Pohjois-Suomessa jaettiin Innosuomi-palkinnot

Pasi Klemettilä

OULU Celesta Oy, KI-Technology Oy ja Rukakeskus Oy saivat tänä vuonna alueelliset Innosuomi-palkinnot Pohjois-Pohjanmaalla. Palkituista kahden innovaatiot sivuavat lääketiedettä. Palkinnot jaettiin keskiviikkona Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksessa pidetyssä tilaisuudessa.

Ensimmäiselle sijalle päässyt CCC Groupiin kuuluva Celesta on kehittänyt ohjelmistotuotteelleen sovelluksen, jonka avulla tietokonetomografiat, magneettikuvat ja potilastiedot voidaan langattomasti lähettää kommunikaattoriin ensivaiheen konsultaatiota ja diagnoosia varten.

Järjestelmä on tuotantokäytössä Oulun yliopistollisen sairaalan radiologian ja neurokirurgian klinikalla ja sen avulla on tähän mennessä diagnosoitu yli 100 potilasta.

”Totta kai se lämmittää, että tällaisella tasolla huomataan meidänkin kehitystyömme”, sanoo markkinointikoordinaattori Eija Hämäläinen Celestalta.

Hämäläisen mukaan kyseessä on jo kaksi vuotta vanha projekti. ”Asiathan ovat menneet sitä eteenpäin. Kun saadaan jo toteutetulle asialle palkinto, se tuo huomiota sille, mitä teemme nykyään”, Hämäläinen sanoo.

Innovatiivisuudella maailmalle

Innovatiivisuuden pitää jatkua. ”Kansainvälisesti ei muuten pärjää. Telelääketiede on ollut kuuma asia jo pitemmän aikaa. Siinä on suuria mahdollisuuksia. Kyllä lääketiede hyödyntää jatkossa yhä enemmän langatonta teknologiaa. Aika positiiviselta näyttää softan teon ja kaupanteon näkökulmasta”, Hämäläinen sanoo.

Toisen sijan saavuttanut KI-Technology on kehittänyt leikkauksia varten jousivoimalla toimivan pyssyn biohajoavien ruuvien asentamiseen. Pyssyllä ammutaan ruuvit valmiiksi porattuihin kanaviin ilman kierteitystä. Näin leikkaus on helpompi ja nopeampi suorittaa.

Kolmannelle sijalle yltänyt Rukakeskus Oy on ollut aktiivisesti kehittämässä Rukan aluelippuhanketta. Siinä on luotu Suomen matkailun käyttöön yksi monipuolinen, ladattava ja etäluettava älykortti. Kortti toimii hissilippuna, huoneen avaimena, tunnisteena suksivuokraamossa sekä nopeana maksuvälineenä tunturissa.

Järjestelmä on otettu käyttöön Pyhätunturilla viime helmikuussa, ja se laajenee tällä hiihtokaudella ainakin Rukan hiihtokeskukseen. Järjestelmä on avoin kaikille halukkaille matkailuyrityksille.

Valtakunnan palkinto ensi viikolla

Pohjois-Pohjanmaan alueraadin palkitsemat yritykset ovat myös ehdokkaina Innosuomi-kisan valtakunnallisessa osiossa, jonka palkinnot jakaa ensi tiistaina presidentti Tarja Halonen.

Innosuomen päämääränä on pyrkiä käytännönläheisesti ja jatkuvasti uudistuen edistämään luovuutta, osaamista, yrittäjyyttä ja yhteistyötä Suomessa siten, että mahdollisuudet hyvinvointiin koko maassa paranevat.

Tänä vuonna Innosuomi toimii Ideasta tuotteeksi ja markkinoille -hengessä korostaen alueellisia erityispiirteitä.

Innosuomi nostaa esiin innovatiivisia yrityksiä, henkilöitä ja työryhmiä. Keksinnöllisyys muun muassa on tärkeä asia.

Innosuomi on toiminut vuodesta 1994 lähtien suomalaisen innovatiivisuuden edistämisprojektina yhteistyössä elinkeinoelämän, julkishallinnon, rahoittajien ja muiden innovaatiotoimintaa tukevien organisaatioiden kanssa

jarmo Kontiainen

Langattomasti diagnoositietoa. Celesta Oy:n palkittu ohjelmistosovellus helpottaa langattomien laitteiden avulla tapahtuvaa lääketieteellistä konsultointia ja diagnosointia.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva