Raahen keskusta inventoitu

Asukkaat arvostavat rantaa ja vanhaa kaupunkia, mutta ylpeydenaihe on Kauppaporvari

Anne Helaakoski

RAAHE Liikekeskustan maankäytön ja liikenteen kehittämissuunnitelman vasta julkistettu ensimmäinen väliraportti on tuhti paketti, jonka olettaisi kuluvan kaupunkilaisten käsissä.

Konsultteina toimivien Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Oy:n ja Esisuunnittelijat Oy:n laatimassa profiiliraportissa ovat tulokset keskustan nykytilan inventoinnista, syyskuussa tehdystä pysäköintitutkimuksesta sekä asukaskyselystä, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten odotuksia ja toiveita keskustan kehittämisen suhteen.

Hieno pienen kaupungin mittakaava, meren ja rannan läheisyys, Pekkatori sekä toimiva ja hyvän mittainen kävelykatu ovat esimerkkejä Raahen keskustan vahvuuksista. Toisaalta taas liian vahva kontrasti vanhan Raahen ja liikekeskustan välillä, ala-arvoisiksi määritelty sisääntulonäkymä keskustaan sekä keskustan läpi kulkeva liikenne tuovat kaupungille miinusta.

Konsultit perehtyivät Raahen keskustaan muun muassa kahden päivän inventointikäynnillä. Raporttiin kuuluu myös valokuvaliite, jonka yhteyteen on kirjattu kommentteja ja ajatuksia keskustan kehittämisestä.

Kaupunkirakenteen vahvuuksia ovat lisäksi vahva ja hyvin säilynyt ruutukaava sekä keskustan maankäytöllinen väljyys ja tiivistämisreservi. Kaupunkikuvaan liittyy vahva kaupunkikulttuurin perinne, komeat yhtenäiset katunäkymät sekä esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitsevan Cortenkadun onnistunut katusaneeraus. Myös linja-autoaseman sijainti ja pysäköintipaikkojen riittävyys saivat konsulteilta kiitosta.

Risuja raportissa jaetaan muun muassa kaupallisten ja julkisten palveluiden alueellisesta eriytymisestä, torin sijainnista sekä rumista päivittäistavarakaupoista. Miinusta on myös autoliikenteen johtaminen kaupungin keskipisteeseen sekä vaikeasti hahmottuva sisääntulo keskustaan.

Ranta parasta aluetta

Asukaskyselyyn vastanneiden kannat omaan kaupunkiinsa olivat yllättävän kriittisiä. Sekä kaupungin viihtyisyys, siisteys ja turvallisuus saivat asukkailta sangen huonon arvion.

Konsulttien mukaan tulos on hälyttävä, sillä yleensä pienet kaupungit saavat isoja parempia arvosanoja.

Muun muassa keskustatapahtumien puute koetaan suureksi ongelmaksi. Ero esimerkiksi Ouluun, jonka ilmasto ei ole sen suotuisampi katuelämälle kuin Raahessakaan, on huomattava.

Raahen keskipisteen paikka on kaupunkilaisten mukaan selvästi Kauppaporvarin risteys. Paras paikka löytyy kyselyn mukaan Merimuseon rannasta, samoin kuin rantavyöhyke ylipäätään. Myös Pekkatori ja kirkon ympäristö ovat raahelaisille tärkeitä.

Vanhojen rakennusten ja vanhan ympäristön määrään asukkaat olivat melko tyytyväisiä. Vanhaa Raahea osataan arvostaa ja halutaan vaalia.

Vanha kaupunki on Rantakadun ohella myös se alue, jossa ihmiset mieluiten asuisivat. Liikekeskustaa ei asuinympäristönä arvosteta. Suurimmat ylpeydenaiheet, Kauppaporvari ja kävelykatu, löytyvät kuitenkin juuri liikekeskustasta.

Raahen kaunein uusi rakennus oli kyselyn mukaan ylivoimaisesti Kauppaporvari ja vanha rakennus Keskuskoulu. Rumimmaksi arvosteltiin linja-autoasema ja heti perässä tulivat Rautatalo ja Prisma.

Osayleiskaava tavoite

Raahelaisten mukaan tärkeimmät keskustan kehittämistoimet olisivat puistojen ja rantojen kehittäminen, erikoiskauppojen lisääminen, katuturvallisuuden parantaminen sekä tapahtumien lisääminen.

Myös autoliikenteen sujuvuutta toivottiin parannettavaksi samaten kuin jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden lisäämistä.

Kaupunginarkkitehti Irene Merikalla arvioi raportin listauksen kuvaavan Raahen tilannetta aika hyvin. Raportin julkistamistilaisuuteen osallistuneet olivat myös tyytyväisiä siitä, että konsultit olivat niin nopeasti päässeet jyvälle kaupungin tilanteesta.

Liikekeskustan maankäytön ja liikenteen kehittämissuunnitelma valmistuu huhtikuussa 2002. Tavoitteena on, että suunnitelma voitaisiin myöhemmin vahvistaa osayleiskaavaksi, kertoo Merikalla. Suunnitelmaa voidaan kuitenkin hyödyntää jo sitä ennen, muun muassa reagoitaessa mahdollisiin rakennushankkeisiin.

Sitaatti: Keskustan suunnittelussa ei ole kysymys vain liikenteestä ja kerrosalasta, vaan myös kaupungin toiminnasta ja ihmisten mahdollisuuksista. Kaikenkaikkiaan siinä pyritään löytämään kaupungin henki.”

Irene Merikalla, Raahen kaupunginarkkitehti

Helge Murtovaara

Plussaa. Raportti moittii Raahen modernia arkkitehtuuria mitäänsanomattomaksi. Poikkeuksen tekee kuitenkin Kauppaporvari, joka on asukaskyselynkin mukaan kaupungin ylpeydenaihe.

Helge Murtovaara

Hieno näkymä. Raahen keskustan vahvuuksiin kuuluu muun muassa Kirkkokadun komea yhtenäinen katunäkymä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva