Pohjois-Pohjanmaa on matkailumaakunta

Mari Hautamäki

OULU Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymisvuorokaudet Pohjois-Pohjanmaalla lisääntyivät viime vuonna 10 000:lla edellisvuoteen verrattuna. Maakunnan matkailun kasvu yöpymisvuorokausilla mitattuna on ollut viimeisten kahden vuoden aikana kymmenen prosentin luokkaa, kun koko maan kasvu jäi viime vuonna 1,6 prosenttiin.

”Parina viime vuonna matkailullisesti katsottuna Pohjois-Pohjanmaalla on mennyt niin hyvin, että voimme oikeutetusti puhua matkailumaakunnasta”, kehaisee matkailupäällikkö Kati Kemppainen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.

Painopiste on Kemppaisen mukaan viennin edistämisessä. Pohjois-Pohjanmaa halutaan markkinoida ulkomaalaisille huippu hyvin räätälöidyn maaseutu- ja erämatkailun tuottajana.

Ulkomaalaisista maakuntaan suuntaavat lähinnä norjalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset, englantilaiset ja venäläiset.

Yksin ei pärjää

Seitsemättä kertaa järjestettävä Pohjois-Pohjanmaan matkailun myyntipäivä kokosi saman pöydän ääreen alueen yrittäjiä, palveluiden tuottajia ja ostajia vaihtamaan kuulumisia ja tekemään kauppaa.

Oulu Tours Group:n toimitusjohtaja Anne Mikkola muistutti, että matkailumarkkinointia tehdään yli kunta- ja seuturajojen.

”Oulussa ei ole kukkuloita, olemme selvä kaupunkikohde, mutta tarvitsemme tueksemme muita kohteita. Rannikko, Raahe tai Oulu ei menesty yksin.”

Välimatka on haaste

Turvallisuus ja luonto ovat Pohjois-Pohjanmaan matkailuvaltteja. Vaikka alue on iso ja kohteet pirstaloituneet kartalla, ei välimatka ole yrittäjille ongelma.

”Välimatkoja lyhentää toiminta. Esimerkiksi moottorikelkkasafari vie matkailijat Oulusta Isolle-Syötteelle”, myyntimies Kalle Hirvisalo Hiihtokeskus Iso-Syötteeltä muistuttaa.

Markkinat ovat rajattomat. ”Täytyy löytää ihmiset ja tehdä työ hyvin. Jos joku meistä tekee huonosti, vie se uskottavuutta koko alueelta. Kerran Suomessa pettynyt ulkomaalainen ei tule uudestaan, eikä tuo kavereitakaan tänne lomailemaan”, Rukahovin hotellinjohtaja Ari Ålander filosofoi.

Tapio Maikkola

Maailmalta. Unkarilaisia rytmejä esittelivät Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssinopettaja opiskelijoiden ryhmä Oulun Uudelle Seurahuoneelle kokoontuneille Pohjois-Pohjanmaan matkailuväelle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva