Oulu, Viivi ja kumppanit

Aurinkoisista päivistä on aikaa

Sirpa Heikkinen

OULU Ensin sen piti olla Hanko, sittemmin Raahe. Haettiin ”eksoottisempaa” ja valituksi tuli Oulu: Pikisaari, Hietasaari, Nallikari.

Elettiin loppukesää 2000 ja oltiin tekemässä Kolmea aurinkoista päivää, joista kehkeytyi tunnin mittainen elokuva Kuka lohduttaisi Viiviä?

Viivi-elokuva ja itse Viivi (Aino Toiviainen) ovat nyt todistamassa XX kansainvälisen lastenelokuvien festivaalin kulkua.

Lenka Hellstedtin ohjaamalla tunnin mittaisella elokuvalla on Oulussa puoliksi tapahtuneen kuvauksen lisäksi toinenkin syy olla mukana festivaalilla. Filmin osatuottajana toimi nimittäin Pohjoinen elokuva- ja mediakeskus (POEM), joka edustaa oululaisittain nuorempaa elokuva-alan asiantuntemusliittymää kuin lastenelokuvafestivaalia luotsaava Oulun Elokuvakeskus.

Kuka lohduttaisi Viiviä? on POEMin olemassaolon ensimmäinen yhteistyötuotanto.

Ja kuka oikeastaan sai Viivin lopulta luotsatuksi Ouluun filmattavaksi? Outi Rousu. Hänen takavuosiinsa mahtuu muun muassa työskentely lasten elokuvajuhlilla. Nyt XX kertaa kotimaisessa katselmusosuudessa Rousu näkyy - kuten on näkynyt jo Suomen kartalla vuosia - tuottajahahmona.

Lapset/nuoret

Joulukuun 3. päivänä Aino Toiviainen täyttää tasavuosia, 20.

Mikkeliläislähtöisellä, vajaalla parikymppisellä olivat jo takanaan varkautelaiset keramiikkaopit, kun hän astui Viivin rooliin. Eikä Viivi ollut/ole mikään lapsi, vaan kuten ohjaaja luonnehtii: aikuistuva nuori, nuori aikuisuuden kynnyksellä.

Aino Toiviaisen omaa lapsuutta on oikeasti avustajarooli Talvisota-elokuvan uudemmassa versiossa, ikää oli tuolloin karttunut kuusi vuotta. Tätä nykyä hän asuu ja työskentelee Helsingissä, jalka niin sanotusti kuvallisen tuotannon oven välissä: ”Harjoittelen lavastaja-rekvisatööriyttä, hoitelen tuotantoassistentin tehtäviä. Teen keramiikkahommia ja muuta.”

Tv-sarjan ohjaus, Minä ja Morrison -elokuvan viimeistelyt eivät suoneet Lenka Hellstedtille tilaisuutta osallistua sunnuntaina päättyvään oululaisfestivaaliin. Tulevaisuuden suunnitelmissa on sattumalta jälleen elokuva, jonka keskiössä ovat varhaisnuoret, tytöt: ”Ansu Kivekäs on tehnyt käsikirjoituksen Läskienkeleihin. Katsotaan, löytyykö rahoittajaa.”

Eljas Sallmén

Tekstiviestejä tuli. Viivinä Aino Toiviainen kertoo saaneensa reilusti puhelinpalautetta, jopa sellaisen määrän että puhelin meni sekaisin. Tänään hänet voi kohdata Kirjastokinossa Kuka lohduttaisi Viiviä? -esityksen yhteydessä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva