Terveyspalvelut osakeyhtiölle

Haapajärvi ja Pyhäjärvi yhdistämässä toimiaan

Ilkka Lappalainen

HAAPAJÄRVI Haapajärven ja Pyhäjärven kaupunkien terveydenhuolto ollaan yhdistämässä osakeyhtiöksi. Päätökset asian eteenpäinviemiseksi pyritään tekemään niin, että varsinainen selvitystyö voi käynnistyä ensi toukokuussa ja yhteinen toiminta alkaa vuoden 2003 alussa.

Terveydenhuollon yhdistämisestä on keskusteltu kaupunkien johtavien virkamiesten sekä terveydenhoidosta vastaavien virka- ja luottamusmiesten kesken. Haapajärven kaupunginhallitus on omalta osaltaan päättänyt kaupungin osallistumisesta selvitystyön jatkoon.

Yhteistyön malliksi on alustavasti kaavailtu kunnallista osakeyhtiötä, joka kaupunkien välisistä neuvotteluista laaditussa muistossa kulkee nimellä ”Terveyspalvelut Oy”.

Haapajärven ja Pyhäjärven terveyskeskukset järjestävät päivystyksen yhdessä jo nyt. Siihen ovat osallistuneet myös Reisjärven ja Kärsämäen kuntien terveyskeskukset.

Viime vuosikymmenellä purettiin Haapajärven ja Reisjärven sekä Pyhäjärven ja Kärsämäen väliset kuntayhtymät. Yhtymien lakkauttamisen jälkeen lääkäritilanne kuntien terveyskeskuksissa on ollut huono, mikä osaltaan kiirehtii toimintojen järjestämistä uudelleen laajemmalla pohjalla.

Hyviä kokemuksia

Kokemukset päivystysyhteistyöstä ovat olleet hyviä. Sen ansiosta kummankin kaupungin asukkaiden saamat päivystysajan palvelut ovat kuntien sijaintiin nähden olleet keskimääräistä paremmat.

Yhteistyön tiivistäminen koetaan välttämättömäksi, jotta palvelut voidaan turvata tulevaisuudessa ja niiden tasoa kehittää sekä saavuttaa mahdollisimman suuri hyöty toimintaan sijoitettavalle rahalle.

Muistiossa arvioidaan väestörakenteen muutoksen merkitsevän välitöntä asiakastyötä tekevien henkilöiden tarpeen kasvua. Tämän tyydyttäminen koetaan helpommaksi, jos siihen saadaan voimavaroja muita palveluita yhdistämällä.

Suuremman yksikön arvioidaan antavan lääkäreille ja muulle henkilökunnalle mahdollisuuden kouluttautua tiettyjen tehtävien erityisosaajiksi, mikä puolestaan antaa mahdollisuuden korvata eräitä erikoisairaanhoidosta ostettavia palveluita. Etäpoliklinikkatoiminta tulisi yhteistyön kautta kummankin kaupungin ulottuville.

Yhteistyön uskotaan parantavan henkilöstön viihtyisyyttä, sillä vuosi- ja sairauslomien aikana työhön jäävä henkilökunta ei joudu suuressa yksikössä niin koville kuin pienessä terveyskeskuksessa.

Hankkeen suunnitteluun on tarkoitus palkata erityinen selvitysmies, jonka kustannuksiin haetaan rahoitusta Kunnallisalan kehittämissäätiöltä. Selvitysmiehen on kaavailtu aloittavan työnsä toukokuussa. Päätökset toimintojen yhdistämisestä ja mahdollisesta yhtiöittämisestä tehtäneen syksyllä 2002.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva