Pienyrittäjille alamäen arkikin tuttua

Jorma Heikkilä: verkottuminen tärkeää hyvinä ja huonoina aikoina

Pasi Klemettilä

OULU Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien tuleva puheenjohtaja, toimitusjohtaja Jorma Heikkilä uskoo, että pk-yrittäjät ovat sitkeitä heikommankin taloustilanteen aikana.

”Tämä ei ole yrittäjäjärjestössä uutta. Tämmöistä aaltoliikettähän tämä maailma on. Suurten yritysten menekkivaikeudet heijastuvat pk-puolelle ja lähinnä sopimusvalmistukseen”, Heikkilä sanoo.

Pienissä yrityksissä toiminta on joustavaa, omistajat voivat tiukkoina aikoina asettaa työntekoaan enemmän peliin.

”Selviytymistä. Joustoa, uusia kuvioita ja mahdollisuuksia. Ehkä tämä tarjoaa myös mahdollisuuden vetää henkeä ja hakea uusia strategioita yrityksen toimintaan, viime ajat ovat olleet kiireisiä niin yrittäjillä kuin työntekijöilläkin”, Heikkilä sanoo.

Pysähtymistä on, mutta on vielä kasvuakin, Heikkilä luonnehtii pk-yritysten tilaa. Nyt yritysten taserakenne on aivan toinen kuin 90-luvun alussa, pohja on huomattavasti terveempi.

”Ei ole velkakantaa ja oma pääoma on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Kyllä kestävyyttä on. Tietenkin lomautuksia tulee, mutta rajuimmat muutokset taitavat tulla it-sektorilla”, Heikkilä uskoo.

Kaikki ei liiku it-alan tahtiin

Hänen mukaansa Oulun seudulla laskukausi ei barometreistä huolimatta vielä näy yleisesti yrittäjien olemuksesta. ”Ei ole mitään maata kaatavaa näkyvissä. Kun it-alalla tapahtuu jotakin, koetaan, että kaikki tapahtuu samassa hetkessä. Perinteinen yrittäjyys toimii hitaammalla mallilla.”

Viime aikoina yritysten määrä on vähentynyt. ”Laskukaudella yritysten määrä saattaa kasvaakin jossakin vaiheessa. Jos vapautuu toisen palveluksesta, alkaa miettiä omia ajatuksia,” Heikkilä arvioi.

Heikkilä itse vetää veden- ja energianmittauksen parissa toimivia Vemit Kalibro Oy:tä ja VMH Heikkilä Oy:tä Kempeleessä, työntekijöitä on kymmenkunta. ”Me menemme eteenpäin aika lailla nykytahtiin”, Heikkilä uskoo.

Yrittäjien verkot kuntoon

Heikkilä astuu Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtajaksi ensi vuoden alusta, nykyinen monivuotinen puheenjohtaja Sirkka Arola ei enää ollut käytettävissä tehtävään.

Heikkilällä ei ole vielä mietittynä, mitä erityisesti ”tarttis tehdä”. ”Ajan hengen mukaan täytyy mennä, tilanteita kartoitetaan ja toimintamalleja”, hän sanoo.

Yrittäjäjärjestön roolina on olla yhdistävä tekijä, tarjota koulutusta ja tapahtumia. Järjestöjen pitää Heikkilän mukaan yrittää löytää toimintatapoja, joilla voi auttaa yrityksiä.

Sosiaalistakaan merkitystä ei voi unohtaa. ”Yrittäjät keskustelevat paljon toistensa kanssa, ongelmat ovat hyvin usein samantyyppisiä.”

Yrittäjäkunnan aktiivisuus on lisääntynyt, uusia jäseniäkin on Heikkilän mukaan tullut Pohjois-Pohjanmaan yrittäjiin mukavasti lisää.

Yrittäjien verkostoituminen on Heikkilän mukaan tärkeää, niin jäsenistön verkostoituminen toistensa kautta kuin paikallisyhdistysten kautta. Intoa siihen pitää tulla kentältä päin.

Heikkilän mukaan kunnat, kaupungit ja yhteisöt voivat jatkossa siirtää palveluitaan entistä enemmän yrittäjille. Silloin verkostoituminen on tärkeää, jotta pystytään vastaamaan haasteisiin ja tarjoamaan suurempia kokonaisuuksia. Laatuakin pitää voida kehittää.

Heikkilän mukaan esimerkiksi MTK:n piiristä kuulunut yrittäjyyteen liittyvä ajattelu on uutta. Maaseudun jäsenistöstä on moni liukunut entistä enemmän kohti yrittäjyyttä. ”Ainakin minä näen positiivisena tämänsuuntaisen kehityksen. Silloin yrittäjyyttä viedään eteenpäin.”

Eljas sallmén

Joustoa ja selviytymistä. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtajaksi ensi vuonna tuleva toimitusjohtaja Jorma Heikkilä sanoo, että pk-yrittäjille talouden alamäki on tuttu asia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva