Tarkastelukulma laajeni

50-vuotias

Matti Pennanen Oulussa.

Diplomi-insinööri Matti Pennanen on rakentanut elämänsä kulkua uusiksi kuluvana vuonna. Merkittävin muutos on se, että hän hyppäsi yksityisen rakennusliikkeen palveluksesta Oulun kaupungin leipiin apulaiskaupunginjohtajan virkaan.

Pennanen aloitti virkaa tekevänä viime kesäkuussa ja varsinaisena viranhaltijana hän on ollut elokuun alusta.

”Apulaiskaupunginjohtajan työ on mielenkiintoinen. Asioita on katsottava laajemmin yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Yrityksillä on kapeampi sektori. Tässä työssä pitää ottaa huomioon kaupunkilaiset ja kaikki sidosryhmät. Kokonaisuutta joutuu katsomaan pitkälle tulevaisuuteen. Oulussa on onnistuttu tekemään näin.”

Pennasen mielestä apulaiskaupunginjohtaja ei voi olla työssään minkään yhden toimialan edustaja. ”Toisaalta yritysmaailmassakin on tehtävä pitkän tähtäimen kehityssuunnitelmia. Jos niin ei tee, yrityksen elinkaari jää lyhyeksi.”

Uutta Pennaselle on kuitenkin jossain määrin ollut kunnalliselämän päätöksentekoprosessi. ”Aikajänne on pitempi, vaikka yksityisellä puolellakin joskus asiat venyvät. Kunnallishallinnossa demokratia on hyvä asia, sillä ratkaisut tulevat katsottua useassa portaassa. Se on myönteistä.”

Erityisesti Matti Pennasen on yllättänyt se, kuinka paljon luottamushenkilöt laittavat aikaansa asioiden valmisteluun. ”Oulussa käytetään aikaa isoihin asioihin. Jonkun ne on valmisteltava. Päätös ei ole aina yksittäiselle henkilölle helppo, mutta parhaat ratkaisut tulevat neuvotellen. On parempi sopia kuin riidellä hirveästi.”

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen luonne on rauhallinen ja kärsivällinen. Hän katsoo hyötyneensä aiemmasta kansainvälisestä työhistoriasta, joka on vienyt Pennasen perheen ulkomaille yhdeksäksi vuodeksi neljään eri maahan.

”Kun maailmalla on tekemisissä eri kulttuurien kanssa, oppii kuuntelemaan myös erilaisia mielipiteitä. Se on auttanut kunnallisessa toiminnassa. Lähi-itä ja Venäjä ovat tuoneet minulle vahvuutta, sillä viime kädessä kyse on aina ihmisten välisestä kanssakäymisestä.”

Energiastrategiasta hiljattain käytyä keskustelua Matti Pennanen pitää myönteisenä sitä, että yhteinen näkemys energia-alan ympäristöstä löytyi. ”Se oli hyvä ratkaisu, ei tässä jäniksen selässä olla. Toimintaympäristö muuttuu, olemme hereillä ja kehitämme toimintoja.”

Toinen oululaisia puhuttava asia on luonnollisesti jäähalli. Matti Pennanen ei halua penkoa keskeneräistä asiaa sen kummemmin. ”Raksilan jäähalli on ala-arvoinen tasoon ja laatuun nähden, millä Oulussa harrastetaan jääurheilua. En kuitenkaan halua ladata työryhmälle paineita, kaikki mukana olevat ovat sen tasavertaisia jäseniä”.

Vaikka Pennanen oli luonnostelemassa rakennusliikkeen puolella Oulun areenaa Huuhkajanpuistoon, hän myöntää nyt, että puhtaasti liiketaloudellisesti kannattavan areenan rakentaminen ei toimi Oulussa. ”Väestöpohja on rajallinen.”

Tällä hetkellä apulaiskaupunginjohtajaa on eniten työllistänyt talousarvio. Matti Pennanen ymmärtää hallintokunnissa olevan paineita lisätä käyttömenoja varsinkin, kun tiedossa on kaupungin kassassa olevan rahaa.

”Suhdanteet ovat muuttuneet. Käyttömenojen miettiminen tulee eteen. Julkisen ja yksityisen puolen suurin ero on suhtautuminen rahaan. Jos asiakkaat ja markkinat muuttuvat, yritys reagoi nopeasti. Ellei näin tehdä, yritykselle käy huonosti. Kaupunki on iso laiva, joka kääntyy hitaasti. Raamin ylitykset huolestuttavat.”

”Viranhaltijan on uskottava ennusteisiin. Maailmantalous vaikuttaa Oulun vientielinkeinoihin metsäteollisuuteen ja teknologiaan, mutta myös koko vientivetoiseen Perämerenkaaren alueeseen”, Pennanen muistuttaa, mutta uskoo kaupungin pärjäävän, kunhan menotaloutta mietitään.

Merkkipäiväänsä apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennanen viettää matkoilla perhepiirissä. Perheeseen Pennasella kuuluvat vaimo sekä 15- sekä 17-vuotiaat tyttäret.

Jos joku haluaa välttämättä muistaa apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasta, niin sen voi tehdä osoittamalla rahalahjoituksen Merikosken rotaryklubin tilille Nordea 110750-869569, viitteeksi kansainvälinen nuorisovaihto. Kuten tilinnumerosta ilmenee, Matti Pennasen harrastustoimintaan kuuluu liikunnan lisäksi rotary-toiminta.

KARI SANKALA

Muutosten vuosi. Matti Pennasen elämässä on tapahtunut tämän vuoden aikana muutakin kuin tullut tasavuodet täyteen. Mies harppasi yksityissektorilta julkiseen virkaan.

Tapio Maikkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva