Koenumerot ja poissaolot verkossa

Pöllönkankaan yläasteella siirryttiin lappukulttuurista verkkoaikaan

Markku Rättilä

OULU Pöllönkankaan yläasteella Oulussa on keksitty tietokoneelle ja -verkolle jälleen uusi käyttötapa. Pöllönkankaan kolmen opettajan ideoimaa Helmi-ohjelmaa käytetään tiedonvälitykseen koulun sisällä, kotien ja koulun välillä sekä muun muassa oppilaiden poissaolojen ja koenumeroiden seurantaan.

Reilun vuoden käytössä ollut järjestelmä on kokemusten mukaan parantanut tiedon kulkua sekä koulun sisällä, että kotien jo koulun välillä, opettaja Ari Järviluoma kertoo. Hän on yksi idean isistä.

Paitsi opettajat, itseään koskevia tietoja pääsevät tutkimaan oppilaat sekä heidän vanhempansa. Vaikka järjestelmä toimii normaalin www-selaimen kautta, se ei ole kaikille avoin. Tietoturvasta pidetään tiukasti kiinni.

”Opettajilla, oppilailla ja vanhemmilla on kaikilla omat käyttäjätunnukset. Vanhemmat voivat katsoa vain omien lastensa tietoja. Tunnukset luovutetaan vanhemmille henkilökohtaisesti, ei oppilaan kautta”, Järviluoma painottaa.

Ulkopuolisilta ohjelmaan pääsyn estää SSL-salaustekniikka.

Oppilaan ohjausta

Helmi-ohjelmalla on myös oppilasta ohjaavia ominaisuuksia. Opettajat kirjaavat ohjelmaan tiedot kokeista, niissä käsiteltävistä asioista ja keskeisistä painotuksista. Koetuloksiin opettajat voivat liittää sanallisia arvioita.

”Vastikään eräs oppilas kyseli että milloin tarkistan kemiankokeet. Kerroin hänelle tulosten olevan Helmessä ennen puoltayötä, joten hän sai tietää numerostaan lähes välittömästi kun sen annoin”, Järviluoma havainnollistaa.

Ohjelmaan kertyneistä tiedoista voi tehdä yhteenvetoja. Oppilaille tärkeiksi ovat osoittautuneet poissaolotilastot. Pöllönkankaalla kolmesta myöhästymisestä saa varoituksen ja kuudesta jälki-istuntoa.

Helmeä on Järviluoman mukaan käytetty paljon. Käyttäjinä ovat kunnostautuneet ne vanhemmat, joilla on kotona tai työpaikalla nettiyhteys. Järviluoma myöntää että joillekin systeemin käyttökynnys on korkea, kun yhteyttä ei ole kotona tai työpaikalla. Hän ei silti koe että järjestelmä synnyttäisi tai lisäisi eriarvoisuutta.

”Verkossa voi käydä muun muassa kirjastoissa ilmaiseksi.”

Ei kritiikkiä

Samaa mieltä on Kuivaniemen kunnan yläasteen rehtori Markku Varanka. Kuivaniemellä Helmi otettiin käyttöön kuukausi sitten toisena kouluna Suomessa.

”Kuivaniemellä periaatteessa jokaisella on mahdollisuus käyttää internetiä ilmaiseksi. Koneita on kunnan keskustassa kirjastossa sekä kunnantalolla ja sivukylillä tietotuvissa. Jos yhteyttä ei ole kotona, käyttö vaatii hieman vaivannäköä, vähän samaan tyyliin kuin laskujen maksaminen automaatilla”, Varanka vertaa.

Kuukauden käyttökokemukset Helmistä ovat Varangan mukaan yksipuolisen hyvät. Kritiikkiä ei ole tullut miltään taholta.

Varanka näkee systeemin parantaneen koulun ja kotien välistä yhteistyötä. Uusi vuorovaikutuskanava on myös lisännyt avoimmuutta ja luottamusta.

”Itse kukin tietää nyt paremmin missä mennään”, Varanka sanoo.

Avainsanajärjestelmän käytölle on Varangan mielestä ohjelman helppous ja se, että opettajilla on koneet omilla työpöydillään.

”Jos koneelle pitäisi mennä johonkin toiseen tilaan, sen käyttö jäisi varmasti vähäisemmäksi.”

Jatkossa järjestelmään voisi Varangan mielestä liittää vielä keskustelupalstan, jossa puida asioita puolin ja toisin.

Vanhemmat tyytyväisiä

Oppilaiden vanhemmat pitävät viestintäjärjestelmää hyvänä. Oululainen Helvi Kirstinä kehuu etenkin poissaolo- ja koenumeroseurantaa, koeasioiden esilläoloa sekä mahdollisuutta viestiä opettajien kanssa.

”Systeemi on tosi hieno. Kotoa voi seurata lapsen koulumenestystä ja sitä mitä koululla milloinkin tapahtuu. Olemme käyneet yhdessä lapsen kanssa asioita läpi ja keskustelleet niistä. Sen perusteella lasta voi kannustaa parempiin suorituksiin”, Kirstinä sanoo.

Pöllönkankaan yläastetta käyvien oppilaiden vanhemmat perehdytettiin Helmen saloihin vanhempainillassa. Sen myötä ohjelman käyttö lähti hyvin liikkeelle, Kirstinä toteaa.

Eljas Sallmén

Viestiväline. Tieto oppilaiden tekemisistä ei aina tavoita vanhempia. Sen suhteen tietokonepohjainen viestisysteemi on lahjomaton, järjestelmän kehittäjät Ari Järviluoma ja Juha Ruhkala korostavat.

Eljas Sallmén

Poissaolot seurannassa. Tiedot oppilaan poissaoloista ja myöhästymisistä syötetään ohjelmaan aina välittömästi. Kuvassa olevat ohjelman opetusversion tiedot nimineen ovat keksittyjä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva