Raahen Fiia lähtee Atlantille

Viestejä mereltä -projekti kokoaa Pohjoismaiden nuoria kulttuuriyhteistyöhön

Anne Helaakoski

RAAHE Kuunari Raahen Fiia muuttuu ensi kesänä kulttuuritutkimusalukseksi. Yleensä nuorisopurjehduksia Itämeren alueella kulkeva Fiia lähtee kesällä historiansa pisimmälle matkalle, Suomen Purjelaivasäätiön organisoimalle purjehdukselle kotisatamastaan Raahesta kaikkien Pohjoismaiden kautta aina Islannin vesille saakka.

Kysymyksessä on Raahen Purjelaivasäätiön, Suomen Purjelaivasäätiön sekä Taideteollisen korkeakoulun yhteinen Viestejä mereltä, Pohjoismaiden väliltä -projekti, jolla luodaan pohjaa uudenlaiselle kulttuuriyhteistyölle pohjoismaisten nuorten välillä. Projekti on kulttuuriteemaisen nuorisopurjehduksen pilottihanke, jonka suojelijana toimii kulttuuriministeri Suvi Lindén.

Kolme kuukautta kestävän ja viisi purjehdusosuutta sisältävän matkan aikana 16-25-vuotiaista nuorista koostuvat retkikunnat oppivat merimiestaitoja ja purjehtimista sekä työstävät yksilön, meren, kulttuurien ja luonnon vuorovaikutusta keskustellen ja taiteen keinoin. Kullekin purjehdusosuudelle valitaan kerrallaan kahdeksan nuorta.

Maissa olijoille nuorten kokemukset ja havainnot välitetään radion ja internetin kautta. Lisäksi matkan tutkimuksista järjestetään näyttelyitä tai muita tapahtumia vierailusatamissa yhteistyössä paikallisten isäntien kanssa.

Vaikka aluksella purjehtii kaikkiaan vain noin 50 nuorta, koko projektissa on aktiivisesti mukana yli 500 nuorta eri Pohjoismaista. Satamatapahtumissa projektiin odotetaan tutustuvan yli tuhat vierasta, ja mereltä tulevien viestien toivotaan tavoittavan jopa kymmeniä tuhansia asiasta kiinnostuneita.

Projektin pääideoijat sekä retkikunnan johtajat ovat Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla opiskelevat Taina Mannila ja Mari Järvinen. Suunnittelutyön myötä he valmistuvat taiteen maistereiksi. Mukana purjehduksen teemasisällön rakentamisessa on myös lopputyönohjaaja, kulttuuriantropologi Anne Tainio. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi pohjoismaiset taidekorkeakoulut, taidemuseot sekä Pohjola-talot.

Sitaatti: En ole nähnyt vastaavaa projektia missään päin maailmaa. Tämä on todella kova juttu.

Pekka Tuomisalo

Suomen Purjelaivasäätiön toiminnanjohtaja

Anne Helaakoski

Kesäksi merelle. Mari Järvinen (vas.) ja Taina Mannila viettävät kolme kesäkuukautta Fiialla ohjaamassa purjehdukselle osallistuvia nuoria.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva