Festivaalilla on oma profiili

Eeva Kauppinen

OULU Oulun kansainvälinen lastenelokuvien festivaali alkaa maanantaina ja kestää viikon. Festivaali perustettiin 1982. Se on vanhin lenkki lasten ja nuorten kulttuurin oululaisessa festivaaliketjussa.

”Festivaalin formaatti on hyväksi todettu. Sen takia festivaali jatkaa entiseen tapaan. Oulun festivaali on kansainvälisestikin arvostettu. Se näkyy esimerkiksi siitä, että monet muut kansainväliset festivaalit pyytävät saada käsiohjelmamme. Se on sen merkki, että niitä kiinnostaa, mitä Oulun festivaalille on valittu”, arvioi festivaalisihteeri Eszter Vuojala.

Oulun festivaalilla on perinteisesti kilpasarja, festivaalisarja ja erikoissarjoja. Vuosittain vaihtuva lapsiraati valitsee kilpasarjan elokuvista sanomalehti Kalevan palkinnolla, Tähtipoika-patsaalla ja 3 000 eurolla palkittavan voittajan.

Lisäksi aikuisista elokuva-alan ammattilaisista koostuva CIFEJ-raati valitsee oman palkittavansa.

Festivaalijohtaja Pentti Kejonen iloitsee, että 20-vuotisjuhlafestivaalille on tulossa niin paljon ulkolaisia vieraita, festivaalin vanhoja ystäviä vuosien varrelta: mm. La Fête -tuotantoyhtiön perustanut kanadalainen Rock Demers sekä Ranskan Laonin festivaalin edustajat Paul Bensaid ja Raymond Lefevre.

Elokuvafestivaalin näytöksiä järjestetään kolmessa paikassa: kirjastotalon Pakkalan salissa, Nukun Studiossa ja elokuvateatteri Riossa.

”Minua kiinnostaa, että jos ja kun Finnkinon uusi elokuvakeskus rakennetaan Ouluun Autotorille, millä tavalla yhtiö sitten suhtautuu yhteistyöhön festivaalin kanssa”, toteaa Pentti Kejonen.

Finnkinon elokuvateatteri Rio on nyt festivaalin käytössä muutaman vuoden tauon jälkeen.

”Luulen, että se oli merkki Finnkinon uudesta politiikasta”, huomauttaa Kejonen.

Festivaalilla on ongelmana, etteivät kaikki halukkaat koululaiset ja päiväkodit - varsinkaan ympäristökunnista - mahdu mukaan päivänäytöksiin.

Oulun kansainvälisellä festivaalilla on pieni ympärivuotisesti palkattu henkilökunta, käytännössä kaksi henkilöä: festivaalijohtaja ja festivaalisihteeri.

Itse festivaalin aikana tapahtuman toteuttamiseksi työskentelee viitisenkymmentä ihmistä.

”Festivaali pysyy hyvin hanskassa, kun päättäjiä on pieni joukko ja he tietävät kaiken kaikesta. Kun on kokonainen komitea valitsemassa elokuvia, kuten eräällä saksalaisella festivaalilla, elokuvavalikoima ei edusta minkäänlaista näkemystä. Oulun festivaalilla on oma profiili”, korostaa Eszter Vuojala.

Oulun elokuvafestivaalin järjestää Oulun Elokuvakeskus ry. Festivaalin taloudesta vastaa keskuksen toiminnanjohtaja Sauli Pesonen.

”Uskoisin, että festivaalin ulkoinen ja sisällöllinenkin habitus tulee hyvin pitkälle säilymään nykyisellään. Ainoa ongelma tänä vuonna on, että rahaa on vähemmän”, kertoo Sauli Pesonen.

Hän viittaa EU:n mediaohjelmasta evättyyn tukeen (Kaleva 23.10.). Viime vuonna EU-tuki festivaalille oli noin 59 500 markkaa (10 000 euroa).

”Jos EU-tukea ei jatkossakaan saada, ohjelmistoa tuskin leikataan, mutta jotakin pitää kyllä leikata. Siitä pitää neuvotella muiden kanssa: joko vähemmän vierasystävyyttä tai jotakin tämmöistä.”

Elokuvafestivaalin näytöksistä arki-illat ja viikonloput ovat maksullisia.

Tähtipoika. Lastenelokuvajuhlien pääpalkinto on Kalevan perustama ja jakama. Tähtipoika on taiteilija Sanna Koiviston käsialaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva