustajanäyttelijää.

Mosku-elokuva kertoo Lapissa vaikuttaneesta legendaarisesta porokeisarista Aleksi Hihnavaarasta (1882-1938), ylivertaisesta pyyntimiehestä ja erämaiden tuntijasta. Häntä kunnioitettiin ja vihattiin enemmän kuin ketään aikalaistaan nykyisen nelostien itäpuolisessa Lapissa.

Moskua esittää Kai ”Raid” Lehtinen. Elokuvan tuottaa Asko Apajalahti. Ensi-ilta on aikataulutettu tammi-helmikuulle 2003.

arkisto

Joni Skiftesvik. Kirjailijan novellit kääntyvät elokuviksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva