Majoituspaikkojen määrä tuplaantuu

Hiekkasärkkien matkailualuetta pyritään kehittämään hallitusti

Liisa Lehto-Peippo

KALAJOKI Upeat hiekkadyynit Kalajoen Hiekkasärkillä jätetään rakentamatta, mutta varauksia uusille palveluille kuten kylpylähotellille, hiekkakirkolle ja meriluontokeskukselle sisältää juuri valmistunut Hiekkasärkkien rantaharjualueen yleiskaavaehdotus.

Alueen majoituspaikkojen määrää nousee arviolta yli kaksinkertaiseksi vuoteen 2010 mennessä nykyisestä noin 3 000:sta, mutta kaavaehdotuksessa varaudutaan jopa 9 000 vuodepaikkaan vuoteen 2020 mennessä.

Kunnanjohtaja Jukka Puoskari sanoo, että kaavan avulla kunta pyrkii kehittämään ja kasvattamaan Hiekkasärkkien aluetta ja lisäämään alueen vetovoimaisuutta hallitusti. ”Loma-asuntotonteilla on hirmuinen kysyntä. Ne on revitty käsistä. Se on ylittänyt hallinnan.”

Tänä vuonna Hiekkasärkkien alueelle valmistuu noin 70 loma-asuntoa. Yksistään se merkitsee noin 35 miljoonan markan investointeja yksityisiltä matkailualueelle.

Kaavaa on valmisteltu käsi kädessä alueellisen matkailun kehittämissuunnitelman, Marepolis-ohjelman kanssa. Kaavaehdotus, joka on nähtävillä 28.12. saakka, kattaa Kalajokisuun ja golfkentän välisen alueen. Suunnittelualueen rantaviiva on noin 17 kilometrin mittainen ja maa-pinta-alue noin 2 200 hehtaaria.

Vaihtoehtoja suunnitelmille

Yleiskaavaluonnoksesta on laadittu kaksi vaihtoehtoa, kevyempää ja voimakkaampaa kasvua varten. ”Ensimmäinen vaihe on pyritty suunnittelemaan niin, että se olisi valmis ja se antaisi vapauden jatkaa toisella vaiheella”, sanoo arkkitehti Arto Lempiäinen Oulun Yke Oy:stä.

Hän kertoo, että suurimmat rakennuskohteet sijaitsevat Hiekkasärkkien matkailualueella. Toinen toimintojen painopistealue on Tapion Tuvan seutu, jota vahvistetaan matkailu- ja lähipalvelujen tarjoajana.

Vihaspauhaan ja Lettoon ei esitetä uutta rakentamista. Niiden kehittämisen painopiste on reitistössä ja virkistyskäytön kehittämisessä sekä suojelualueiden hyödyntämisessä.

Hiekkasärkkien ydinkeskustaa esitetään kehitettäväksi pikkukaupunkimaiseksi. Suuri muutos on Matkailutien vienti lähemmäksi Kokkolantietä. Sillä tavalla saadaan Lempiäisen mukaan lisää tilaa keskustan käyttöön. Hiekkasärkkien matkailualueen sisälle Matkailutien ja Keskuskarintien risteykseen on suunniteltu kiertoliittymä.

Luonnoksessa on kylpylähotellille varaus. Sille etsitään yksityistä toteuttajaa. Jukka Puoskari sanoo, että lupaavia neuvottelukosketuksia on ollut. Hotellin jälkeen tullee ajankohtaiseksi monikäyttöisen kokoustila-liikuntahallin rakentaminen.

Meriluontokeskus ja hiekkakirkko

Alueelle suunnitellulle hiekkakirkolle on olemassa kolme eri sijoitusvaihtoehtoa: Rantakallan ja Lokkilinnan väliin, Hotelli Matkailijan ja kylpylän väliin ja uusimpana leirintäalueen yhteyteen veden äärelle.

Meriluontokeskukselle, jolle Puoskarin mukaan on tarvetta, on tässä vaiheessa esitetty kaksi vaihtoehtoa Hiekkasärkkien alueelle. Keskuskarin tienoosta ja vierasvenesatamasta on hänen mukaansa tarkoitus tehdä uusi erillinen rantaelementti, joka toisi lisäarvoa matkailulle.

Loma-asuntorakentamista lisätään muun muassa golfkentän lähelle valtatietä tuleviin väyliin saakka. Alueelle mahtuu 100-120 tonttia eli 100-200 loma-asuntoa riippuen siitä ovatko ne yksittäisiä taloja vai paritaloja.

Lentokenttäalue painottuu tulevaisuudessa harrastusilmailuun nykypohjalta, yksittäisiä tilauslentoja pidetään mahdollisina. Hiekkasärkkien matkailualueelta on suunniteltu kevyen liikenteen väylää Kokkolan tien alitse lentokentälle. Se mahdollistaisi erilaisten toimintojen laajentamisen kentän yhteyteen. Myöhemmässä vaiheessa voi tulla kysymykseen myös ajoyhteys valtatien alitse.

Liikuntapuiston alueella on mahdollisuus hiihtotunnelin rakentamiseen, mutta se edellyttää erillisiä selvityksiä. Ravirata ja tallit alueella säilyvät. Alueelta johdetaan hevosratsastusreitit ensisijaisesti pohjoisen suuntaan ja tarvittaessa myös valtatien itäpuolisille alueille.

Liisa Lehto-Peippo

Kiivasta rakentamista. Äskettäin Kuusikkonokan alueella oli 35 tonttia myynnissä. Niitä halusi ostaa yli 120 ihmistä, ilman että niitä ehdittiin markkinoida. Näitä Hytinportin alueen 21 tonttia odotti yli 70 nimeä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva