Yrittäjistä pulaa Suomessa

Yritysten lukumäärä Suomessa vähentynyt

Pasi Klemettilä

OULU Suomessa on Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton mukaan kansainvälisesti verrattuna liian vähän yrittäjiä ja liian vähän halua ryhtyä yrittäjäksi.

Suomessa on vähemmän yrittäjiä kuin EU:ssa keskimäärin.

TT, Taloudellinen tiedotustoimisto ja Suomen Jobs and Society ry:n uusyrityskeskukset aloittavat kampanjan, jonka tavoitteena on kertoa kouluissa ja oppilaitoksissa yrittämisestä ja siitä, miten yrittäjäksi voi ryhtyä.

TT:n toimitusjohtajan Johannes Koroman mukaan yrittäjyyskasvatus on saatava nykyistä painokkaammin koulujen ja oppilaitosten opetusohjelmiin.

Yrittäjiä on tarkoitus saada kouluihin kertomaan yrittäjyydestä.

60 prosenttia pkt-yrittäjistä on jo yli 45-vuotiaita. Seuraavien kymmenen vuoden jälkeen aikana heistä iso osa siirtyy eläkkeelle.

Yrittäjä joutuu puntaroimaan kolmea vaihtoehtoa: löytyykö työlle jatkaja, joudutaanko koko yritys lopettamaan vai haluaako joku ostaa yrityksen.

TT:n mukaan sukupolvenvaihdosta olisi helpotettava, esimerkiksi veroseuraamuksia pitäisi keventää. Tutkimusten mukaan Euroopassa lähes kolmannes yritysten sukupolvenvaihdoksista on tavalla tai toisella epäonnistunut. Siksi monissa maissa on muutettu verotusta merkittävästi.

Yrittäminen on mahdollisuus

Oululaisen Mekajohtotiet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jorma Paturi on TT:n pkt-valtuuskunnan jäsen.

”Mitä enemmän meillä on yksityisiä yrityksiä, sitä pienemmällä julkisen sektorin panoksella me pärjäämme ja sitä paremmin yhteiskunta voi ja sitä pienempi veroaste meillä on”, Paturi sanoo.

TT:n mukaan nuorilla on liian synkkä kuva yrittämisestä ja sen vaikeuksista.

Paturin mukaan pitäisi ymmärtää, että yrittäminen on mahdollisuus. Oululaiset tunnetut menestyneet yritykset ja yrittäjät osaltaan näyttävät, että yrittämisellä voi päästä hyvinkin pitkälle.

”Lottopottia ei kuitenkaan voi heti toivoa, se on pitkäjänteistä työtä”, Paturi muistuttaa. Varsinainen suurpalkinto voi pienyrittäjälle tulla kohdalle esimerkiksi silloin, jos joku jossakin vaiheessa haluaa ostaa yrityksen tai jos yhtiö kasvaa niin isoksi, että sen voi viedä pörssiin.

Ammattiylpeyttä kaikille

Paturi peräänkuuluttaa myös suomalaisille omanarvontuntoa ja ammattiylpeyttä omasta työtaidostaan. ”Usein näkee esimerkiksi palvelualalla työntekijöitä, joille muiden ihmisten palveleminen on nöyryyttävää. Silloin kannattaisi vaihtaa alaa.”

Kaikki eivät voi Paturin mukaan ryhtyä yrittäjiksi, eikä se ole tarpeenkaan. Moni kokee, että palkkatyö on turvallisempi vaihtoehto kuin yrittäjän epävarma leipä. Silti tarvitaan lisää yrittäjiä.

Paturin mielestä pkt-yritys on itse asiassa työntekijälle turvallisempi kuin iso yritys. Pienessä yrityksessä tehdään lujasti töitä, vaikka talousnäkymät menisivätkin heikommiksi. ”Pkt-yrittäjällä on aina kasvot. Isossa yrityksessä niitä ei ole”, Paturi sanoo. Isossa yrityksessä voidaan tunteettomasti vähentää työntekijöitä, pienemmässä kipukynnys on paljon suurempi.

Paturin mukaan on iso ongelma, että teollisuusammatit eivät kiinnosta nuoria. ”Teollisuus on nykyaikaista, ja tietotekniikkaa käytetään hyödyksi. Sen lisäksi tarvitaan edelleen käden taitoja.”

Koulutuksen puute johtaa myös siihen, että yrittäjiksi ei ryhdytä. Paturi vetää varoittavaksi esimerkiksi Oulun yliopiston rakentamistekniikan osaston lakkautuksen. Se uhkaa koitua pohjoisessa esteeksi rakennusalan työvoiman saannille. Osa koulutetusta väestä yleensä alkaa myös yrittäjiksi.

Verkottunutta avunantoa

”Yrittäjien pitää jeesata toisiaan, etenkin vanhojen yrittäjien pitäisi antaa apua nuoremmille. Kaikki eivät apua tarvitse, mutta monet tarvitsevat”, Paturi sanoo.

Myös yhteiskunnan hän soisi suhtautuvan yrittämiseen myönteisesti lainsäädännössäkin. Yrittäjäksi ryhtyvän peikkona on monesti se, että koko maallinen omaisuus pitää asettaa velkojen takuuksi. ”Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että yrittäjä ei menettäisi kotiaan, jos yritys kaatuu. Kodin mukana menee pohja pois elämäntyöltä”, Paturi sanoo.

Jukka leinonen

Yrittäjyys ja teollisuus arvoonsa. TT:n pkt-valtuuskunnan jäsenen, Mekajohtotiet Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jorma Paturin mukaan yrittäjiä tarvitaan lisää ja nuoret pitäisi saada kiinnostumaan teollisuusammateista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva