Matti Pörhö Oulun kauppakamarin johtoon

Pekka Siltanen

OULU Toimitusjohtaja, konsuli Matti Pörhö on valittu Oulun kauppakamarin puheenjohtajaksi ensi vuoden alusta. Puheenjohtajana Pörhö seuraa toimitusjohtaja Pertti Huuskosta, joka johti kauppakamarissa puhetta kaksi vuotta.

Matti Pörhö korostaa, että nimestään huolimatta Oulun kauppakamari on koko Oulun läänin alueen elinkeinoelämän yhdysside ja Kainuun, Koillismaan sekä eteläisen Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun alueen elinkeinoelämän puolestapuhuja.

Alueen koko tuo mukanaan erittäin suuria haasteita, mutta se antaa myös voimaa viedä asioita eteenpäin, Pörhö näkee. Hänen mukaansa alueelle mahtuu niin menestystyviä kuin taantuviakin alueita, ”siksi yhteisen työn on erityisen tärkeää tukea koko aluetta”.

Pörhön mukaan juuri valmistunut Pohjois-Suomen strategia tarjoaa sen verran selkeitä suuntaviivoja tulevalle työlle, että jatkotyöskentelystä muodostuu haastava ja tärkeä osa Oulun Kauppakamarin tulevien vuosien ponnisteluja.

Pörhön mukaan työ on toisaalta tuttua, ”koska kauppakamarilaitos on tottunut vaikuttamaan yhteiskunnalliseen kehitykseen huolehtiessaan talouselämän toimintaehtojen puolesta”.

Oulun Kauppakamarin erityistehtävä on huolehtia siitä, että yritysten omassa maakunnassa toimintaedellytykset eivät jää jälkeen muualla maassa tapahtuvasta kehityksestä.

”Uskon myös, että päättäjät arvostavat ja odottavat meiltä selkeitä kannanottoja nimenomaan elinkeinoelämän yleisissä asioissa”, Pörhö näkee.

Uusi yrityksiä ja yrittäjiä tarvitaan

Hänen mukaansa Oulun lääni on saanut merkittävää hyötyä IT-teollisuuden buumista Suomessa: ”Me olemme osalla aluettamme jopa voittajia ja Suomea yleensäkin voidaan pitää ”onnen Pekkana” tässä mielessä”.

Pörhö sanoo kuitenkin hieman huolestuneensa siksi, että menestystä seuraa helposti liiallinen ja helposti herpaannuttava hyvänolontunne.

”Tiedän, että yliopistomme ja ammattikorkeakoulut kouluttavat joka vuosi ennennäkemättömän määrän uusia osaajia. Tiedän myös, että IT-alalla on varmasti vahva tulevaisuus edessään. Tiedän myös, että isot globaalit yritykset työllistävät tänään hyvin. Mutta riittääkö se”, Pörhö miettii.

Hän sanoo huolestuneensa siitä, että Suomessa perustetaan uusia yrityksiä liian vähän ja että uusiksi yrittäjiksi aikovia on Suomessa vähemmän kuin missään muussa EU-maassa.

Suomi on IT-maana ykkönen maailmassa, mutta uusien yrittäjiksi alkavien alueella häntäpäässä. Se voi merkitä, että muut ajavat ohitsemme, ellei tässä asiassa tapahdu muutosta.

Pörhön mukaan Oulun kauppakamarin asiana on osaltaan poistaa tätä vaaraa, avaamalla ja osallistumalla aktiivisesti tilannetta korjaavaan keskusteluun.

Uusi veturi. Toimitusjohtaja, konsuli Matti Pörhö on valittu Oulun kauppakamarin uudeksi puheenjohtajakassi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva