Hitura louhitaan tyhjäksi

Jari Niemi

NIVALA Outokumpu ja OMG Harjavalta Nickel ovat päässeet sopimukseen Nivalan Hituran kaivoksen nikkelin hinnasta. Sopimus takaa sen, että kaivostoiminta tulee jatkumaan Hiturassa ainakin vuoden 2004 loppuun saakka. Jatko riippuu Outokummun varatoimitusjohtajan Risto Virrankosken mukaan siitä, löytyykö Keski- ja Etelä-Hiturasta louhinnan arvoisia, uusia malmioita.

Nikkelisopimus varmistaa sen, että lokakuun alussa käynnistyneet yhteistoimintaneuvottelut loppuvat ilman irtisanomisia. Hiturassa on kaikkiaan 150 työpaikkaa, joista 115 ovat Outokummun työntekijöitä tai toimihenkilöitä.

Hituraa ei kuitenkaan laiteta myyntilistalle, koska sen jäljellä oleva elinaika on suhteellisen lyhyt.

”Tarvetta irtisanomisiin ei enää ole, koska samme nikkelistä tuotantokustannuksia vastaavan hinnan”, painottaa Risto Virrankoski.

OMG Harjavalta Nickel varmistaa sopimuksella nikkelivarantoaan, mutta ottaa samalla myös tietynlaisen hintariskin. Nikkelin maailmanmarkkinahinta on aina poukkoillut rajusti. Muutama viikko sitten se oli pohjalukemissa 28 markkaa kilolta. Viime viikolla hinta hypähti 30 markasta 40 markkaan kilolta, mutta on sen jälkeen asettunut hiukan alemmalle tasolle.

Outokumpu on asettanut Hituran kannattavan louhintahinnan tasoksi 45-50 markkaan kilolta. Parhaimmillaan nikkelin hinta on surffannut yli 65 markan tasolla, hintahuippu lienee vuodelta 1988, jolloin kilohinta ylitti 80 markkaa.

Hyvää polttoainetta

Hitura pystyy tuottamaan OMG Harjavalta Nickelille nikkelirikastetta 3 000 tonnia vuodessa, kun Harjavallan tarve on tähän saakka ollut 60 000 tonnia. Harjavalta on laajentamassa tuotantoaan ja suuntautuu entistä enemmän erikoistuotteisiin, erikoiskemikaaleihin ja metallipulvereihin. Niiden käyttö tulee kasvamaan jatkossakin, sillä markkinoiden into ei ole heikentynyt esimerkiksi langattomien puhelimien ja tietokoneiden osalta. Nikkelikemikaaleja käytetään myös ladatavissa akuissa, joiden käyttö kasvaa jatkuvasti.

Hituran nikkeli kiinnostaa Harjavaltaa, koska sen rikasteen rauta- ja rikkipitoisuus on kovaa luokkaa verrattuna useimpiin ulkomaalaisiin nikkelilaatuihin. Hituran nikkelirikasteen nikkelipitoisuus saattaa jäädä vaivaiseen 10 prosenttiin, kun Australiasta saa parhaimmillaan nikkelirikastetta, jossa nikkelin osuus on 20 prosenttia. Korkeampi rikki- ja rautapitoisuus antaa prosessiin enemmän polttoainetta. Lisäksi magnesiumoksidipitoisuudet ovat Hituran nikkelirikasteessa pysyneet siedettävällä tasolla moniin tuontituotteisiin verrattuna.

Tukea haetaan

Varatoimitusjohtaja Risto Virrankoski ei esitä kovin suuri eikä mairittelevia arvioita Hituran mahdollisesta jatkosta vuoden 2004 jälkeen. Hän ennakoi, että malmioita löytyy jopa runsaasti nykyisten malmien alta, mutta niiden louhiminen on entistäkin kalliimpaa. Niinpä malmin nikkelipitoisuuden pitäisi nousta reippaasti nykyisistä lukemista.

Hituran erityisongelmana on kallioperän heikkous. Niin sanotut komukivet eli kallioperästä louhinnan jälkeen irronnet kivenjärkäleet ovat aiheuttaneet useita vakavia onnettomuuksia.

Outokumpu aikoo Hituran kaivoksen johtajan Heimo Pöyryn mukaan kuitenkin uudistaa kauppa- ja teollisuusministeriölle jättämänsä investointiavustuksen, joka käytettäisiin uusien, toivottavasti rikkaampien malmioiden etsintään.

Outokumpu haki Hituralle myös kehittämistukea, mutta se hylättiin, koska lain mukaan sitä voidaan myöntää vain pienille ja keskisuurille yrityksille. Investointiavustusanomuksen loppusumma on kaksi miljoonaa euroa eli noin 12 miljoonaa markkaa.

Anomuksesta lausunnon antavan Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen kehittämispäällikön Jouko Sarkkisen mukaan käsittely alkaa nyt puhtaalta pöydältä. ”Investointiavustusten käsittelyaika on 8-16 viikkoa. Ensi vuonna on meillä käytettävissä investointitukiin ja pk-yritysten kehittämishankkeisiin kaikkiaan noin 80 miljoonaa markkaa.”

”On muistettava, että Outokumpu on suuryritys, mutta toisaalta valinkauhassa on 150 työpaikkaa”, aprikoi Jouko Sarkkinen.

Ura kaivoksessa. Lauri Pirttimaa on tehnyt pitkän uran kaivoksessa. Hän muutti Vihannista Nivalaan.

Jari Niemi

Tutkittavaa riittää. Geologi Jukka Konnunaho tutkii kairausnäytteitä. Hän kulkee Nivalassa Rovaniemeltä.

Jari Niemi

Pienet pitoisuudet. Hituran nikkelissä on pienet pitoisuudet, mikä osaltaan vaikeuttaa kannattavuutta.

Jari Niemi

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva