Hotelli Arinan remontti alkaa

Pasi Klemettilä

OULU Vuosia puhuttu hotelli Arinan rakentaminen uusiksi pääsee vihdoin alkuun. Rakentamista edeltävät purkutyöt alkavat joulukuun aikana.

Hotellin naapurissa oleva entinen Sokos-tavaratalo puretaan kokonaan ja nykyinen Sokos-hotelli Arina puretaan osittain. Hotelli on avoinna perjantaihin 21.12. saakka. Tanssiravintola Arina on viimeistä päivää auki lauantaina 22.12. Ravintola Madison on auki vuoden loppuun saakka.

Uuden hotellin suunnitellaan avaavan ovensa vuoden 2003 loppuun mennessä. Kiinteistön katutasoon tulee 2-4 ravintolaa sekä vastaanoton tilat. Hotellihuoneita uuteen yksikköön tulee 209 kappaletta. Uusi hotelli tarjoaa valmistuttuaan noin 60 työpaikkaa.

Samaan syssyyn samassa korttelissa remontoidaan Arinan omistama niin sanottu Sampo-kiinteistö osoitteessa Isokatu 24.

Isokatu 24:n remontti aloitetaan helmikuun alussa 2002 ja se valmistuu 3-4 kuukaudessa. Remontissa julkisivuun tehdään pieniä muutoksia muun muassa sisäänkäynteihin. Isokadun puoleinen porraskuilu ja kaksi hissiä puretaan. Uuteen pääaulaan asennetaan hissi.

Kiinteistön katutasossa avataan Arinan mukaan Suomen suurin yksittäinen nuorisomuodin myymälä, josta löytyvät kaikki johtavat nuorisomuodin suuntaukset ja merkit.

Kiinteistön toiseen kerrokseen tulee 2-3 ravintolaa.

Avauduttuaan Isokatu 24:n ravintolatoiminta tarjoaa työpaikan nykyisen hotelli Arinan työntekijöille. Siihen saakka he ovat lomautettuina.

Suuri investointi Arinalle

Arina Yhtymän varatoimitusjohtaja ja ensi vuoden alusta toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio sanoo, että rakennus- ja remonttiprojektilla on suuri merkitys Arinalle. ”Hotelliin investoidaan noin 200 miljoonaa markkaa. Se onneksi jakautuu usealle vuodelle”, hän sanoo.

Keskimääräiset vuosi-investoinnit ovat Arinassa noin 50 miljoonaa markkaa

Sampo-kiinteistön remontti vie lisäksi 15-20 miljoonaa markkaa.

Puution mukaan hotellibisneksessä riittää kysyntää. ”Oulussa on ollut alamittainen kapasiteetti, täyttöaste on valtakunnan korkeimpia.”

Oulun seutu kasvaa ja kehittyy, joten hotellihuoneitakin tarvitaan enemmän. ”Me olemme niin hyvin keskustassa, niin hyvällä paikalla, että ei se kovin iso riski ole tähän investoida”, Puutio sanoo.

Myös ravintolabisneksessä Arinalla on kokemusta on pitkältä ajalta, vaikka markkinaosuus Oulussa ei ole ollut kovin suuri.

”Meillä on liikeideoita ja potentiaalia nostaa markkinaosuutta. Ja liikepaikat ovat niin hyvällä paikalla”, hän toistaa.

Syntyvien ravintolapaikkojen lukumäärää ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta paikkoja tullee Sampo-kiinteistöön 600-700 ja hotellin puolelle jonkin verran enemmän.

Hotellin lisäkerros vielä päättämättä

Pysäköinti- ja muut oheisratkaisut vaikuttavat siihen, että hotelli saadaan toimimaan tehokkaasti. Hotellin kellaritiloihin on tulossa parkkipaikkoja, mutta esimerkiksi Kallioparkin kohtalo vaikuttaa kokonaistilanteeseen.

Hotelliin on kaavailtu myös vielä yhtä kerrosta, mutta nyt työt aloitetaan vuoden vanhan rakennusluvan pohjalta. Puution mukaan lähikuukausina ratkeaa lisäkerroksen kohtalo.

Arinan omistuksessa on nykyisen remonttikohteen lähituntumassa myös niin sanottu Pajarinkulma Kauppurienkadun ja Isokadun risteyksessä. ”Se odottaa vielä pöytälaatikossa. Suunnitelmia toki on, mutta ei mitään konkreettista.”

Nostalgikoille vielä muistutukseksi, että remontissa Oulun vanhimmat liukuportaat poistuvat Sokoksen purun yhteydessä ja ravintola Arinan naistentanssit loppuvat Puution mukaan ”ainakin toistaiseksi”.

Tapio maikkola

Iso investointi. Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Puution mukaan hotelli on niin hyvällä ja keskeisellä paikalla, että se vähentää 200 miljoonan markan investoinnin riskejä.

Arkkitehtuuritoimisto Seppo valjus Oy

Hotelli uusiksi. Uuteen hotelliin on tulossa yli 200 huonepaikkaa.

Remont-

ti näkyy kaksi vuotta katuku-

vassa

OULU Hotelli Arinan rakennus- ja muutostyöt näkyvät keskustan olemuksessa kahden vuoden ajan.

Hotellityömaan työmaa-alueeksi aidataan Rotuaarilla laululavaan asti ulottuva tila. Pakkahuoneenkadulla vastapäisen talon seinään nähden jää aidan ulkopuolelle neljä metriä tilaa. Isokadulla aidan ulkopuolelle jää hotellin kohdalla kaksi ajokaistaa ja jalkakäytävä.

Ajoneuvoliikenne Pakkahuoneenkadulla hotellikorttelin kohdalla loppuu alustavan ajatuksen mukaan töiden ajaksi, ja suoja-aidan ja vastapäisen rakennuksen väliin jäävä tila varattaneen jalankulkijoille. Työmaan ajoneuvot liikkuvat suoja-aidan sisällä.

Kaduilla olevat valaisinpylväät poistetaan ja valaisimet sijoitetaan työmaa-aitaan. Työmaatoimistot ja rakentajien tauko-, ruokailu- ja sosiaalitilat sijoitetaan Isokatu 24:n kolmanteen kerrokseen.

Rakentajien autopaikoitus pyritään järjestämään niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haitttaa keskustan asukkaille ja liike-elämälle.

Aidasta tulee kaupungin vaatimuksesta jotakin muuta kuin aivan tavallinen lauta-aita. Vielä ei ole päätöksiä siitä, millainen aidasta tulee.

Rakennustöistä voi aiheutua melu-, tärinä- ja pölyhaittoja. Haittoja pyritään estämään oikealla purkutekniikalla.

Avoimuus tavoitteena

Arina pyrkii varatoimitusjohtaja Veli-Matti Puution mukaan avoimeen tiedottamiseen hotellihankkeessa. Keskiviikon tiedotustilaisuudessa oli esimerkiksi mukana Arinan, suunnittelutoimistojen, kaupungin ja naapuritalojen edustajia.

Ennen purku- ja rakennustöiden alkua Arina teettää myös naapurikiinteistöjen katselmuksen. Siinä voidaan kirjata naapurikiinteistöjen tila. Purku- ja rakennustöistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot voidaan katselmuksen avulla paremmin todentaa.

Arinan kiinteistöpäällikkö Seppo Jakola toteaa, että väkisin kiinteistöjä ei mennä tutkimaan. ”Toivottavasti ymmärretään, että siinä on kyseessä kaikkien etu. Jos työvaiheet aiheuttavat jotakin, meillä on jotakin, mihin verrata”, hän sanoo. (PK)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva