Hallin eteinen ei riitä

Rauni Peltonen

LUMIJOKI Seitsenhenkinen nuorisovaltuuston iskuryhmä meni keskustelemaan nokittain nuorten toiveista oikeitten valtuutettujen kanssa ja tulosta tuli.

Nuorisovaltuuston sihteeri Hanna Tölli aloitti keskustelun tärkeimmästä asiasta. On saatava uudet nuorisotilat. Liikuntahallin eteinen ei ole hyvä. Tölli esitti entisiä pankin tiloja.

Esitys ei kelvannut. ”Uusi kirjasto tulee vuonna 2004, mutta pitäisihän ne tilat olla ennen sitäkin”, mietiskeli ääneen valtuuston puheenjohtaja Kalevi Anttila (kesk.).

Valiaikaisratkaisuna esille nousi työväentalo. ”Siellä on remontti kesken ja kolmen hengen voimin etenee hitaasti”, pahoitteli Teppo Greus (vas.). Keskustelun jälkeen haastettiin nuoret talkoisiin.

”Ainakin kyläraitilla on yörallissa sopivanikäisiä 18 vuotta täyttäneitä talkoolaisia”, huomasi yksi valtuutetuista.

Yhteinen ongelma

Nuorisovaltuutettu Taija Ruuskanen otti esille nuorten harrastusmahdollisuudet, kun ei ole juuri muuta kuin Ylilaurilan Hennan vetämät diskokurssit.

Kursseja mietittiin. Sitten puhuttiin salibandystä. Yhtäkkiä oivallettiin, että aikuisetkin ovat samasta asiasta kiinnostuneita. Siispä yhteisvoimin liikkeelle.

Nuorten ja aikuisten välinen ymmärrys vain lisääntyi puhuttaessa bussiaikatauluista. Nuoria rassaavat vaikeasti koulujen aikatauluihin sopivat vuorot.

”Kyllähän liikennöitsijöiden kanssa voi sopia”, puuskahti Terttu Ylilauri kuultuaan Heidi Anttilan ja Juha Junkkosen selostuksen.

Heti ei muutoksia ole saatavissa, mutta ensi syksyyn mennessä niitä toivotaan.

Tähän asti nuorisovaltuusto on vaikuttanut sanallisesti. Ensi vuonna talousarvioon tulee oma määräraha, jonka käyttämisestä nuoret päättävät itse.

Mutta euroilla on ehto:

”Laatikaa budjetti, mihin haluatte sen käyttää, niin rahaa tulee”, lupasi puheenjohtaja.

Ensimmäinen merkittävä nuorisovaltuuston saavutus oli bussikatoksen hankkiminen keskustaan ilman pennin pyörylää. Rahat tulivat neuvotellen.

Mutta euroja on oltava, ajattelivat nuoret ja lähtivät lunastamaan keväistä lupausta omasta määrärahasta.

Meitä on vähän

Lumijoen nuorisovaltuusto aloitti luovan rennon taipaleensa kaksi vuotta sitten. Pitkään mukana ollut Henna Ylilauri harmitteli, kun ei päässyt valtuuston kokoukseen mukaan, kun se sattui 17-vuotispäiväksi.

”Me pyritään ajamaan nuorten asioita ja ennen kaikkea hankkimaan tiloja täällä. Jos totta puhutaan niin Lumijoki ei siinä asiassa ole mikään helppo kunta. Tämä on niin pieni paikka ja vähän nuoria.”

Lumijoen nuorisovaltuusto on toiminut epämuodollisesti. Valtuuston kokoakaan eimääritelty, vaan porukka on pikkuhiljaa kasvanut, mutta osa on taas muuttanut pois tai lähtenyt opiskelemaan, valtuuston ”ohjaajatäti”, vapaa-aikasihteeri Tellervo Kalaoja kertoi.

Jarmo Kontiainen

Saavutus. Bussikatos keskustassa tuntuu ihan omalta. Henna Ylilauri (vas.), Tellervo Kalaoja, Taija Ruuskanen ja Hanna Tölli sanovat, että nuorten on pakko joskus lähteä Lumijoelta, ainakin opiskelemaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva