Meriliikenne entistä tarkempaan seurantaan

Timo Myllykoski

RAAHE Meriliikenteen ohjaus- ja tukijärjestelmä Bothnia VTS otetaan käyttöön Pohjanlahden merenkulkupiirissä maanantaina. Tutkakuvan ja alusten VHF-radiolla tekemien ilmoitusten perusteella alusliikennettä seuraava järjestelmä kattaa Pohjanlahden vajaan 700 kilometrin alueen Kaskisista Tornioon.

Alusliikennepalvelun tärkein tavoite on merenkulun turvallisuuden lisääminen. Reaaliaikaista tietoa alusten sijainnista, kulkusuunnasta ja nopeudesta antava VTS-järjestelmä antaa tukipalveluja luotsaus- ja murtajatoiminnalle sekä merivalvonnan ja -pelastuksen koordinointiin.

Maalta käsin meriliikennettä seuraava VTS-keskus välittää aluksille tietoa muun muassa sääolosuhteista ja muista aluksen turvalliseen kulkuun vaikuttavista tekijöistä. Keskus voi myös antaa aluksille ohjeita ja neuvoja sopivimmasta reitistä ja nopeudesta sekä ankkuripaikoista.

VTS helpottaa luotsin työtä

Suunnittelija Hannu Martikainen Pohjanlahden merenkulkupiiristä sanoo VTS-palvelun tukevan hyvin nykyisenmuotoista luotsauspalvelua. Luotsin korvaajaksi siitä sen sijaan ei ole.

”Järjestelmä palvelee ja tukee antamalla liikenneinformaatiota. Näemme sen apuna, joka helpottaa meidän työtä”, toteaa luotsivanhin Timo Karjula Perämeren luotsiasemalta.

Pohjanlahden merenkulkupiiri järjestää VTS-palvelun yhteistyössä Pohjanlahden merivartioston kanssa. Merenkulkupiirin vastuulla on palvelun ja järjestelmän ylläpito ja merivartioston henkilöstö suorittaa varsinaisen palvelun yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Bothnia VTS:n kokonaiskustannukset ovat 18 miljoonaa markkaa. Vaasassa sijaitsevan keskuksen lisäksi merenkulkupiirin luotsiasemilla on viisi alakeskusta, joita voidaan käyttää paikallisesti ja alueellisesti liikenteen seurantaan.

HUUTOMERKKI: Bothnia VTS kokoaa tietoa Pohjanlahden rannikon kauppamerenkulun väyliltä kymmenen tutkan ja kuuden VHF-tukiaseman välityksellä. Merivalvontakamerat sijaitsevat Merenkurkussa ja Oulussa.

Timo Myllykoski

Tarkempaa tietoa. Bothnia VTS:n Raahen alakeskuksesta vastaava luotsi Timo Markkanen vertaa uutta alusliikennepalvelua lennonjohtoon. Reaaliaikainen tieto alusten liikennöinnistä parantaa tilannevalmiutta ja nopeuttaa pelastustöiden aloittamista onnettomuustilanteissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva