Rakkaus ja rajat -hokema pätee aina

80-vuotias

Martti Niemelä Oulussa.

Opetusneuvos Martti Niemelä sanoo, että lasten hyvinvointiin vaikuttaa eniten vanhempien heille antama aika. Nykyisin lapsia ympäröi liiallinen tunnekylmyys, koska vanhemmat luovuttavat usein lapsensa tietokonepelien ja television huomaan.

”TV:llä ja peleillä ovat omat negatiiviset vaikutuksensa, vaikka toki omat hyvätkin puolensa. Vanhemmat ovat hakemassa yhä lisää elämyksiä sekä itselleen että lapsilleen. Lapset eivät kuitenkaan niitä tarvitse” Niemelä toteaa.

Hänen mielestään vanha sanonta, rakkautta ja rajoja, pätee yhä. Yksistään taloudellinen hyvinvointi ei merkitse, vaikka köyhyyden aiheuttamia ongelmia perheissä ei pidä vähätellä.

Niemelä on kotoisin Oulusta ja tehnyt elämänuransa erityisopettajana, ensin Oulun erityiskoulun opettajana ja sitten sen johtajana. Kipinän alalle hän sai lapsuuden aikaisesta elinympäristöstään, jossa vilisi paljon monenikäisiä lapsia.

”Silloin jo huomasin, kuinka erilaisia lapset voivat olla. Kun aloitin työni, luku- ja kirjoitushäiriöitä ei noteerattu kuten nykyisin. Vasta 1950-luvun alussa asiaan alettiin kiinnittää huomiota”.

Niemelä otti asian nopeasti esille Erityiskasvatusliiton hallituksessa. Hän sanoo, että moni oppilas saattoi potea lievää sanasokeutta, mikä saattoi aiheuttaa vaikeuksia opintiellä lahjakkaallekin lapselle.

Martti Niemelä pelaa tennistä ja lentopalloa niin usein kuin pystyy, ”kun vain saisi nämä sodassa tulleet vaivat pois”. Hän joutui 18-vuotiaana talvisotaan ja haavoittui jatkosodassa kahdesti.

Kirjoittamisharrastus pitää henkisesti vireänä, ja pääte on auki päivittäin.

Niemelä kertoo kirjoittaneensa viiden viime vuoden aikana muun muassa historiateoksen Nuorten ystävien laitosten toiminnasta, Erityisopettajien liiton historian sekä Oulun Opettajain yhdistyksen juhlajulkaisun.

Työssäoloaikanaan Niemelä oli Oulun Opettajain yhdistyksen puheenjohtaja, Erityisopettajien Liiton varapuheenjohtaja ja johtokunnan jäsen. Opetusneuvoksen arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1978. Vuonna 1999 aloitti Toivolakodissa Muhoksella Martti Niemelän erityiskoulu.

Martti Niemelä on ollut Nuorten Ystävissä 1940-luvun lopulla vapaaehtoisena kouluttajana silloisessa Pohjolan poikakodissa, 1950-luvulta saakka sen johtokunnassa ja välillä myös järjestön pääsihteerinä sekä puheenjohtajana. Nuorten Ystävien säätiössä hän on edelleen aktiivisesti mukana sekä toimii Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osasto ry:n puheenjohtajana.

Syntymäpäiväänsä Niemelä viettää lastensa luona pois Oulusta. Halukkaat voivat onnitella syntymäpäiväsankaria Lasten ja nuorten muuttuva maailma -tilaisuudessa 22. marraskuuta Oulun Uudella Seurahuoneella.

Mahdolliset lahjoitukset voidaan osoittaa Nuorten Ystävät Säätiö ry:n tilille 574136-2161767 ehkäisevään huumetyöhön tai Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osasto ry:n tilille 800014-851987 avustustyöhön.

ANTTI ERVASTI

Jukka Leinonen

Aina menossa. Martti Niemelä uhraa paljon vapaa-aikaansa järjestötyöhön.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva