Ahveroisenkankaalle ja Päivärinteelle kaavat

Rauni Peltonen

MUHOS Valtuusto hyväksyi torstai-iltana kaksi kunnallekin tärkeää kaavaa, Päivärinteen sairaala-alueen asemakaavan muutoksen sekä Rokuan Ahveroisenkankaan asemakaavan. Edellisen alueen omistaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, jälkimmäistä hallitsee Metsähallitus.

Alueelle, joka on porttina Rokualle, on varaukset matkailupalvelu- sekä loma-asuntoalueelle.

Ympäristölautakunta oli esittänyt matkailupalveluille varatun korttelin poistamista ja siihen puheenvuoroja käyneet valtuutetut vetosivat sekä sen perusteella pohdiskelivat.

Yli sata allekirjoittajaa

Kaavasta oli jätetty muistutus, johon liittyi 141 allekirjoitusta. Myöhästyneitä allekirjoituksia tuli vielä 53.

Kaavanlaatijat tulkitsivat, ettei muistutuksia tarvitse päätöksessä ottaa huomioon, koska kaikissa nimilistoissa vastustettiin kaavahanketta.

Ahveroisenkankaan asemakaavan tavoitteena on sekä Natura 2000 -ohjelman luonnon erityispiirteiden säilyttäminen että Rokuan matkailun kehittäminen.

Kaavan esitellyt tekninen johtaja Kalevi Karjalainen vakuutti valtuustolle, että kaava-alue on väljästi kaavoitettu, arvokas harju jää koskematta, samoin ranta-alue. Lisäksi Metsähallitus varautuu korkeatasoisen ympäristöjärjestelmän käyttöönottoon. Tuskin se antaisi pilata omia suunnitelmiaan kelvottomalla kaavalla, epäiltiin.

Matkailupalvelualueelle on mahdollisuus rakentaa enimmillään 60-70 huoneen ja noin 200 vuodepaikan hotelli. Loma-asuntopaikkoja tulee kahteen kortteliin kaikkiaan 24.

Erityislaatu huomioon

Päivärinteen asemakaavamuutos hyväksyttiin vähemmällä keskustelulla ja pienellä tekstimuutoksella, jossa muistutettiin alueen ja sairaalan ympäristö- ja kulttuuriarvoista. Esityksen teki Tuula Salminen (sdp.sit.) Terttu Laineen (sdp.) kannattamana.

Valtuusto oli kovin yksimielisen, sillä tämä tekstimuutos jäi ainoaksi poikkeamaksi esityksiin.

Päivärinteen yli kolmenkymmenen uuden rakennuspaikan arveltiin olevan piristysruiske kunnan toiselle keskustaajamalle.

Eniten aikaa valtuusto käytti talouden pohtimiseen ja asiantuntijoilta kyselyyn käsiteltäessä veroprosentteja. Se hyväksyi tuloveroprosentin ja kiinteistöveroprosentit entisen tasoisina. Tuloveroprosentti on edelleen 18,50, vaikka välillä korotusta harkittiinkin.

Päätöstä vahvisti tällä viikolla saatu tieto 6 prosentin kasvusta verotuloissa tänä vuonna. Hallinto- ja talousjohtaja Vesa Tuunainen laskeskeli, että jos ensi vuonna päästään samaan kasvuun, häämöttää nollatulos.

Risto Rasila

Erityisarvoja. Tuula Salminen halusi muutosesityksellään muistuttaa Päivärinteen luonto- ja kulttuuriarvoista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva