Juokseva ja laulava listamies

50-vuotias

Terho Oikari Ylivieskassa.

Suuri osa ylivieskalaisista yhdistää Maler Oy:n toimitusjohtaja Terho Oikarissa valmislistat ja juoksemisen, mutta myös laulustaan mies tunnetaan.

Terho Oikari halkoi aikoinaan tuulia, kun hän perusti oman juoksutallin Sasmon. Se antoi lisäpuhtia yli 30 nuorelle miehelle. Osa kasvateista nousi SM-mitaleille asti.

Talli jäi, mutta juoksu jatkuu. Terho Oikari lenkkeilee yhä lähes päivittäin. ”Päivälenkit ovat 12-15 kilometrisiä. Jos kunto tästä paranee, sitä menee ylikuntoon”, hän velmuilee.

Juoksusta tuli Alavieskan Jukulaisissa syntyneelle Terho Oikarille keskeinen osa elämää jo nuoren pojankolppina. Kun matkaa lähinaapuriinkin oli kilometri, oppi nuorimies kenenkään patistelematta juoksemisen aakkoset.

”Lenkin päälle saa aina hyvänolon tunteen, jota ei muutoin saisi. Kun on hyvässä kunnossa, sitä jaksaa myös tehdä töitä ja pysyy henkisesti vireessä.”

Suomen juoksu on hiipinyt mustien miesten varjossa yli kaksi vuosikymmentä. Terho Oikari ei ole siihen luottamustaan menettänyt.

”Suomestakin nousee vielä juoksijoita maailman huipulle. Tarvitaan vain sopivia tyyppejä, joille on annettava aikaa ja joilta löytyy tarpeeksi voittamisen halua. Aikoinaan olivat massat suuremmat eikä Afrikan maissa harrastettu juoksua näin paljon kilpakentille. Aikanaan myös luultiin, että eivät suomalaiset uimarit pärjää, mutta eipä pitänyt paikkansa”, hän hoksauttaa.

Lauluharrastus jäi päällä Terho Oikarilla nuorena poikana, kun hän veisasi kanttorin ja papin kanssa virsiä. Harrastus on kantanut ja johdatti miehen Ylivieskan Mieslaulajiin, jonka ykköstenori hän on. Mieskuoron harjoitukset on kerran viikossa, jonka lisäksi tulevat esiintymiset.

”Mutta laulan aina autossa ja myös toimistossa, kun olen yksin”, Terho Oikari myhäilee.

Listamies Terho Oikarista tuli vuonna 1989, kun hän perusti veljensä Maurin kanssa Malerin.

”Olen aina ollut ennakkoluuloton ja haluan myös poiketa muista. Siksi emme lähteneet tekemään pelkästään bulkkitavaraa, vaan laajan valikoiman erikoislistoja, joihin teimme myymälöihin myyntitelineet. Myöhemmin tulivat mdf-tuotteet, piilokiinnikkeet listoille, kukkalaudat sekä katto- ja puolipanelit.”

”Tein aluksi muutaman vuoden ajan todella paljon kenttätyötä läpi Suomen. Näin rakentuivat hyvät asiakassuhteet ja sen jälkeen on tuotteiden laatu puhunut puolestaan. Olemme kasvaneet sopivasti koko ajan. Jotta palvelu pelaa kunnolla asiakkaille, meillä on jatkuvasti tuotteista yli kahden kuukauden varasto”, selvittää Terho Oikari.

Malerilla on nyt noin 300 asiakasta, joiden tarpeisiin yritys on kehitellyt yli 500 tuotetta. Vuosi vuodelta kasvanut toiminta tuottaa tänä vuonna jo kolme miljoonaa metriä listaa ja 15 miljoonan markan suuruisen liikevaihdon sekä leivän 14 henkilölle yrityksessä.

Terho Oikarilla on vastaanotto ensi lauantaina kello 12-16 välisenä aikana Ylivieskan sosiaalialan oppilaitoksella.

JARI NIEMI

Jari Niemi

Jukulaisen poikia. Terho Oikari syntyi Alavieskan Jukulaisissa. Kun lähimpään taloon oli kilometri, oppi nuori mies kuin käytännön sanelemana juoksemaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva