Linnanmaan jäähallin vioista tehdään selvitystä

Katri Mäkinen

OULU Ulkopuolinen asiantuntija selvittää parhaillaan Linnanmaan jäähallin teknisiä ongelmia. Teknisen keskuksen rakennuspäällikkö Jukka Heikkilä ei halua paljastaa selvityksen tekijää, mutta arvioi raportin hallin rakenteellisesta puolesta valmistuvan lähiaikoina.

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennasen mukaan hallia piinanneet lukuiset tekniset viat ovat kaupungin johdon tiedossa. Nyt kaupunki haluaa perusteellisen selvityksen siitä, mikä hallilla mättää.

”Tavoitteena on, että halli laitetaan kuntoon. Takuuajat ovat vielä voimassa ja nyt katsotaan kuka on mistäkin vastuussa”, Pennanen sanoo ja muistuttaa urakoitsijan vastaavan siitä, että työn laatu täyttää sopimuksessa asetetut velvoitteet.

”Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena, johon kuuluu urakoinnin lisäksi myös hallin käyttö. Eli minkälainen tuote on tilattu, onko tuote tehty sen mukaisesti ja käytetäänkö hallia oikein”, Pennanen sanoo.

Halli tuli maksamaan kaupungille noin 14,5 miljoonaa markkaa. Suunnittelusta ja urakoinnista vastasi Työyhteenliittymä JIA-Tilat OY/Oy Finnice Ab.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Martti Turkan mielestä hallin kiireinen suunnittelu ja rakentamiseen varatut vähäiset määrärahat kostautuvat nyt ongelmina.

”Hyvä tapa on se, että kaikki asiat mietitään valmiiksi ja harkiten, eikä tällaisia hankkeita pitäisi yhtäkkiä lisätä budjettiin. Silloin ei ollut hyvin harkittuja suunnitelmia ja halli piti pusertaa tavattoman halvalla.”

Turkan mukaan halli haluttiin kuitenkin rakentaa ripeästi.

”Silloin katsottiin, että nuoriso tarvitsee nopeasti uusia harjoittelutiloja, kun kaikki eivät mahtuneet Raksilan jäähalliin.”

Ammoniakkivuoto viimeisin riesa

Reilun vuoden käytössä olleessa Linnanmaan jäähallissa on ollut lukuisia teknisiä ongelmia. Viimeisimpänä riesana olivat jäähdytykseen käytettävät kompressorit, jotka vuotivat ammoniakkia hallin teknisiin tiloihin. Varsinaisiin harjoitustiloihin ammoniakkia ei päässyt, ja harjoituksia on vedetty normaaliin tapaan.

”Harmina on ollut jään kunnossapito. Esimerkiksi toissa viikonloppuna jäädytyksen kanssa oli ongelmia. Kun kompressoreihin muodostuu liian suuri ammoniakkivaje, niin kylmäkoneisto ei pysty kehittämään jäädytykseen tarvittavaa riittävää kylmyyttä”, selvittää hallipäällikkö Eero Räihä.

Räihän mukaan ammoniakkia ehti valskata kompressoreista ainakin parin viikon ajan. Torstaina vuotoa tultiin korjaamaan.

Myös useammat pienemmät viat ja puutteet kiristävät hallin käyttäjien pinnaa. Esimerkiksi pukuhuoneiden valot pimenevät vähän väliä laukaisten sulakkeet pois päältä. Luistinten teroitushuoneiden huippuimurien moottorit eivät toimi vieläkään. Myös pääoven saranat ovat revenneet.

”Kaikesta on kyllä reklamoitu tekniseen keskukseen, liikuntavirastohan on hallilla vuokralaisena. Toivottavasti emme joudu sulkemaan hallia näiden teknisten ongelmien kasaantuessa”, Räihä tuskailee.

Syyskuussa harjoitusvuoroja jouduttiin perumaan, kun jääradassa kiertävät putkistot vuotivat ilmaan fresiumia ja jäähän sulia aukkoja. Jo ennen avajaisia lattian betonilaatoissa havaittiin murtumia.

Teknisiä ongelmia ilmeni myös pitkin viime talvea, muun muassa hallin lämmitystä ja ilmanvaihtojärjestelmää jouduttiin korjaamaan. Huhtikuun ja heinäkuun välisen ajan halli oli kiinni korjausten vuoksi.

Linnanmaan jäähalli on tarkoitettu etupäässä junioriseurojen käyttöön. Kuukausittainen kävijämäärä on yli 10 000. Jääkiekkoilijoiden lisäksi hallin pääkäyttäjiä ovat kaukalopallon juniorijoukkueet, ringette- ja taitoluisteluseurat sekä aikuisten erilaiset harrastejoukkueet.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva