Möllärin työhuone kotikuntaan

Aku Ahlholm

TAIVALKOSKI Kirjailija Kalle Päätalon työhuone saapui keskiviikkona muuttolastissa Taivalkoskelle, jossa siitä kasataan näyttely.

Samalla Kallioniemi-säätiö sai Päätalo-arkistoonsa loput käsikirjoituksista, muistiinpanoista, lukijoiden kirjeistä ja lehtijutuista. Arkiston mikrofilmit ovat jokaisen luettavissa.

Kalle Päätalo asui Tampereella vaimonsa Leena Päätalon kanssa. Kirjailija ehti ennen kuolemaansa luvata työhuoneensa tavarat ja arkistonsa kotikuntaan Taivalkoskelle.

Päätalon jäämistö osoittaa, että möllärimestari oli elämässään yhtä säntillinen kuin kirjojensa kerronnassa. Hän kirjoitti muistiin elämänsä yksityiskohdat uuden kirjoituskoneen hintaa myöten.

”Täältä löytyvät tarkat tiedot kaikista tapahtumista ja yhteydenotoista lukijoihin”, kertoi muuttokuormaa hakenut Elsi Ruokangas.

Päätalo oli säästänyt kaikki lehdet, joissa oli hänestä juttua. Mukana Taivalkoskelle matkasi lisäksi Päätalon kirjaston 4 500 kirjaa.

Taivalkoskelaisille kirjailijan perintö on mieluinen. Kunnan kulttuurielämä on aina henkilöitynyt Päätaloon. Kunnassa on Päätalo-instituutti, Kalle Päätalon seura ja kesätapahtuma Päätaloviikko. Kirjailijan kotitalo Kallioniemi on kunnan kuuluisimpia turistikohteita.

Kuitenkin kirjailija kertoi viimeisinä vuosinaan vieraantuneensa kotikunnastaan. Päätalo kuoli viime vuonna 20. marraskuuta.

Nyt kirjailijan koti Tampereen Kirvestiellä on myytävänä, ja rouva Leena Päätalo on muuttanut kaupungin keskustaan.

Hän kertoi, ettei yksin jaksaisi pitää taloa ja valtavaa tavaramäärää, vaikka pakkasikin haikeana miehensä tavaroita tiistaina.

Arkistoa saa tutkia

Päätalon kirjastoa varastoon kantaneet Tuomo Käsmä ja Seppo Alaloukusa totesivat kirjailijan tuottaneen painavaa tekstiä. Molemmat ilmoittautuivat myös ahkeriksi Päätalon lukijoiksi.

Innokkaita lukijoita on ollut paljon, minkä todistaa myös työhuoneen sisältö. Lukijat ovat lahjoittaneet Päätalolle kaikkea mitä kuvitella saattaa.

Eräs lukija oli huomannut Päätalon lahjoittaneen vanhan kirjoituskoneensa Taivalkosken kunnalle ja luovuttanut heti oman samanlaisen koneensa kirjailijalle.

Keskiviikkona Taivalkoskelle saapuneet Kalle Päätalon paperit kuvataan vähitellen arkistoon. Suurin osa arkistomateriaalista on saatu ja kuvattu mikrofilmille jo aiemmin.

Kallioniemi-säätiön asiamies Maija-Liisa Halonen kertoo, että filmejä saa tutkia kuka tahansa, mutta alkuperäiset paperit jäävät lukkojen taakse.

Lupa kuvatun arkiston käyttöön tulee kysyä Haloselta, kunnes Päätalo-instituutin uusi rehtori Osmo Buller aloittaa työssään ensi maaliskuussa. Taivalkoskella syntynyt Buller siirtyy tehtävään Matti Kaarlejärven tilalle.

Työhuoneesta pystytettävää näyttelyä ei nähdä ensi kesän Päätaloviikolla, sillä kunta ei ole vielä päättänyt näyttelyn rahoituksesta.

Päätaloviikon ohjelma alkaa muuten vähitellen hahmottua, muun muassa kansainväliset kirjailijatapahtumat tulevat osaksi juhlaa, koska niihin on saatu juuri rahoituskin.

(kuva: päätalo1, jossa kirjoituskone ja nainen ja mies)

Aku Ahlholm

Möllärin työväline. Muuttokuorma toi useita kirjoituskoneita Taivalkoskelle. Aira Tauriainen ja Riku Ruokangas nostavat Kalle Päätalon puusuksia varaston hyllyyn.

(kuva: päätalo2, jossa kirjoituskone ja kaksi naista)

Aku Ahlholm

Työhuoneen verhot. Aira Tauriainen (vas.) ja Elsi Ruokangas ihailevat Kalle Päätalon huoneen verhoja.

(kuva: päätalo3, jossa nainen tutkii naamaria)

Aku Ahlholm

Rakennusmestarin naamari. Elsi Ruokangas esittelee naamaria, jota Kalle Päätalo käytti ajaessaan moottoripyörää kunnan rakennusmestarina aikoinaan.

(kuva: päätalo4, jossa mies ottaa kuorma-autosta kirjoituskoneen)

Aku Ahlholm

Monen kirjan kone. Sivistystoimenjohtaja Matti Åkerman (vas.) saa Jaakko Kuusiselta kantaakseen Kalle Päätalon kirjoituskoneen.

(kuva: Päätalo5, jossa nainen tutkii lapiota)

Aku Ahlholm

Lahja lukijalta. Kalle Päätalon huone oli täynnä lukijoiden antamia lahjoja. Elsi Ruokangas löysi kuormasta komean lapion.

(kuva: päätalo6, jossa näkyy kaksi miestä ja hyllyn teksti.)

Aku Ahlholm

Kaikki muistiin. Kalle Päätalo kirjoitti tapahtumat muistiin joko vihkoihin, esitteisiin tai vaikkapa hyllyn taakse. Tuomo Käsmä (vas.) ja Seppo Alaloukusa kantavat kirjailijan omaisuutta varastoon.

(kuva: päätalo7, jossa mies kantaa kivikirjaa)

Aku Ahlholm

Painava sana. Kalle Kuusinen löysi kuorma-auton kyydistä Kalle Päätalolle kuuluneen kivisen kirjan.

(kuva: päätalo8, jossa neljä miestä kantohommissa)

Aku Ahlholm

Möllärimestarin perintö. Edesmennyt kirjailija Kalle Päätalo lupasi työhuoneensa sisällön taivalkoskelaisille näyttelyä varten. Muuttokuormaa kantoivat Tuomo Käsmä (vas.), Seppo Alaloukusa, Jaakko Kuusinen ja Riku Ruokangas.

(kuva: päätalo9, jossa nainen ja kaksi miestä muuttokuorman kimpussa)

Aku Ahlholm

Arvokas kuorma. Elsi Ruokangas, Tuomo Käsmä ja Seppo Alaloukusa vievät Kalle Päätalon lahjoittamaa työhuoneensa sisältöä varastoon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva